Amper 450 datalekken aangegeven

Soms kan ik het niet laten en geef ik al eens een twitterreactie op een nieuwsartikel dat ik zie voorbijkomen…

https://twitter.com/Dailybits/status/1090884812234207232

Vandaag had de Tijd (❤️ voor hun weekendkrant) bijvoorbeeld een statistiek te melden rond de GDPR wetgeving: sinds 25 mei 2018 zijn er slechts 442 datalekken aangegeven bij onze Gegevensbeschermingsautoriteit (onze vroegere privacycommissie).

In het artikel wordt er ook verwezen aan de meer dan 21.000 datalekken, die in 2018 bij onze noorderburen zijn aangegeven.

Hierbij stond deze quote van Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Gegevensbeschermingsautoriteit:

‘We zijn echt verwonderd dat er zo weinig meldingen zijn. Vroeger was er alleen een verplichting voor lekken in de elektronische communicatiewereld, nu geldt dat voor iedereen. Het is natuurlijk moeilijk te zeggen waaraan dat nu juist ligt, maar we gaan dat grondig analyseren.’

Gelukkig ken ik 1 van de oorzaken

Ik ga al even een voorzet geven over waarom ze in Nederland zelfs de diefstal van “Henk van HR” gaan aangeven als datalek en in België zelfs websitehacks niet worden aangegeven.

Ik heb daar namelijk ooit een blogpost over geschreven over hoe je een datalek kan aangeven in BE en NL.

Hieronder kan je deze naast elkaar zien: de Belgische oplossing met een beveiligde pdf van 10 bladzijden en het opladen via een beveiligde webportaal en de Nederlandse oplossing Met een online webformulier met dropdownboxen.

Ik wil gerust eens een CRO-projectje (CRO = Conversion Rate Optimization) doen om te kijken hoeveel drop-off er is, wanneer een Belgisch bedrijf een datalek wilt aanmelden en voor het eerst die beveiligde pdf (die niet werkt in de voorvertoning van MacOS) ziet. 🙈

Als DPO heb ik er ook al kennis mee mogen maken en laat ons stellen dat je snel even enkele uren zoet bent als je dit voor het eerst gaat doen… Uren die je tijdens zulke crisis meestal niet op overschot hebt.

PS: Overal hoor ik trouwens ook dergelijke geluiden dat onze Gegevensbeschermingsautoriteit door het feit dat deze nog niet officieel is aangesteld ook weinig actie mag ondernemen en dus klachten rond datalekken niet altijd even hard worden opgevolgd.

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman Maes

Online marketeer en (tech)blogger sinds 2002. Freelancer (SEO en Digital marketing) met Dailybits als SEO/Hubspot/Marketing Technology Teamlead/GDPR expert en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing voor tips, tricks en random stuff.

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.