Bam! A new generation is going for it…

Maandagavond was ik aanwezig op het startersevent van POM Antwerpen (die ook gekend zijn van de provinciale startercheque) en had ik deze blogpost klaargezet de afgelopen dagen.

Een mooi avondje in het Antwerpse Provinciehuis (dat trouwens in het voorjaar van 2013 tegen de vlakte gaat!) met wat praktische workshops over o.a. fiscale optimalisatie van een vennootschap, loonkosten bij aanwerving eerste werknemers (voor mijn hoofdberoep zeer interessant),…

Ook leuk was de aansluitende netwerking-receptie. Super om weer wat nieuwe generatie-genoten te leren kennen, die er gewoon voor gaan.

Ik merk de afgelopen maanden, dat het (eindelijk) geen taboe meer is om een 2de job/bijberoep naast je gewone hoofdberoep op te zetten. Zowel in de vriendenkring (zie wintersporters.be van kristof) als bij mijn collega’s (Peter de horlogemaker in Antwerpen, huwelijksfotograaf Dieter, ex-collega Karolien met haar Cupcake workshops,…), schieten de bijberoepen de grond uit.

Meestal is dit niet uit financiële noodzaak en de meeste hierboven hebben een boven-gemiddeld loon van mijn hoofdberoep, maar gewoon vanuit een passie voor iets en voor de ervaring. Waarom zou je ’s avonds of ’s morgens voor je werk niet nog een paar uurtjes met iets leuk bezig kunnen zijn ipv. gewoon voor TV te hangen?

Startersevent netwerking

Op het startersevent werd het weer duidelijk welke generatiekloof er tussen de startende ondernemers in de 20-30 en 40-50jaar oude leeftijdsgroep was. De oudere groep was voornamelijk een groep freelancers, die de ervaring uit hun oude job, nu zelf aan de man brengen (uitgezonderd iemand die denkt de 2de wikipedia te kunnen gaan opzetten). De jonge groep waren stuk voor stuk out-of-the-box doeners, die er met veel plezier invliegen.
pom startersevent
Kristof van Katchoo.be, die velen even deed fronsen met zijn verhaal over zijn regenbotten-webshop. Een 25 jarige serie-ondernemer, die naast zijn hoofdjob als presales consultent in de liftensector, volgende week een container ziet aankomen vanuit het verre Oosten vol met wereldbol barrekes . Een huis-styliste die kartonnen meubelen levert voor het verkopen van een leeg huis.

Eerder deze week plaatste ik hier nog een filmpje over wat geluk is. Wel mijn “werkuren” voor mijn bijberoep maken mij ook gelukkig en vanaf het moment dat ik ze als werkuren zie, dan verkoop ik mijn hele website-netwerk, want dan is de fun er echt wel af.

Schadelijk voor mijn hoofdberoep?

Mijn 20tal klanten van mijn hoofdberoep blijven op de eerste plaats komen. Daarnaast zie ik dit bijberoep meer als een zelfstudie-cursus ondernemen (prijszetting, onderhandelingen, fiscaliteit, administratieve handelingen,…), die ook in mijn hoofdberoep als SAP HR consultant goed te pas komt.

Ik denk dat we als jonge generatie moeten beseffen dat we met een 9-to-5 mentaliteit langs links en rechts voorbijgestoken gaan worden door opkomende landen. Zelf heb ik geregeld ‘s avonds confcalls met 1 van mijn klanten, waarbij er verschillende tijdszones inbellen:

  • De US-mensen geloven dat ze nog steeds wereldheerser zijn -> de confcall is voor hen 10u. ‘s morgens, nadat ze de kinderen naar school zijn gaan brengen.
  • Ikzelf en de mensen in Boedapest doen er niet moeilijk over en willen gerust rond 19-20u. nog even een confcall doen van thuis uit.
  • De technische programmeurs in Manilla werken die dag dan doodnormaal gewoon met de nachtshift en bellen in als het bij hen 2u. ‘s nachts is.

(Inside tip: Manilla is momenteel the place to be voor outsourcen van werk. Zowel in mijn hoofdberoep als bijberoep merk ik dat de kwaliteit in India niet omhoog gaat en de Filipino’s hen gewoon voorbij aan het knallen zijn.)

Het 1000€ verhaal

Waar je wel rekening moet houden is ons niet echt bevorderlijke ondernemersklimaat. Eerder deze week is de discussie online nog een opgestart met een blogpost van Bart De Waele omtrent hoeveel 1000€ hem oplevert.

1000 € betaalt de klant
———
148 € Werkingskosten bedrijf (huur, verzekering…)
246 € Nettoloon werknemer
174 € BTW
190 € RSZ werkgeversbijdrage
53 € RSZ werknemersbijdrage
106 € Werknemer bedrijfsvoorheffing
21 € Vennootschapsbelasting
13 € Roerende voorheffing
——–
49 € Netto overschot

Ook anderen zoals Houbi en Maarten van Blogologie pikten hierop in.

Momenteel heb ik zelf het bijberoep-statuut. Dit brengt mee dat ik op mijn winst maar liefst 22% sociale bijdragen betaal en dat de winst dan bijgeteld wordt bij mijn hoofdberoep-inkomsten (lees in belastingschaal 50% terecht komen in de personenbelasting).

Een rekenvoorbeeldje als bijberoeper:

(1210 € betaalt de klant – inclusief 21% btw)
1000 € krijgt de onderneming
———————————
100 € werkingskosten (hosting, boekhouder,…) -> yep als internetondernemer heb je weinig kosten
225 € sociale bijdragen (22% + 3.05% beheerskosten)
———————————
675 € winst voor belasting
———————————
337.5 € 50% belasting doordat mijn winst in mijn hoogste schijf van personenbelasting valt
———————————
337.5 € uiteindelijke winst

Totaal aan belastingen: 745.5€ (61.6% van wat de klant betaalde)
Totale belastingdruk als bijberoeper: 562.5€ (56.2% wat ik van klant kreeg)

Het huidige systeem moedigt dus aan om zoveel mogelijk (domme) kosten te maken in het kader van je onderneming. Of nog erger om als bijberoeper in het zwart te gaan werken (wat spijtig genoeg teveel voorkomt en Griekse toestanden gaan veroorzaken).

Voorbeeldje met meer kosten:

(1210 € betaalt de klant – inclusief 21% btw)
1000 € krijgt de onderneming
———————————
100 € werkingskosten (hosting, boekhouder,…)
400 € kosten (IT-boeken, eventjes bijwonen, IT-zaken, zakenetentjes,…)
125 € sociale bijdragen (22% + 3.05% beheerskosten)
———————————
375 € winst voor belasting
———————————
187 € 50% belasting doordat mijn winst in mijn hoogste schijf van personenbelasting valt
———————————
187 € uiteindelijke winst

Ik heb op het einde 159€ minder winst, maar ik heb wel 400€ aan kosten kunnen/moeten/mogen maken.
(disclaimer: natuurlijk vergeet ik hierbij het hele verhaal over terug te vorderen btw…)

Ik ben dus echt benieuwd wat die onafhankelijke werkgroep fiscaalcorrect.be gaat voorstellen. Voor mezelf ben ik nu aan het kijken of ik alles niet beter in een COMM V/VOF achtige constructie ga steken, zodat de volledige fiscale trukendoos kan gebruikt worden.

Herman Maes - online marketeer seo freelancer

Herman Maes

Online marketeer en (tech)blogger sinds 2002. Freelancer (SEO en Digital marketing) met Dailybits als SEO/Hubspot/Marketing Technology Teamlead/GDPR expert en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing met een behind-the-scene blik.

4 comments

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.