Bloed geven doet leven

Gisterenavond (na telefonisch aandringen van het rode kruis) ben ik nog eens naar een bloeddonor-avond geweest om wat bloed af te laten tappen. Persoonlijk vind ik dat een kleine moeite, die elk gezond persoon geregeld eens zou moeten doen. Iedereen kan in een situatie terechtkomen dat je bloed nodig hebt na een ongeval of operatie en zonder donors is er geen bloed.

Het bloed geven zelf duurt amper 15min. en persoonlijk heb ik er nog nooit iets van gevoeld (en ambtenaren krijgen er zelfs een ziektebriefje bij om een dag uit te rusten?!?).

Bloed mag je maximaal 4maal per jaar geven en is dan ook een kleine moeite om 4 maal per jaar even een half uurtje hiervoor in de agenda te plaatsen. Spijtig genoeg vallen vele jongeren af om bloeddoner te zijn, door de strenge eisen voor bloeddonors: geen piercings, geen te wisselende contacten, geen nieuwe partner de laatste 4 maanden, geen drugs gebruikt de laatste maanden, geen homosexuele contacten gehad, niet in malaria-gevoelige gebieden geweest het laatste jaar, geen operatie ondergaan de afgelopen maanden… Hierdoor ben ik meestal bij de jongste van de zaal en zijn het vooral ouderen, die al jaren lang trouw bloeddonor zijn. Ik zat nog maar aan mijn 6de bloeddonatie, dus ik heb nog even tijd om de kaap van de 100 te halen, zoals de vele trouwste donors!

Bijkomend voordeel is het feit dat je een kleine checkup hebt van je bloeddruk, hartslag en nadien te weten komt of je de eventuele bezitter bent van vreemde beestjes in je bloed.

Ben je gezond, vertoon je geen risicogedrag en heb je enige gevoel voor een goede daad, check dan even wanneer er een bloedgeef-avond in je buurt is!

Herman Maes - online marketeer seo freelancer

Herman Maes

Online marketeer en (tech)blogger sinds 2002. Freelancer (SEO en Digital marketing) met Dailybits als SEO/Hubspot/Marketing Technology Teamlead/GDPR expert en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing met een behind-the-scene blik.

One comment

  • mijn nichtje heeft deze nacht nog in het ziekenhuis doorgebracht. ze is ernstig ziek en heeft deze nacht 4 zakjes bloed toegediend gekregen.. het is dus ├ęcht wel nuttig.. als ik volgende keer vrij ben ga ik zeker mee, hoewel ik de vorige keer dat ik bloed liet afnemen de volgende dag zo slap was dat ik de hele dag in de zetel heb doorgebracht. ik snap dus best dat sommige mensen een dag recuperatie nodig hebben na zo’n bloedafname.

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *