CRM als KMO of zelfstandige: Jetpack CRM in je wordpress?

Met de lancering van Jetpack CRM stapt Automattic (het commerciële bedrijf achter WordPress) mee in het strijdtoneel van de online CRM platformen.

Zo hebben we al enkele jaren in België Teamleader, is HubSpot de grote opkomende speler (achter deze blog draait er ook een HubSpot Marketing starter CRM en ik kan je hierbij helpen) en is bijvoorbeeld e-mail marketing speler Mailchimp ook naar de CRM kant aan het opschuiven.

Waarom een CRM?

Een goed CRM is voor mij ook 1 van de belangrijkste stappen die veel KMO’s of zelfstandigen nog niet hebben gedaan. Hun contacten zitten in hun mailbox of in Excel bestandjes, er is geen overzicht en er is geen segmentatie om bepaalde contacten nog eens te gaan contacteren.

Je wilt je interacties met contacten centraal beheren en vooral zicht krijgen op je sales pipeline. Als je via FB messenger via mijn FB pagina berichten gaat sturen naar mij, dan komen die mooi in HubSpot terecht en heb ik daar ook die interactie met jou opgeslagen.

 

Voordelen Jetpack CRM?

Het grote voordeel van het nieuwe Jetpack CRM is dat het in je eigen WordPress installatie zit op je eigen hosting. Dit is naar GDPR natuurlijk een ander verhaal, dan gebruik maken van een cloudspeler. Je hebt alle gegevens in eigen beheer op je eigen server.

Het nadeel is dan wel weer dat je zelf ook instaat voor het beheer en updates van de CRM (Ik heb zo ooit ook Mautic gebruikt maar never again 🙈).

HubSpot werkt (voor de marketing hub) met een licentie per duizend contacten, maar dit is natuurlijk niet het geval bij Jetpack CRM. HubSpot heeft dan ook een gratis CRM optie, maar wil je wat features, dan kom je snel bij de betalende Starter versie. Ook bij Jetpack CRM start je gratis en heb je betalende add-ons.

Nadelen Jetpack CRM?

Naar support ben je gelimiteerd en ze maken het duidelijk dat je eerst zelf op zoek moet naar een oplossing. Dat is natuurlijk een nadeel tov. het supportcenter van HubSpot in Dublin die via telefoon, email en live chat steeds bereikbaar zijn.

Ik kan getuigen dat WordPress websites dagelijks worden aangevallen. Ga je je WordPress website niet updaten voor een jaar, dan is de kans groot dat je Chinese spampagina’s hebt staan (zoals ik momenteel aan het oplossen ben bij een grote BE website). Ook hier zal je dus zelf steeds nauwgezet deze plugins zelf moeten updaten.

Ook naar backups ben je zelf verantwoordelijk, want gaat het fout met je hosting, dan ben je natuurlijk je hele CRM, facturatie, sales pipeline kwijt. Hier zou ik toch zeker voor 2-3 backupsystemen met ook een offsite backup kiezen (ik denk gerust even mee na hierover).

 

Installatie van Jetpack CRM?

Het installeren van dit CRM gaat eenvoudig vanuit je WordPress backend en het CRM zelf is gratis. Natuurlijk krijg je de nodige extensies voorgeschoteld, waarbij er wel een kleine maandelijkse kost is.

 

Nadien kan je aan de slag en heb je dus een CRM tot je beschikking, waar je ook custom velden en dergelijken kan gaan aanmaken.

Nadien kan je dan aan de slag met het maken en verzenden van offertes en facturen, waar je in de backend ook BTW-instellingen hebt. Ikzelf gebruik voor mijn offertes en sales pipeline momenteel HubSpot en mijn facturen zitten in Cushion (waar ik ook voorspellingen en rapportage heb naar maandomzet en jaaromzet).

Met de betalende extensies kan je dan een klantenportaal toevoegen bijvoorbeeld.

Een overzicht van de manieren om contacten in het CRM te gaan krijgen.

Jetpack CRM of HubSpot?

Dit wordt een vraag die ik veel ga krijgen de komende maanden. Zelf ben ik momenteel wat aan het spelen met het Jetpack CRM, maar het is alvast een zeer slimme zet van Automattic. Op deze manier kan een zelfstandige of kleine KMO rechtstreeks vanuit zijn WordPress backend offertes beheren, zijn eenvoudige sales pipeline overzien,…

HubSpot is natuurlijk een groter en flexibeler platform, waar in de Marketing en Sales Starter editie nu zoveel zit ingebakken (aan een prijs die start bij 50EUR/maand), dat ik daar best veel klanten op heb gelanceerd. Zo heb je daar meerdere sales pipelines bijvoorbeeld of ineens een email marketing platform gekoppeld aan je CRM.

Ikzelf zie dit nieuwe Jetpack CRM vooral als concurrent voor de onderkant van de markt bij Teamleader. Waar veel Teamleader gebruikers een WordPress website hebben en nu alles in 1 interface kunnen krijgen, met integratie van de formulieren en eventuele Woocommerce webshop.

Eerder haalde ik hier ook al Mautic aan. Die opensource CRM platform is nu onderdeel van Acquia (het commerciële bedrijf achter Drupal). Maar opensource developers en een marketing automation platform is geen goede combinatie heb ik zelf ondervonden de afgelopen jaren.

Laat het gerust eens weten als ik moet brainstormen of eens een CRM workshop moet organiseren. 😉

PS: het CRm activeren geeft je ook een bijna dagelijkse “persoonlijk” automation flow vanuit de naam “Zero BS CRM”… 🙈

 

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.