TV kijken het is een concept dat ons echt aan het ontgaan is in ons gezin. De avonden dat wel eens samen thuis zijn, zijn altijd schaars en vrijdagavond zaten we nog eens traditioneel enkele uren in de zetel voor tv.

De herhaling van Temptation Island was te schraal en de hersencellen niet waard, maar het kijken van 2 afleveringen van de nieuwe mini-serie “Op straat” op één, deed mij echt wel veel.

In deze 3-delige reportage (te bekijken via het nieuwe VRT nu) laat tv-maker Wannes Deleue zien hoe hij op kerstavond de Antwerpse straat instapte en een volle maand in zijn eigen stad op straat ging leven.

Wat volgde was een harde realitycheck voor iedereen, die geregeld in Antwerpen komt. Volgende week donderdag neem ik weer de vroegste Thalys richting een conferentie in Amsterdam. Vanaf tram 8 moet ik me dan een weg banen door de slapende daklozen in de ondergrondse fietsenparking richting station.

In aflevering 1 zie je Wannes in een bouwwerf slapen op een stukje karton vlakbij zijn eigen huis, waar zijn vriendin in een warm bed ligt te slapen. Ook de scenes in het postkantoor gaan volgens hem nu veel emoties hebben opgewekt bij de montage, daar je hem mentaal ziet kraken en veranderen.

Wat kan ik nu doen?

Ik zal eerlijk zijn, dat ik daklozen altijd heb vermeden. Ik heb in mijn leven op verre reizen al speciale taferelen gezien (zoals de laagste kastes in India) en ben er misschien wat te hard in geworden? Eens een blikje cola aan een dakloze geven, deed ik al wel eens. Maar geld vond ik altijd totaal fout.

Zeker die Brusselse vorm van bedelen aan rode lichten of de personen rond het station die geld nodig hebben voor een treinticket, vind ik totaal fout.

Waarom iemand een vis geven, wanneer je hem ook kan leren vissen? Door deze tv-reeks merk ik nu dat het geld ook echt nodig is, voor bijvoorbeeld die dagelijkse 2,5EUR voor de nachtopvang….

Doorheen deze afleveringen is mijn kijk weer aangepast en heb ik me voorgenomen dit jaar nog wat concretere inspanningen te doen (zie mijn goede voornemens). We hebben het gewoon TE goed in onze veilige cocon. Vorig jaar werkte ik al mee met SOS kinderdorpen voor een Belgisch project en schonk ik een splinternieuwe Samsung wasmachine aan het asielcentrum in het dorp. Dit jaar dus nog wat meer doen!

Hallo, de Nomaad

Reeds enkele jaren ondersteun ik op een kleine manier de Free Clinic in Antwerpen. Deze organisatie werkt rond de drugsproblematiek in Antwerpen en dit dan ook met vele daklozen.

Momenteel zijn ze een nieuw open huis aan het bouwen aan Spoor Oost in Antwerpen. Een open huis voor daklozen met verslavingsproblemen, sociale activering, jongeren die de weg kwijt zijn…

De stad Antwerpen en enkele grote sponsors zorgen voor de financiering, maar voor de laatste afwerking kijken ze naar ons en jou en wij en iedereen.

Naar het voorbeeld van die Tomorrowland brug in de Schorre (waar ze veel te weinig mee hebben gedaan, een grote gemiste kans…) wordt de buitengevel met houten planken afgewerkt, die je kan sponsoren (enja dit is fiscaal aftrekbaar).

Onze 1,5m lange plank is in december reeds besteld met onze namen erop (momenteel zitten ze trouwens op 38.000EUR van de benodigde 50.000EUR). Rond eind maart zouden deze houten planken gemonteerd worden en we kijken alvast uit naar de opening van dit gebouw!

Enja…

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments