Hubspot Inbound Marketing certificaat de moeite of niet?

Begin december plaatste ik reeds een Bing Ads certificaat blogpost hier over wat certificaten, die ik momenteel in online marketing ben aan het halen (die Bing Ads was de eerste).

Afgelopen week zag ik weer een interessante tweet verschijnen over het Hubspot inbound marketing certificaat.

Daar de vrouw des huizes toch weer de deur uit was, heb ik me vrijdagavond uit de zetel gepraat en aan mijn standing desk bureau plaatsgenomen voor de avondshift.

Inbound marketing?

De move naar een functie als online (search) marketeer bij Intracto is voor mij persoonlijk een grote leerschool.

In mijn vorige functie deed ik een soort technical account manager, waarbij ik voornamelijk met technische mensen en HR-mensen rond de tafel zat over zeer concreet te lokaliseren problemen (als in: de lonen komen niet goed uit het systeem).

Nu zit ik met een ander type klanten/gesprekspartners/doelen en is het veel minder éénduidig en dien ik vanuit mijn kant toch anders te communiceren en proactiever out-of-the-box te denken, dan voorheen. Een leerproces voor me, waar ik zeker continu aan werk. Marketing is namelijk geen exacte wetenschap, waar mijn vorige functie voor mij meestal wel zwart/wit kon worden vastgelegd. Dus de volgende weken/maanden bijscholen, leren, kijken, vragen, aanpassen en knallen! Zoals bijvoorbeeld de inbound marketing technieken.

De term inbound marketing heb ik voor het eerst echt in detail horen uitleggen door Drupal-Belg Dries Buytaert in Leuven. De nieuwe marketingtechniek, waarbij je bezoekers in leads in customers gaan omzetten rekening houdende met de customer journey en je aanwezigheid tijdens verschillende touchpoints met die klanten.

hs_buyers_journey
Hierbij gaat er zoveel mogelijk informatie over de klant verzameld worden (welke whitepapers, mails,… leest die klant), zodat de salesafdeling gericht zijn salesprocess kan gaan uitvoeren met de vergaarde kennis.

Een marketingproces, waar Hubspot een ware meester in is geworden en waarvoor ze dan ook Inbound Marketing software op de markt plaatsen (naast concurrenten zoals Eloqua, Marketo, Pardot,…). Kijk ook eens naar hun waanzinnige dagelijkse productie van kwalitatieve blogposten.

Een vorm van Inbound marketing, waar ik hier al wel veel mee experimenteer is marketing automation van mails via Mailchimp (check het stuk over mijn IJsland mailchimp automation in die lange blogger marketing blogpost).

Hubspot inbound certification

1 van de Hubspot Inbound marketing technieken, die ze zelf gebruiken is dus hun Hubspot certification program. Een mooi pakket aan video-lessen en pdf’s, online examen en natuurlijk op het einde (bij het behalen van een score van minstens 75%) een mooi “certificaat” onder de vorm van een badge.

Ik heb het examen ook maar eens gedaan, daar ik wel eens wat wilde bijleren over de verschillende topics:

  • Optimizing website: CTA’s, landing pages,….
  • The fundamentals of blogging
  • Amplifying your content using social
  • Creating content with a purpose: customer journey, persona’s,..
  • E-mail automation
  • SMarketing = Sales + Marketing

Ik heb het lesmateriaal maar direct overgeslagen en ben aan het examen gestart, waarvoor je 1,5uur de tijd krijgt (ikzelf had een uurtje nodig ongeveer). Door mijn al goede kennis over blogs (duh!) en (on-page) SEO haalde ik daar meer dan genoeg punten om met de nodige reeds verworven kennis het examen te kunnen afleggen met 80%.

Slimme marketing technieken van Hubspot

Het hele certificaat proces is al een slimme marketingtechniek, daar je er eerst een account voor moet aanmaken bij Hubspot. Na het afleggen van het examen, krijg je een (al dan niet geslaagd) bedankpagina en die is toch wel voorzien van de nodige leuke gimmicks:

  • Social sharing buttons (logisch)
  • Add certification to linkedin button, waarna je dit direct als certificaat kan toevoegen in je profiel (nieuwe Linkedin feature sinds 11/2014 blijkbaar).
  • Embed code om de badge op je website te plaatsen (met natuurlijk backlink naar de Hubspot certification pagina. (begin jaren 2000 linkbuilding methode 😉 )
  • Je krijgt een gamification badge bij op je profiel op inbound.org een community omtrent inbound marketing.

hubspot certification marketing technieken

hubspot certification

Die Linkedin button is wel een mooie en persoonlijk zou ik hem nog meer onder de aandacht brengen als ik Hubspot was, want (zelfs) ik kende dit nog niet. Je kan het resultaat op mijn Linkedin-profiel zien.

linkedin add action

Certificaat behalen of niet?

Voor mij persoonlijk was het leuk om een avondje met inbound marketing en de denkwijze van Hubspot bezig te zijn. Het certificaat zelf geef ik niet veel waarde (zie ook deze blogpost die ik zeker volg), maar als laatstejaars student marketing of werkzoekende kan het natuurlijk geen kwaad om 1-2 avondjes tijd te spenderen om dit certificaat te halen als blijk van gezonde interesse in online marketing.

Zie ook van die SEO-vragen zoals onderstaande, waar verschillende antwoorden vanuit verschillende standpunten waar kunnen zijn.
question-9

Dus geen must, meer dan goed haalbaar voor wie al wat online marketing kennis heeft en vooral een mooi voorbeeld van het toepassen van hun eigen inbound marketing methode.

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Online marketeer en (tech)blogger sinds 2002. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing voor tips, tricks en random stuff.

3 comments

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.