Wie me wat volgt op Linkedin of Twitter zal wel weten, dat ik dit academiejaar ook een kleine docentenrol heb opgenomen bij Thomas More in Mechelen (zie Linkedin).

Waar ik in 2003 afstudeerde als bachelor Informatiemanagement & Support is deze afstudeerrichting de afgelopen jaren steeds blijven veranderen en nu gekend als Informatiemanagement & Security.

Deze doel van dit keuzetraject is het beste te omschrijven als “Het beter en efficiënter beheer van data in een businessomgeving met behulp van informatica“.

Voor de 3de jaar data analytics heb ik dan ook de afgelopen maanden 6 volle lesdagen van 6u gegeven rond “Customer insights”. Zo kregen ze een praktijkdag Google Analytics & Google Tag Manager, een stevige introductie in Salesforce (met dank aan Marina Cooreman van Gen-C) en veel praktijkcases uit mijn ervaring bij Intracto en als freelancer.

Daar saai 1-richtingsverkeer nooit van toepassing is in mijn workshops of opleidingen, heb ik bijvoorbeeld met hen ook een praktijkonderzoek rond Direct Traffic gedaan (zie Bloovi blogpost “Wat is Direct Traffic nu eigenlijk?“).

Omdat ons schoolsysteem nog steeds draait rond het oude scoresysteem, hadden mijn studenten vorige week donderdag dan ook een mondeling examen aan hun broek. Daar ik wel wat vragen kreeg over dit examen van collega’s en vrienden, hierbij alle examenvragen.

Examen Customer Insights

Voorbreiding
Als voorbereiding kregen ze 2 weken voor het examen volgende lijst van te lezen artikels mee:

Examenvragen mondeling examen
Men kwam binnen en kreeg max 15min tijd voor 1 van onderstaande examenvragen (lotje trek), daarnaast stelde ik ook random wat bijvragen (uit de andere vragen).

Heb je een vraag over 1 van deze vragen, drop deze in de comments. Ik geef alvast wat hints in de comments.

1. Stel je bent verantwoordelijk voor thomasmore.be wat ga je dan zeker goed opvolgen in Google Analytics doorheen het jaar om snel te kunnen ingrijpen in de marketing en communicatie? Welke metrics? Welke extra zaken zijn er hierbij relevant?

2. Op Thomasmore.be zien we veel Direct Traffic. Welke oorzaken zouden hier van belang kunnen zijn? Hoe gaan we dit oplossen voor deze oorzaken?

3. Je bent verantwoordelijk voor de marketing van Thomas More. Hoe ga je om met alle offline affiches, posters,…? Hoe kan je je marketing gaan afstemmen op verschillende doelgroepen en periodes aan de hand van de data van vorig jaar?

4. Op de website van Thomas More kan je online een afspraak maken om je in te komen schrijven. Welke extra gegevens ga je dan op die moment capteren (naast de gevraagde gegevens) en in het CRM mee wegschrijven?

5. Op de website van Thomas More kan je online een afspraak maken om je in te komen schrijven. Deze gegevens worden daarna in het CRM weggeschreven. Op welke manier zou je de conversie van dit formulier kunnen gaan testen en verhogen? Welke zaken zou je hierbij nakijken?

6. Ik installeer een nieuwe Google Analytics account en ga de trafiek op thomasmore.be gaan meten. Is deze data zomaar 100% betrouwbaar met de realiteit en geef even enkele to-do’s die je direct zou gaan uitvoeren?

7. Je bent verantwoordelijk voor de website van thomasmore.be en de directie vraagt een rapport met alle bezoekercijfers van de website, daar ze de bezoekers in detail willen vergelijken met vorig jaar. Je merkt dat er maar 1 ongefilterde dataview beschikbaar is in Analytics. Welke kanttekeningen maak je bij jouw rapport, dat je uit Analytics haalt?

8. Je bent verantwoordelijk voor de website van thomasmore.be en de directie vraagt een rapport met alle bezoekercijfers van de website, daar ze in detail de kanalen van herkomst willen vergelijken met vorig jaar. Welke kanttekeningen maak je bij jouw rapport, dat je uit Analytics haalt?

9. Je bent verantwoordelijk voor de website van thomasmore.be. De directie heeft ergens iets gelezen over A/B testing. Hoe leg je hen dit uit en welke test zou je bijvoorbeeld gebruiken als voorbeeld? Wie zou je nog betrekken vanuit alle hogeschoolrichtingen hierbij?

10. Je bent verantwoordelijk voor thomasmore.be en er is een project om er een leuke studentenblog op te gaan bouwen. Wat zouden de beweegredenen hiervoor kunnen zijn? Wat zou jij als belangrijke KPI metrics zien rond deze blog en hoe zou je deze meten?

11. Je bent IT verantwoordelijk voor Thomas More en de directie zou graag een #privacyweek organiseren om studenten te wijzen op verschillende gevaren en mogelijke oplossingen. Je mag hiervoor 5 mailings versturen naar de studenten tijdens die week. Welke 5 praktische topics zou je aanhalen in je #Privacyweek mailings?

12. Je bent verantwoordelijk voor thomasmore.be en een ex-student vraagt de verwijdering van al zijn persoonsdata en opgeslagen data op de website en in de verschillende tools. Welk antwoord zou je geven aan deze student en welke data kan je zo bij elkaar brengen?

13. Het internet wemelt van de geautomatiseerde spiderbots. Wat is de impact hiervan als websitebeheerder van thomasmore.be? Welke oplossingen voorzie je op welk niveau?

14. Je bent de verantwoordelijk van thomasmore.be en je merkt dat de website nog steeds niet op https staat. Wat zijn de zaken die je (positief en negatief) gaat aanbrengen bij de directie hierover? Waarom zouden ze een migratie moeten goedkeuren? Waarom heeft dit nu reeds een impact op de cijfers?

15. Enkele jaren geleden werd verschillende hogescholen samengevoegd tot 1 grote hogeschool Thomas More. Geef enkele zaken, waarbij er toen rekening had moeten gehouden worden.

16. Je bent verantwoordelijke voor de technische ondersteuning van de marketing dienst binnen Thomas More. Iemand van die dienst heeft ergens een linkje gezien met utm_medium in de url. Hoe leg je uit wat de reden is hiervan en geef ook 5 voorbeelden hiervan waar dit nog kan voorvallen?

Zoals je wel kan merken was er niet altijd een volledig antwoord. Een student diende te laten zien, dat hij de geleerde inzichten kan vertalen en snel kan schakelen.

Heb je een vraag over 1 van deze vragen, drop deze in de comments en ik geef een hint/tip over een mogelijk antwoord.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments