Lange Wapper uitslag: grootste verliezer is de democratie

Gisteren heb ik met veel interesse de uitslag van het Lange Wapper referendum gevolgd. Dit ultieme NIMBY-referendum was voor mij vooral een test voor de democratie en spijtig genoeg is Antwerpen in mijn ogen volledig gezakt hiervoor.

AMPER 35% van de Antwerpenaren vond het nodig om even 5min. hun stem te gaan laten horen in een rechtstreeks referendum, waar elke stem echt wel telt en war het over hun stad ging (ja die van “Antwerpen is’t stad en de rest is parking…”). Meer dan 65% was dus te lui/onverschillig/… om hun stem te gaan laten horen. Dit geeft nog maar eens aan, dat politiek nodig is, daar beslissingen door het volk laten doen, niet echt de beste oplossing is.

Ik vind dit een gemiste kans, daar ik hoopte op meer dan 50% stemmers, zodat zulke referendums meer zouden kunnen georganiseerd worden (zoals in Zwitserland wel perfect werkt). Op zulke manier zou er een direct vorm van democratie mogelijk zijn, maar die hoop is gisteren volledig verdwenen met die amper 35% moedigen.

Persoonlijk vind ik dan ook dat de uitslag zelfs niet bindend moet zijn, want dan hadden die 65% zetelzitters, maar uit hun zetel moeten komen!

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman Maes

Online marketeer en (tech)blogger sinds 2002. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing voor tips, tricks en random stuff.

7 comments

 • Hey Herm,

  Helemaal gelijk en ik zou graag eens een gedetailleerde uitslag krijgen per gemeente per buurt. Want mij lijkt het vooral "Nee niet in mijn achtertuin maar ergens anders graag want dat lost het probleem op". Ofwel moet Belgie eens gaan beseffen dat we achteruit gaan ofwel dat er idd werken nodig zijn in hun achtertuin. En dan heb ik het hier niet alleen over een brug maar ook over een school, kindercreche, gsm mast, luchthaven, enz… Want iedereen wilt wel bellen, geen file, vroeg op vakantie vertrekken en kinderopvang hebben maar niemand wilt dit naast hun "baksteen in de maag" huis hebben.
  Ik erger mij dood aan die visie… (trouwens ik erger mij dood aan de politieke wereld tegenwoordig die het erg ontbreekt aan visie)

  Tot zover de maandagse klaagzang over tot de orde van de dag 🙂

 • Ik ben gisteren niet geweest. Omdat ergens ik er wel tegen was dat er aan het sportpaleis een viaduct kwam van meer dan 100 meter breed en ik niet wil weten hoe dat er uitziet langs onder (en zeker niet 10 jaar later).

  Maar langs de andere kant moet de verkeersellende wel aangepakt worden.

  Dus eerlijk gezegd, ik wist het niet…en na alles toch zowat gevolgd te hebben op nieuws/radio kon ik als Antwerpenaar geen objectief beeld scheppen van wat nu de juiste oplossing is.

  De rest van België denkt logischerwijs enkel aan de verkeersellende maar als ge als bewoner elke dag op de onderkant van die brug moet zien. Het is daar trouwens al niet de meest "fancy" buurt dus ik vrees dat dit het alleen maar zou verergeren.

 • Om nog toe te voegen…Eigenlijk is voor mij het enigste probleem het viaduct aan het sportpaleis. Voor de rest kan ik er wel mee leven.

  De brug mocht wel iets meer via de haven lopen ipv aan het eilandje maar ok, dat kan er dan nog wel door

 • Ik ben volledig VOOR de brug en zoals het er nu uitziet komt die brug er ook. Patrick Jansens liet al uitschijnen dat er enkelingen zijn die erg graag de brug gerealiseerd zien, Marc Van Peel wil het tracé wel lichtjes wijzigen evenals Karel Vinck. De keuze van Kris Peeters voor het referendum was pro en nu laat hij ons even in het ongewisse, volgens mij om het NEEN kamp even te laten zegevieren en daarna die brug er toch nog door te duwen (en terecht).
  Het domme eraan is dat het tracé sowieso ging gewijzigd worden maar dat de oplossing nog niet klaar was (lees: ze gingen er pas aan beginnen na de volksraadpleging (en geen referendum)).
  De antwerpenaar heeft dus gestemd voor een advies voor een nog niet definitief bouwplan. Dat advies moet schepencollege van de stad antwerpen volgen/negeren in hun advies naar de hogere ordes…

 • enerzijds is dit een opkomst die te verwachten was, anders zijds is het inderdaad erg dat 65% van de mensen te lui is om te gaan stemmen. Mij heeft het minder dan 5min gekost om even mijn stem uit te brengen. Dit is één van de belangrijkste projecten qua uitzicht en leefbaarheid in de geschiedenis van Antwerpen.

  Ik heb trouwens neen gestemd om de simpele reden dat er de laatste 10jaar in Antwerpen heel veel is gewerkt aan de leefbaarheid en opwaardering van wijken. Als deze brug doorgaat mag je ZOWIESO een verkommering van de nu reeds slechte wijk in het noorden verwachten + de daarbij horende criminaliteit in die buurten en er rond. Dit is iets wat iedereen aangaat en niet alleen de mensen die daar wonen. Wat dat "niet in mijn achtertuin" betreft, er IS een alternatief dus waarom dan kiezen voor een brug. Het enigste nadeel aan een tunnel is dat het langer zal duren, langs de andere is die 2 – 3 jaar dat het langer gaat duren relatief in verhouding met de 100 – 200 jaar dat die tunnel gebruikt kan worden. Is het gebrek aan lange termijndenken niet hetgeen de burgers vaak de politiekers verwijten…?

 • een groot deel (alochtonene) weten nog niet eens wat die brug is… tunnel of brug… tol moeten we betalen en camions met gevaarlijke stoffen magen nergens door… ik stem voor liefkenshoektunnel tolvrij!!!!

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.