Meteop0rn

De afgelopen herfstmaanden waren een ramp voor watersporters door een langdurige hogedruk-blokkatie, die alle wind & neerslag uit Europa hield (zie ook de nog groene skipistes in de Alpen). Sinds afgelopen weekend is de blokkatie doorbroken en liggen we nu onder de bekende straalstroom (zie Armand Pien zaliger).

Het is nu een ware toevloed van de ene na de andere depressie en vanaf vandaag zitten we voor een week in wat je echt herfstweer kan noemen. De ideale moment dus om een rondje meteo-websites te doen…

Als aanraders zijn er de specifieke watersportberichten op surfabc.nl en die van Hans Kleingeld op windsurfing.nl. Voor de wintersporters verwijs ik door naar Weerman Roel van wintersporters.nl.
bracknell


Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer seo freelancer

Herman Maes

Online marketeer en (tech)blogger sinds 2002. Freelancer (SEO en Digital marketing) met Dailybits als SEO/Hubspot/Marketing Technology Teamlead en thuis de papa van een zoon en een dochter.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing met een behind-the-scene blik.

2 comments

 • Mooie voorspelling van surfabc.nl:

  “De meteorologische winter is vandaag begonnen, maar wat betreft het weer zitten we middenin de herfst. Helaas is de wind vandaag alleen in de ochtend goed genoeg voor een sessie. Na de lunch gaat de windmeter terug naar waardes rond de 10 knopen, maar blijven er wel een paar heerlijke golven over om te (golf)surfen/suppen. Overigens blijft het in het waddengebied met 15 knopen wel net genoeg om ook met behulp van wind de golven te kunnen pakken. De windrichting is zuidwest.

  Vrijdag draait de wind een kwartslag en komt uit het noordwesten. Rond het middaguur staat er langs de gehele kust van noord tot zuid een matige wind van 15 tot 20 knopen. Genoeg om te varen, maar echte aktie levert het niet op.

  Zaterdag is dat wel het geval. Een warmtefront zorgt in de ochtend voor een straffe ZZW 27-35 knopen. Goede condities in Zuid-Holland en Noord-Holland. Het uiterste zuiden kan beter even wachten tot het warmtefront is gepasseerd, omdat dan de wind naar meer ZW = sidshore, gaat. Dit moment wordt nu verwacht 2e helft van de ochtend. Vanaf dan tot een uur of twee zitten we in de warme sector. Doorgaans het gebied van het frontensysteem met de meest gunstige wind- en weerscondities. Daar komt nog eens bij dat het vanaf het middaguur afgaand tij is. Hierdoor zal de stroming van wind deels worden opgegeven door de tegengestelde stroomrichting van het getij. Gunstig!

  Later op de zaterdagmiddag nadert het koufront en trekt de wind nog iets aan en gaat tijdelijk weer naar ZW tot ZZW. Al snel draait de wind (achter het front) naar WZW. Dan zijn condities in het kustgebied Zandvoort- Texel minder ideaal. In Belgie is het dan echter prima. De wind komt daar echter niet heel veel verder dan 22 knopen gemiddeld.

  Zondag gaat de wind vanuit het zuiden flink aanzetten en wordt het lokaal 30 knopen in de ochtend. De windrichting is west. Perfect in het zuiden, minder perfect in het noordwesten vanwege de aanlandige richting van de wind. Eind van de middag neemt de wind iets af en met laagwater is dan het mooiste moment om te gaan in Zuid- en Noord-Holland.

  Maandag zet het herfstachtige weer gewoon door met een reeks hele dikke surfdagen. Zo ver als de weerkaarten is het een 100% voortzetting van de westenwinden. En het blijft iedere dag 20-30 knopen waaien!”

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *