Ik krijg soms nog steeds vreemde blikken van vrienden of collega’s als ik zeg , dat ik even mijn VPN moet opzetten. “Je wat?

Over VPN’s heb ik hier al wel eens blogposten geschreven, maar toch is dit concept nog niet echt goed gekend.

Hier een eenvoudige tekening, waarbij je ziet dat een VPN jouw toegang tot het internet gaat verleggen. Je komt dus niet meer op het internet via je provider, maar je verkeer gaat eerst volledig geëncrypteerd naar een VPN server en vanaf daar zit je op het www (dus anoniemer, niet meer eenvoudig traceerbaar vanuit welk land je surft,…).

Maar dus waarom gebruik ik een VPN nu zelf?

1. Bij onveilige WIFI netwerken

Vaste lezers weten wel dat ik soms met security bezig ben en dus ook weet hoe je een onbeveiligde wifi-verbinding eenvoudig kan onderscheppen (met dank aan dit ding).

Zeker in een openbare plaats op een openbare open wifi ga ik dus steeds een VPN gebruiken.

2. Bij SEO onderzoek

Nog veel meer gebruik ik een VPN bij SEO onderzoek. Mijn meest gebruikte SEO research tool is nog altijd gewoon Google. Zoek je echter vanuit België op Google, dan zal je steeds Belgische zoekresultaten krijgen.

Daar ik veel op Nederlandse klanten aan het werken ben, is het dus altijd eenvoudig om even in de VPN een server in Nederland te gaan selecteren, zodat ik Nederlandse zoekresultaten krijg.

 

3. Regio locked zaken bekijken

Het internet is globaal, maar toch zit alles in hokjes. Zo is de Netflix bibliotheek land afhankelijk en worden sommige nieuwe features of tools enkel in bepaalde landen gelanceerd.

Ook vele websites/webshops gaan regioblocking gebruiken aan de hand van het ip-adres (meestal niet legaal trouwens!).

 

Surfshark VPN?

Wat vooral opvalt als ik vraag waarom iemand geen VPN wilt gebruiken, is dat het dan weer geld kost. Gelukkig zijn er nu VPN’s die voor de kostprijs van 2 koffie’s al gebruikt kunnen worden.

Deze blogpost kwam tot stand met dank aan de mensen van Surfshark VPN en dan wil ik altijd wel eens zelf kijken, hoe eenvoudig en goed deze werkt.

De voordelen van deze VPN-oplossing:

  • Onbeperkt apparaten waarop je de VPN app kan installeren (dus ineens het hele gezin met 1 account).
  • Werkt eenvoudig, geen overkill aan features of instellingen.
  • Eenvoudig om een multi-hop VPN verbinding te maken (om nog anoniemer te worden op het internet).
  • Let er wel op dat je niet via je account je account kan stopzetten of de renewal afzetten, hiervoor moet je even de customer service contacteren.
  • Tip: selecteer als particulier United States als land, zo komt er geen btw bij (alle prijzen zijn excl btw).
  • Ze opereren vanuit de Britse Maagdeneilanden en hebben tot hiertoe nog geen enkele overheidsvraag tot disclosure van bepaalde gegevens ontvangen (te volgen op hun Warrant canary pagina).

Ik heb even een SurfShark VPN account geopend, want als er 1 test voor mij van belang is, dan is het een speedtest. Een trage VPN ga je namelijk gewoonweg niet gebruiken.

Mijn gewone speedtest via Wifi (Amplifi wifi naar Telenet verbinding)

Via de Surfshark VPN met een Nederlandse server geconnecteerd

Via de Surfshark VPN met een Amerikaanse server (Oostkust in Buffalo zag ik) geconnecteerd

Zoals je kan zien gaat je ping natuurlijk we de hoogte in en is dit voor gaming niet ideaal, maar voor Netflix (of iets te downloaden) nog altijd perfect. 😉

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
3 jaren geleden

Op openbare WiFi zit ik laatste tijd ook steeds op VPN. Dit via de gratis versie van Tunnelbear (zo’n 1500MB per maand krijg je). Dit is momenteel voldoende voor hetgeen ik doe.