Nieuwe fiscale regeling bedrijfswagens

Update 12/2011: Er is een nieuwe berekening voor 2012 voorzien. Berken het nu via de rekenmodule fiscale bijdrage leasingwagen op dailybits.

Vanaf 1/1/2010 komt er een nieuw fiscale regeling op het voordeel van een leasingwagen. Voorheen was dit gebaseerd op de fiscale PK’s en betaalde je als werknemer een bedrag rond de 125-150€/maand. Vanaf nu komt er een belasting op de co2-uitstoot en worden suv’s, monovolume’s en andere vervuilende auto’s zwaarder belast.
leasing co2 regeleing
Bereken het fiscaal voordeel via de co2-uitstoot

Ik heb momenteel namelijk 1 van de meest vervuilende auto’s, die je maar kan hebben (Touran DSG) en mijn maandelijks bedrag gaat dan ook 20€/maand stijgen door deze nieuwe regeling (naar 157€/maand). Gelukkig is deze wagen nu einde contract en heb ik gisteren een milieuvriendelijkere wagen uitgezocht (amper 119 co²-uitstoot), zodat ik binnenkort 30€ meer nettoloon zal krijgen (eigen bedrag van +/- 110€/maand).

Ik ben dus voor de keuze gegaan van milieuvriendelijke motor in combinatie met een FULL option auto. Wat ben je met veel pk’s als je toch altijd in de file staat? Liever dan een auto met leer, zetelverwarming, trekhaak, ingebouwde dvd-gps, meedraaiende xenon-lampen, ingebouwde gsm-kit,…. Maar wees gerust de milieuvriendelijke motor kan nog altijd 190km/u doen.

The future is green!

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman Maes

Online marketeer en (tech)blogger sinds 2002. Freelancer (SEO en Digital marketing) met Dailybits als SEO/Hubspot/Marketing Technology Teamlead/GDPR expert en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing voor tips, tricks en random stuff.

6 comments

 • Verwar Pk’s niet altijd met uitstoot. De meeste diesels zijn teruggeschroefd van hun optimale pk’s naar een lagere versie voor vadertje staat’ belastingregeling. Een 2,0 Audi diesel verbrijkt minder p z’n 170pk waar ie voor ontworpen is,dan in z’n 136 pk zoals ie hier rond rijdt. Door de fiscus (tax op Naft vs Diesel) hebben we zowiezo hier een diesel voorkeur. Vergelijk dat met bv Zwitserland en Nederland, waar er veel meer (minder vervuilende) nafts rondrijden.

 • Langs de andere kant scoren we als België dan weer "redelijk" goed qua CO2 uitstoot gezien een Diesel minder CO2 uitstaat dan een naft en er hier veel diesels rondrijden.

  Dus ja, het mes snijdt wederom langs beide kanten

  wat is het belangrijkste, de gezondheid of global warming? Ik weet het wel…

 • Het verbruik was voor mij ook een belangrijk punt en met 4.5l en 52liter dieseltank, geraak ik dus tot in Z-Frankrijk met 1 tank: ideaal!

  Ik ben te vinden voor het nieuwe c02-systeem: de innoverende merken worden beloond (BMW, opel ecoflex…), zeer vervuilende monovolumes benadeeld (Espace, Touran,…),…

 • chapeau let uw "groene" keuze he herm, ik heb eenzelfde beslissing genomen, heb nu ne C3 Picasso and I love it !!!! Let wel, met Opel, altijd extra motor-olie op zak hebben he, want die verbruiken dat enorm veel de eerste 10.000km !!!

 • Yep dat heb ik met mijn Zafira ook meermaals mogen vaststellen… 😉

  Auto is zonet besteld. Spijtig genoeg sluit heel Opel wel rond de jaarwisseling voor 3 weken.

 • Vandaag te horen gekregen dat mijn huidige touran van 137€ naar 160€/maand stijgt. Gelukkig mag ik hem deze week al inruilen voor een mazda 6 en binnen enkele weken voor een milieuvriendelijke opel ecoflex (30€/maand meer netto vanaf dan.

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.