Dat het beschermen van je oren op festivals belangrijker en belangrijker wordt, beginnen steeds meer jongeren door te hebben (zie ook de “Help ze niet naar de tuut” campagne). Zeker in onze vriendenkring is het aantal oordoppen de afgelopen jaren hard omhoog gegaan. Je hebt maar 1 paar oren en spijtig genoeg hebben zelfs wat vaste dailybits-bezoekers nu continue oorsuizingen na het oplopen van oorschade door muziek.

Na al enkel jaren met Alpine Partyplug oordoppen de festivals te hebben getrotseerd, heb ik deze week maar ineens op maat gemaakte oordoppen besteld om nog beter beschermd te zijn (op o.a. 3 dagen Tomorrowland 2013).

Test-aankoop oordoppen test

In 2010 heeft testaankoop een grootschalige test gedaan van alle soorten oordoppen met volgend resultaat (zie volledige pdf).
oordoppen test

Alpine partyplugs

Zelf heb ik dus jaren o.a. Tomorrowland bezocht met de Alpine partyplugs (14.99€). Dit zijn standaard oordoppen met speciale muziekfilters, zodat je nog steeds de muziek ten volle hoort, maar dan zonder schadelijke pieken.

Met wat eigen customizingwerk kan je ze aanpassen aan je eigen oor om toch een betere pasvorm te krijgen. Ikzelf kan er een hele dag mee rondlopen, bij o.a. Karlien was de pasvorm niet ideaal voor een hele dag mee door te komen. Hierdoor zijn de resultaten van de oordoppen-test natuurlijk ook zeer afhankelijk van oorvorm tot oorvorm.
alpine-partyplug-oordoppen

Op maat gemaat gemaakte oordoppen

De stap naar op maat gemaakte oordoppen heb ik nu gemaakt, daar Karlien na het oplopen van tijdelijke gehoorschade op Tomorrowland 2012 toch overgestapt is naar Audionova Variphone op maat gemaakte oordoppen.

Zoals je in het bovenstaande testresultaat kan zien, kwamen deze als beste uit de test en kreeg Karlien deze ook na een controle bij een oorspecialist in UZA als aangeraden oordoppen. Je kan natuurlijk ook terecht bij Lapperre of gespecialiseerde zelfstandige gehoorcentra zoals Audicare.

Het belangrijkste bij het op maat laten maken van oordoppen zijn volgende 2 eigenschappen:

  • Comfort! Het heeft geen zin om dure oordoppen te laten maken als ze nadien niet goed zitten en je ze niet draagt.
  • Lekdichtheid. Bij het afhalen van de oordoppen moet je steeds achter een goede lektest vragen, zodat je er zeker van bent, dat ze mooi alles afsluiten.

Het laten maken van oordoppen begint met een kleine controle van je oor en nadien het maken van een afgietsel van je gehoorgang met een speciale gel. Deze pasvorm wordt dan gebruikt voor het maken van perfect passende oordoppen.
audionova

De prijs van Variphone MEP-2G oordoppen bij Audionova is normaal 149€, maar momenteel loopt er in juni een promotie van 120€. Een bijkomende tip, voor wie aangesloten is bij het Onafhankelijk Ziekenfonds, is dat deze sinds begin 2013 20€ terugbetalen van Audionova oordoppen! De prijs komt dus momenteel op 100€. De levertijd is trouwens 3-4 weken.

Wie draagt er hier nog steeds oordoppen op festivals?

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Uw Moeder
9 jaren geleden

Wel zot hoe slecht sommige van die op maat gemaakte oordoppen scoren. Ge zoudt toch verwachten dat die allemaal moeiteloos bovenaan de rangschikking zouden eindigen.

9 jaren geleden

Ik heb gelijkaardige plugs liggen, met een opening in het midden zodat je elkaar toch nog kan verstaan. Eigenlijk gewoon gekocht tegen de ruis op het vliegtuig. Zouden die ook goed genoeg zijn voor festivals?

Nick
9 jaren geleden

Variphone’s zijn goei gerief.

Zeker de -25db nemen voor op de festivals. -15db is iets te weinig, beter geschikt voor een luid café.

9 jaren geleden

Amai, ik wist niet dat mijn Lapperre filters zo slecht waren. Ik ervaar ze toch niet zo slecht alleszinds.

Soit, de volgende zullen dus die Vairphones zijn… 😉