Opinie over de topsalarisdiscussie

Een opinie, niet iets waar ik fan van ben om dit hier te plaatsen en rant-blogposten dat is ook al jaren geleden.

De hele discussie over de toplonen met gisteren het vertrek van Johnny Thijs bij BPost als voorlopig hoogtepunt/dieptepunt, maakt veel los de afgelopen dagen op twitter en in de media. Daar ik dan hier toch een mooi platform heb, hierbij mijn opinie hierover.

Als SAP payroll consultant kom ik dagelijks in contact met de lonen van duizenden werknemers bij mijn klanten. Hierdoor zie je hogere lonen en lagere lonen afhankelijk van de werkgever, industrie, taak, functie,… Een goede vergelijkingsbasis dus om bijvoorbeeld te weten dat het fabeltje van lage overheidslonen voor ambtenaren al lang niet meer klopt. Loondiscussies interesseren me dan ook vanuit professioneel gebied.

De vermindering (zonder voorgaand overleg/evaluatiemoment) van 1.1 miljoen€ van jaarsalaris van Johnny Thijs naar 650.000€ vind ik persoonlijk een DOMME beslissing en niet meer dan politieke geldingsdrang (om in mei mee te kunnen uitpakken). Zijn beslissing om te vertrekken, na een dergelijke beslissing zonder voorgaande discussie/gesprek, vind ik dan ook volledig te begrijpen. Waarom moet er afgunst zijn naar het jaarloon van een CEO, die de afgelopen jaren een verlieslatend overheidsbedrijf heeft omgevormd naar een modern bedrijf? BPost maakt terug winst, de relatie met de vakbonden is top en door ‘s morgens om 6u. mee tussen de gewone postbodes te gaan luisteren heeft Johnny Thijs zijn respect verdient binnen het bedrijf. De beursgang was een succes en heeft vele beleggers kunnen overtuigen van de ingeslagen weg (door de CEO uitgezet).

Voor de mensen die nu op sociale media victorie kraaien en ranten over de te hoge jaarsalarissen van dergelijke CEO’s, zag ik de volgende mooie benchmark voorbijkomen met het jaarloon van een Belgische voetballer (die nog niet eens top is). De jaarlijkse RSZ-vermindering van onze voetballers kost ons als burger meer overheidsgeld, dan het loon van een CEO van een winstgevend overheidsbedrijf. En dat allemaal voor een onnozel spelletje met 22 mannekes en een bal. Misschien moeten we bij de start van elke voetbalmatch de jaarlonen ook eens op de schermen laten verschijnen? Maarja brood en spelen…
https://twitter.com/lvandingenen/status/415140336625651713

Ook van een bepaalde familie kan je je afvragen wat hun economische bijdrage is.

Volgende 2 krantenartikels zijn zeker het lezen waard. Eerst natuurlijk de andere top-ceo’s, die Johnny’s beslissing volledig steunen.

‘Johnny Thijs boekte resultaten die niemand had verwacht en stond hoog aangeschreven bij de politici. Hij heeft ze nooit geïrriteerd of uitgedaagd. Er had tenminste een discussie moeten kunnen zijn tussen werkgever en werknemer. Thijs was erg gehecht aan het bedrijf en wilde zelf een inspanning doen’, reageert Karel Vinck, ooit topman van de NMBS.

Daarnaast een opiniestuk uit De Morgen, waar ook de verliezers worden genoemd: de vele kleine beleggers, die meegestapt zijn in de beursgang van BPost, daar ze geloofden in het verhaal van Johnny Thijs.
https://twitter.com/segersbr/status/415383076697423872

“Wat er stond aan te komen is dus gebeurd. Johnny Thijs is een man en een manager uit één stuk. Visie, strategie, daadkracht en consequent personeelsbeleid vormen zijn handelsmerk. ‘Doen wat we zeggen en zeggen wat we doen.’ Bij Belgacom wou iedereen Bellens buiten, bij bpost wou niemand Johnny Thijs buiten. “Alleen een politieke kaste die nog niks bewezen heeft, slaagt erin een CEO buiten te pesten die alles bewezen heeft”, dixit collega ondernemer Pieter Casneuf op sociale media.”

Intimi herinneren zich nog steeds het spontane vertrek van deze laatste bij Interbrew (de voorganger van AB Inbev) en zijn uitspraak “ik wil veel doen, maar niet alles voor het geld. Ik heb met mijn ontslag een fortuin weggegooid.”

Ik vrees dat de geldingsdrang van enkele PS-politici nu vooral hun blauwe coalitiepartners (waar het nu opmerkelijk stil is op twitter) volstrekt belachelijk maakt en een open doel zal worden voor een bepaalde oppositiepartij. Hoe de “snelle winst” van 500.000€ kan zorgen voor een verkiezingsprobleem over enkele maanden…

Ook onze uitgeweken Belgische startup-guys waren afgelopen uren niet mals op twitter over wat er in hun vaderlandje weer aan het gebeuren is.

Misschien de beste reactie komt nog van een postbode op het artikel van Knack:

Francois Regemeutter
24/12/2013 12:59:08
Ik heb 38 jaar postbode geweest en heb zeer veel veranderingen meegemaakt goede en slechte.Wat er nu met Johnny Thijs gebeurd vind ik wel straf,ik ben VOLLEDIG AKKOORD dat hij met het loon dat hij nu zou krijgen ook wel tevreden zou zijn maar het is de manier WAAROP.Hij heeft wel veel goed gemaakt en recht getrokken wat daarvoor brouwerke Rombouts naar de vaantjes heeft geholpen.Ze hadden beter eerst overlegt voor ze dit deden.De vraag is wat gaat er nu gebeuren het kan beter zijn maar ook slechter,en sorry voor diegene die daar een andere mening op na houden.

Afgunst omzetten in positieve energie

Afgunst naar toplonen en de buurman die een grotere wagen en tv heeft, blijft toch echt diep in de mensen zitten. Misschien moeten we als goed voornemen voor 2014, die afgunst in elk van ons eens proberen omzetten in positieve energie om er tegenaan te gaan?

Waarschijnlijk zal de man achter de vuilniskar ook vinden dat ik overbetaald wordt als SAP IT consultant (waar mijn klanten voor mij een dagtarief van 700-900€ moeten neerleggen aan mijn werkgever voor mijn kennis/diensten). Zelf vraag ik het me ook soms af of ik wel zoveel waard ben voor de arbeidsmarkt, maar blijkbaar is mijn kennis en ervaring, om ervoor te zorgen dat anderen hun loon, juist wordt berekend, toch van economisch belang.

Voor iedereen zijn er kansen en mogelijkheden om zelf er tegenaan te gaan en de afgunst om te zetten in positieve energie. Dit jaar is onze elektriciteit volledig vernieuwd door onze elektricien die in avondschool het vak had geleerd. Ik kan zeggen dat ik zijn nieuwe camionette voor de helft heb afbetaald en daar geen seconde spijt van heb gehad, dat zijn kennis en ervaring me zoveel heeft gekost.

Gisterenavond lag ons zoontje vredig te slapen, was mijn vrouw een nachtshift aan het draaien op haar werk en had ik om 19u. de tv afgezet om nog tot na middernacht voor het bijberoep te werken (waar ik ongeveer 61% van mijn winst afdraag aan personenbelasting en sociale bijdragen). Niemand verplicht ons hiertoe, maar dit is onze vorm van afgunst omzetten in energie en er gewoon voor te gaan. Ook in mijn vriendengroep zie ik dat er bijberoepers bijkomen, naar financieel aantrekkelijkere landen wordt uitgeweken of jarenlang dag en nacht wordt gewerkt aan een bedrijf en dit ook verzilverd wordt.

Stoppen dus met wenen en kom uit je zetel in 2014! Yes you can!

Een mooi voorbeeld weer van het naleven van je droom doet Elke momenteel met haar projectgezonder.be en Paleo #project30.

Loonberekening toekomstmuziek?

De startup-wereld in de US blijft grenzen verleggen en ook alle bestaande opvattingen en taboes doorbreken. Vorige week heb ik meermaals een blogpost van de startup Buffer (die een social media scheduling service aanbiedt) verder gedeeld op mijn sociale kanalen, daar ik echt fan ben van hun experiment.

Zij hebben nu de formule voor de berekening van hun salarissen online geplaatst met ook de lonen van elk van de 17 werknemers.

Salary = job type X seniority X experience + location (+ $10K if salary choice)

Een mooie formule, waarbij rekening wordt gehouden met je jobfunctie, joblevel, ervaring en werk/woon-locatie. Zo kan je lezen dat de CEO $158,800 binnenhaalt en de laagste servicedesk werknemers $70,000. Gedaan dus met jaarlijkse standaard loopbaansprongen door de anciënniteit, maar wel verhogingen naar gelang je ervaring en bijdrage voor de werkgever.

Het enige gevaar in deze methode van publiek bekend maken van salarissen is natuurlijk, dat de concurrentie ook direct een hoger salarisvoorstel kan uitwerken. Jobhoppen voor enkele euro’s meer blijft steeds een gevaar in elke sector, terwijl het gras altijd groener zal blijven aan de andere kant van de draad.

Ik ben er dan ook zeker van dat er snel een bedrijf zal langskomen, dat de steengoede CEO Johnny Thijs wel zijn jaarsalaris van 1miljoen € zal willen geven voor zijn kennis/ervaring. En waarschijnlijk zal er wel een politieke pion gevonden worden (mooi volgens de verdelingsregels, is het nu ne blauwe/rode/oranje/Franstaligen/Vlaming die dient gekozen te worden?), die bij BPost zijn dank voor bewezen partijservices mag komen verzilveren.

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing voor tips, tricks en random stuff.

Abonneer
Abonneren op

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments