Een gevoelig onderwerp, dat ik nu ga aanraken, maar het kan de personen in kwestie alleen maar helpen.

Deze dagen is er veel te doen omtrent enkele uitspraken van een bepaald politiek zwaargewicht over jonge werklozen en dat er wel degelijk jobs zijn voor iedereen met een goed CV.

Allemaal goed en wel voor die jonge werklozen, maar daarom wat praktische tips voor het upgraden van je CV. Wie nog opmerkingen heeft of aanvullingen, de commentbox staat ter beschikking hiervan.

Let op: ik weet ook wel dat je als oudere werkloze met veel ervaring in een moeilijker parket kan terechtkomen, maar ik heb het hier over (hooggeschoolde) schoolverlaters, die nog geen enkele werkervaring hebben.

1. Studentenjobs?

Waarschijnlijk al te laat voor de jonge werklozen, maar voor alle studenten een stevige wake-up call. Ja het leven als student met 3-4 maanden zomervakantie is zalig. Enja, als je nog maar een deeltje van je laatste jaar moet afleggen, heb je maar 2 dagen les in de week en kan je de rest van de week uitslapen en chillen.

MAAR DAT is het moment om je cv te beginnen upgraden met studentenjobs. Laat eens zien dat je durft en wilt werken. Mijn eigen studentenjobs uit mijn studententijd:

  • Lesgever windsurfen voor 7 jaar: heerlijk vakantiesfeertje en vooral veel didactische ervaring opgedaan en groepsmanagement. In mijn voetsporen treden? Check de monitorenjobs bij Boardx voor hun golfsurfkampen.
  • 5 jaar lang in de weekends, schoolvakanties en tijdens schooluren gewerkt als demo-boy/flyer-manager. Op multimedia-beurzen/opendeurdagen de nieuwe producten van Packard Bell/Epson/Logitech/… demonstreren. Op de Meir zien dat mijn bende vrouwelijke flyer-girls niet werd lastiggevallen. In de Makro tijdens studentenverkopen een paar honderd Packard Bells aan de man brengen,… Beste studentenjob ooit en ik had voor die hele weekends altijd een huurwagen ter beschikking. Dubbele win!
  • Een maand lang de vroege shift in een orderpicker magazijn van Carrefour gedaan (puur for the money). Om 5u ’s morgens de fiets op voor een uur fietsen om dan +1000 stukken (op slechte dagen 1000 bakken bier of zakken kattenvoer) uit het magazijn op palletten te verzamelen. Na een maand volledig gesloopt en veel respect voor die arbeiders gekregen. Ook al had ik herexamens wiskunde in het middelbaar, toch heb ik door o.a. die werkervaring nadien een master ind. ingenieur electronica behaald in studieduurverkorting (4 jaar wiskunde/electronica op 2 jaar afgelegd).

Veel gewerkt dus in mijn studententijd, veel te veel geld uitgegeven daarvan in vuile nachtelijke baancafé’s, zoals La Rocca, maar ook veel ervaring op gedaan voor nadien.

Wie in West-Vlaanderen werkt, weet zo al, dat hij een studentenjob bij Plopsa kan vinden.

2. Vrijwilligerswerk/verantwoordelijkheid in je vereniging opnemen

Als ik zie hoe het studentenleven en studentenclubs aan het doodbloeden is, dan doet dit toch echt wel pijn. Als penningmeester van een Mechelse studentenclub zat ik midden in de to jaren, waar we TD’s van +2000 man hadden, een TD met 31 gratis vaten van 50L, jaarlijkse La Rocca TD met busdiensten en top-dj’s (een zekere Dimitri Vegas stond nog in het kleine zaaltje voor 200€ te spelen voor een setje van 2u als opwarmer).

Waar zijn die tijden, dat ik ’s morgens met een rugzakje met tienduizenden euro’s over de Bruul naar de bank wandelde als penningmeester. Als er iemand toen de inhoud van die rugzak had geweten… 😉

Neem dus verantwoordelijkheid in je vereniging/sportclub/jeugdhuis… Als ik zie wat voor een netwerk ik nu heb van oud-praesidium en waar die nu allemaal terecht zijn gekomen, dan is dit echt een plus voor mijn werknetwerk op dit moment.

3. Speel bijzitter bij de verkiezingen

Langdurig werkloos als jongeren en al een jaar thuis aan het zitten? Waarom heb je je niet opgegeven als vrijwillige bijzitter bij de verkiezingen?

Ik moet dit nu voor de 2de keer gaan doen en ik verbaas me erover hoe negatief hierover wordt gedaan. Ja, ik had me een leukere zondag kunnen voorstellen en mijn uurtarief in bijberoep is een stuk hoger, dan wat ik daar voor 9u ga krijgen. Maar kijk die 9u overleef ik wel en is weer een kans om het hele dorp te zien passeren.

Als jonge werkloze had ik staan springen om me op te geven en je zorgt ervoor dat je secretaris van de voorzitter van je stembureau mag worden. Ik ben er zeker van, dat je dit als positief gegeven kan gebruiken bij een volgende sollicitatie om aan te geven, dat je je echt wel nuttig wilt maken en wilt werken.

Die 38.5€ presentiegeld kan bij het aankomend WK zeker gebruiken voor de nodige welverdiende pintjes. 😉

4. Studiekeuze

Het meest gevoelige punt vermoedelijk. Ik weet dat je je niet teveel mag richten op wat er op de arbeidsmarkt wordt gevraagd, maar denk toch eens 2 keer na over je studiekeuze.

Je diploma bepaalt nog altijd niets (bij de banken maakt het niet uit welke master je hebt om aan de slag te kunnen) en ook bij mijn collega’s lopen wat vreemde (totaal neit IT-gerelateerde) diploma’s rond, maar geeft je toch echt wel een groter voordeel.

Het is nu eenmaal zo, dat er veel IT’ers, opvoeders, verpleegkundigen,… worden gevraagd op de arbeidsmarkt en die vraag zal niet stoppen de volgende jaren.

5. Zelfstudie

Voor mij het belangrijkste punt. Als ik lees/hoor van jonge hooggeschoolde werklozen, die reeds 1-2 jaar thuis zitten zonder job, dan mag ik hopen, dat die ook 1-2 jaar aan zelfstudie hebben gedaan?

Wil je een marketing-job, leer jezelf photoshop of een basis html/php-programmeren.

Wil je iets in de media/journalistiek, dan hoop ik dat je een blog hebt, waar je laat zien welk schrijftalent je hebt of guestposts bij een blog schrijft (contacteer me gerust)?

Wil je een administratieve job, begin aan een zelfstudie Frans en zorg ervoor dat je master in Excel en Word wordt.

Heb je niet de kracht om die allemaal in zelfstudie te doen, volg Syntra cursussen of kijk uit naar gratis workshops.

Ik ben er zeker van, dat ik op een jaar tijd mezelf een totaal ander vakgebied kan aanleren in zelfstudie, maar dit vergt dan ook vele uurtjes avondstudie en volharding.

6. Netwerk (en dan nog liefst alleen)

Elke week kan ik naar verschillende gratis events of openingen of presentaties gaan, waarbij ik door de gezinssituatie nu heel kieskeurig in ben geworden.

Natuurlijk kan je met je vrienden op een terrasje gaan zitten ’s avonds, maar waarom ga je niet naar schitterende events, zoals die van GentM of die van start-it@KBC?

Beste tip is trouwens om je te dwingen alleen naar dergelijke events te gaan, zodat je niet in je vertrouwde vriendengroep blijft staan op de afsluitende receptie. Voordeel ervan is dat je er meestal ook gratis eten en drank kan vinden, dus laat je volledig gaan. 😉

Contacteer als student/werkloze ook zeker de organisatie van een duur betalend event, want ik weet verschillende organisaties waar je een gratis ticket krijgt in ruil voor wat meewerken of een verslag nadien (zoals ik bij mijn eigen #BlogBits workshops ook wat studenten een gratis ticket gaf).

7. Internet aanwezigheid

Wees gerust, dat HR-managers nu ook op internet even gaan kijken wat ze van een sollicitant kunnen vinden. Zorg er dus voor dat je vindbaar bent met de juiste pagina’s en informatie en stuur dit dan ook actief.

Ik deel veel op social media/deze blog/…, maar dit dan ook uit het principe, dat ik liever zelf stuur wat je over mij kan vinden.

Mijn linkedin-profiel is uitgebreid aangevuld, mijn blog heeft de nodige about-informatie, …

Wil je iets in de journalistiek doen, zorg er dan voor dat je op Twitter zit en verwijder dat slotje op je profiel.

Een voorbeeld van hoe ik het heb klaargespeeld is, dat als je als recruiter/headhunter zoekt op Google op “SAP HR consultant”, dat je dan waarschijnlijk al snel bij mij terecht zal komen.

sap hr consultant

Ik weet dat deze blogpost hard kan overkomen bij de jongeren in die situatie. Ik bekijk dit misschien vanuit een luxepositie, waarbij ik wekelijks headhunters en recruiters moet afslaan. Maar gebruik al deze positieve tips om jezelf ook positief verder te helpen.

Blijven wachten op die gouden job, die uit de hemel valt of de die magische overheidsjob, is echt niet meer de juiste methode.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

23 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
8 jaren geleden

Goed stuk alweer, Herman. Kleine kanttekening wel bij die Google resultaten als je zoekt op “SAP HR Consultant”. Je blog komt natuurlijk zo hoog omdat je in de bubble van Google leeft. Aangezien het een site is van jezelf, en je hard bezig bent met SEO, lijkt het me niet meer dan normaal. Maar eigenlijk is dat dus een vals resultaat om te gebruiken in bewijsvoering.

Bij mezelf (ik frequenteer uw blog ook regelmatig), maar in DuckDuckGo -dat geen filter bubble heeft-, komt ge pas op de 23ste plaats ongeveer.

Desalniettemin bewijst het dat uw SE-optimalisaties wel degelijk effect hebben, want in principe geldt deze search voor iedereen die geen banden heeft met u of SAP en HR.

Ik denk dat ge dit alles al weet, maar moest het niet zo zijn, dan is dit informatief: http://dontbubble.us/

Reply to  Filip
8 jaren geleden

In Duckduckgo ben ik de 2de .be website op dat keyword (en staan er 5-6 resultanten van linkedin voor mij). Not bad. 😉

8 jaren geleden

Mooi zo, ook even gedeeld op de BoardX-website (hélemaal onderaan..)

Dries Verhauwaert
8 jaren geleden

Fijne Blog die het eens niet negatief aanpakt!

Reply to  Dries Verhauwaert
8 jaren geleden

Er is al genoeg negativiteit over te vinden. Jou NMBS-traject is ook mooi voorbeeld, van wie doorzetting heeft en die lange opleiding volgt met stresserende examens, er ook voor beloond wordt.

8 jaren geleden

Yes, hier ben ik het helemaal mee eens! Ik heb er tijdens mijn studententijd echt voor gezorgd dat ik een mooi cv bij elkaar gesprokkeld had (en vooral: een relevant cv voor de jobs in de e-marketing die ik wou) en ervaring kreeg. En ik heb ook echt voor een nuttige studie gekozen, eentje waar ik echt wat vaardigheden kreeg in de plaats van puur papegaaienwerk te doen.Dankzij mijn blog heb ik leren werken met CMS’en en alles wat daarbij komt kijken, onderhou ik veel contacten met PR-bureau’s en andere partners en heb ik nog zoveel andere dingen geleerd, zoiets is goud waard! Je moet inderdaad echt wel moeite doen voor een mooi cv en leuke job, iets wat ik vaak niet aan het verstand krijg van mijn generatiegenoten. Een heel goed artikel! 🙂

Nesibe Balta
8 jaren geleden

Goede tips! Er zijn idd veel mogelijkheden om je cv te versterken afhankelijk van wat je zelf kan. En netwerken netwerken netwerken. Dat is nu stukken makkelijker dan toen ik werkzoekende was.

Wij hebben na deze heisa besloten om werkzoekenden actief te helpen: er zijn gemotiveerde werkzoekenden die niet weten hoe aan een job te geraken. Wij kunnen ze helpen beseften we gisteren. Als de overheid niets nuttig doet, moet privé bijspringen. Misschien zijn er nog ondernemers die mee willen doen? Samen kunnen we meer bereiken! Graag reactie via mail of Twitter (@NesibeBalta)