De titel van deze blogpost is misschien wat clickbait achtig, maar het is wel hoe ik over die open source developers denk.

Het internet is gratis en we vinden het doodnormaal geworden, dat je gratis een CMS zoals WordPress of Drupal kan downloaden. Hey wie betaalt er nu nog voor een service of een product? Je staat er niet meer bij stil, dat er achter die open-source projecten vele developers zitten die vrijwillig hun tijd en energie steken in nieuwe features, bugfixes,…

Meet Drupal developer borisson_

Bij Intracto hebben we een ware open-source mentaliteit, waarbij verschillende collega’s opleidingsdagen gebruiken om ergens een week of weekend een codesprint te gaan doen om mee bugfixes voor bvb. Drupal te gaan implementeren en testen.

Intracto collega Joris gaat echter nog even een stap verder en verlaat deze week Intracto om tijdens een vrijwillige sabbatical al zijn energie even voltijds te gaan richten op het fixen van de laatste bugs in de aankomende Drupal 8 (waar hij reeds in zijn vrije tijd aan werkt). Lees zeker zijn aankondiging over zijn stap.

Interview met Joris

Ik was echt wel nieuwsgierig naar het hoe en waarom Joris deze stap heeft genomen, dus ik stelde hem enkel vragen hierover:

Q: Hoe zie jij de huidige open-source visie binnen de Drupal wereld?

In de Drupal community is het grootste probleem alvast niet het aantrekken van nieuwe developers, dat word min of meer bezien als een “solved problem”.

Op heel veel Drupal events zijn er in-person codesprints waarbij er voldoende mentors aanwezig zijn om alle developers met interesse op weg te zetten en te helpen starten met het code sprinten (waarbij gerapporteerde bugs worden opgelost).

Het grootste probleem is om developers na zo’n events te laten terugkeren en terugkerende contributies te laten doen die op hun eigen tijd gebeuren. Het grootste issue is dus, volgens mij, persoonlijke motivatie om na een drukke werkdag / werkweek nog extra open source werk te doen.

Daarbij kan het alleen maar helpen als organisaties tijd geven aan hun medewerkers om een deel van hun tijd de spenderen aan open-source werk (zoals Drupal opperhoofd Dries ook vorig jaar vroeg aan de agencies). 

Q: Drupal 8 zit nu op 14 kritische issues (die dus een release tegenhouden). Waar zitten momenteel nog de grootste issues? Wat is jou gok op een mogelijke release van de nieuwe Drupal 8?
Drupal developer Webchick heeft hier onlangs op drupalcon LA nog een goede talk over gegeven, die zeker het bekijken waard is .

De nog openstaande kritische Drupal 8 issues, zijn door het late stadium in de Drupal 8 release, zeer technische issues wat het natuurlijk complexer maakt.

drupal issues

Q: Je bent van plan om via remote working aan Drupal te gaan werken? Heb je al zicht op eventuele werkplekken (waar misschien Drupal agencies je wel even tijdelijk onderdak willen bieden)?

Ik heb nog geen contact gehad met plaatsen van waar ik aan Drupal ga werken, maar dit zal inderdaad remote gebeuren en de communicatie zal voornamelijk via IRC verlopen, via het #drupal-contribute kanaal op freenode IRC.

Op het volgende grote Europese Drupal-event Drupalaton (aan het Balaton meer) kan ik waarschijnlijk voldoende contacten leggen om de maanden september/oktober te vullen.

Q: Waar zie jij de plaats van Drupal 8 in het oorlogsterrein dat de CMS wereld momenteel aan het worden is?
Er zijn honderden verschillende “wordpress vs drupal vs x” posts te vinden op het internet. Elk van deze posts is natuurlijk erg gekleurd door het “kamp” waar de schrijver in zit. Drupal heeft zich de laatste tijd geprofileerd als een cms dat voornamelijk in enterprise gebruikt wordt.

Drupal-vs.-Wordpress-resized-600

Drupal 8 heeft vooral een betere UX (door toevoegingen van o.a. ckeditor en “in place editing”).

Daarnaast zorgt de grote switch naar OO en externe componenten, ervoor dat de Developer Experience ook beter geworden is. Hierdoor zal de switch naar een functie als Drupal-developer eenvoudiger worden voor vele developers.

Q: Wat is jou tip voor studenten/dev’s, die ook als vrijwilliger mee willen beginnen werken aan open-source projecten?
Een ideale manier om te starten aan open-source is “scratch your own itch”, zie je een issue in een module/project dat je gebruikt, maak dan via de issue-tracker alvast een issue. Als je technisch sterk genoeg bent kan je ook meteen een patch of pull-request voorzien.

Dit is niet altijd even eenvoudig en dat is geen probleem, ook een goed omschreven bug-report is erg handig. Kijk voornamelijk eens of er eenvoudige taken zijn om mee te starten, binnen drupal taggen we issues met “novice” als deze duidelijk omlijnde taken zijn.

Als je wil contributen aan een kleiner project (minder lijnen code / beperktere functionaliteit), dan is de issue queue ook vaak niet zo groot als deze bij Drupal is, dan kan je eenvoudiger een issue vinden dat bij je skills past.

Het is best eng te starten met mee te werken aan een open source project; maar als je begint met een eenvoudig issue en hulp vraagt over irc / twitter van zodra je ergens mee vast loopt dan valt het allemaal wel mee om je eerste issue succesvol op te kunnen lossen.

En van zodra het een keer gelukt is, is de drempel al voor een groot deel overwonnen! Just do it!

 

Veel succes Joris en keep us posted!

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
7 jaren geleden

Drupal kennen we wel, maar geen ervaring mee. Onze eerste webwinkel was gemaakt met woordpress en woocommerce. Maar we blijven fan van opensource al is het nu geen wordpress maar compleet opencart.