Automattic is 1 van de sponsors van het consortium Let’s Encrypt, dat door middel van gratis SSL certificaten ALLE websites willen gaan beveiligen met een https-verbinding.

Laat Automattic nu net het bedrijf achter wordpress.com te zijn en dus de beheerder te zijn van 1,3 miljoen websites (leestip is dit boek over hoe Automattic volledig remote werkt).

Om dit plan wat snelheid te geven, zijn sinds dit weekend alle WordPress.com blogs default omgezet naar een beveiligde https-verbinding.

“Strong encryption so important that we do not allow you to compromise the security of your site by disabling it.”

Dat is toch super nieuws, niet? Wel ja super nieuws, maar een website overzetten van het http-protocol naar het https-protocol zorgt ook voor enkele bijkomende taken. Ik help enkele bloggers als freelance SEO en heb dan ook direct wat zaken moeten aanpassen.

Google Webmastertools/Google Search Console

Het is wat verwarrend, maar de officiële naam is nu de Google Search Console, maar ook Google twijfelt nog een beetje over deze nieuwe naam. Ik ga dit verder in deze blogpost afkorten met GSC.
search console new name

Deze website is een uniek “communicatiekanaal” als websitebeheerder met Google over je website. Overal waar ik spreek en workshops geef, laat ik zien welke waardevolle informatie je hieruit kan halen.

ZELFS als je een kleine eigen wordpress.com blog hebt, geef ik je nog de raad om je website te verifiëren op de GSC, zodat je bijvoorbeeld ziet met welke zoekwoorden bezoekers op je website komen.

Search_Console_-_Zoekanalyse_-_http___www_dailybits_be_

Jamaar mijn wordpress.com blog is reeds geactiveerd?

Ben je zeker? In de GSC spreken we over webproperties en elke protocol (https of https) en ook elk subdomein (zoals blog. of shop.) is een andere property.

De switch van Automattic naar het https-protocol zorgt er dus voor dat ALLE wordpress.com blogs, die reeds in de Search Console staan, nu OPNIEUW geactiveerd dienen te worden met hun https-url.

Je WordPress.com blog activeren in de Search Console

Je wordpress.com blog toevoegen aan de GSC loopt bijna volledig gelijklopend met een andere website.

1. Je surft naar https://www.google.com/webmasters/tools/home en logt in met een Google account

2. Je klikt op “een property toevoegen” en kiest als verificatiemethode “Alternatieve methode – html tag”.
wordpress verificatie

3. Je logt in op je WordPress.com blog en gaat naar volgende pagina, waar je de ID kan invullen van stap 2.

wordpress verificatie 2

4. Magic! Google herkent jou nu als eigenaar van deze wordpress.com blog en zal na enkele dagen in de verschillende rapporten data/inzichten/zoekwoorden over jou blog gaan delen met jou.

5. Voeg even de standaard XML sitemap van je wordpress.com blog toe in het menu-item “Crawlen – Sitemaps”. Je kan deze sitemap vinden door “sitemap.xml” achter de url van je wordpress.com blog te plaatsen. Dit zal ervoor gaan zorgen, dat nieuwe blogposten sneller in Google te vinden zullen zijn.

Google Search Console the next level?

Ik zit in enkele beta testprogramma’s van Google (NDA over wat de features juist zijn), maar er wordt hard gesleuteld aan de GSC naar de toekomst met enkele leuke nieuwe features.

Daarnaast kan ik zeker deze blogpost van de SEO-mensen bij The Next Web aanraden voor wat echte The Next Level shit.

GSC the next web

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments