Ja, ik leer graag bij over technische zaken en zeker als ik ook mag binnenkijken in de setup van iemand anders. Deze week volgde ik dan ook een podcast training bij Glenn van maak een podcast.

Met Glenn werkte ik de afgelopen jaren al veel samen bij bedrijven en ik wist dus al dat hij enkele jaren een podcast had voor en door duikers: The Polygon Seahorse. Deze hobby is wat uit zijn voege getreden, want onlangs bouwde hij zijn eigen droom podcast studio met alles erop en eraan.

Maar dus tijd om eens wat bij te leren. 🤓

Belangrijk: NEEN ik heb geen plannen voor een eigen podcast, maar ik zit geregeld als gast in podcasts en wil dus wel beter weten hoe dit werkt en hoe ik beter geluid kan krijgen bij mijn webinars of als gast in remote podcasts vanuit mijn bureau.

 

Dé podcast studio

Glenn en Ellen hebben sinds begin 2023 een volledig ingerichte podcaststudio (dicht bij de A12), waar een vaste set staat, zodat alles push-and-go klaarstaat voor het opnemen van video of podcasts.

Een foto van begin 2023, toen ze de eerste inkijk gaven online geeft al mooi aan, dat de ruimte volledig voorzien is van alles (ondertussen is er wel weer een upgrade geweest van wat zaken en naar de juiste akoestiek).

 

Podcast opleiding?

Daar Glenn ook graag zijn kennis deelt, organiseert hij nu dus ook podcast workshops en opleidingen in zijn studio.

Tijdens deze technische podcast opleiding waren met met 3 cursisten en daardoor konden we alle vragen stellen, die we in ons hoofd hadden. In mijn groepje was er trouwens ook Evi van de podcast alcohol Alarm!  en dat maakte het extra leuk, omdat ook haar ervaringen mee in de groep werden gegooid.

Maar dus tijd voor een workshop met stevige brok theorie en daarna zelf de knoppen eens gaan bekijken.

Een ideaal dagje voor mij dus om eindelijk eens meer te leren over al die hardware, software en hoe je dit best kan gebruiken. Een greepje uit de onderwerpen:

  • Dynamische microfonen versus condensatormicrofonen (misschien dus toch maar eens mijn USB Blue Yeti vervangen?)
  • Dat kabeltje van mijn Rode Wireless go draadloos setje is een TRS-TRRS kabeltje, maar waarom is dat zo?
  • De RØDECASTER PRO II als centrale audiomixer
  • Multicam videomixing met de Atem Mini Pro ISO als hardware alternatief voor de streamingsoftware OBS  (sinds het livestreamen van een begrafenis afgelopen zomer heb ikzelf een RGBlink mini-pro videoswitcher waar ik nog eens dringend een dagje beter mee moet leren werken).
  • Hoe je moet omgaan met Loudness en Lufs in de editing software of de bits en de kHz bij import/export.
  • Waarom Glenn nu zelf overstapt naar Springcast als podcasthosting platform en wat dit juist doe.
  • Hoe je best remote podcasts kunt opnemen, wat best wel relevant is in deze homeoffice wereld.
  • Hoe Glenn op duikvakantie een (video) podcast opneemt met minimaal materiaal.

 

Dusja echt een super aanrader voor iedereen die meer wilt leren over deze zaken in een klein groepje. Ook voor marketeers, die gewoon beter willen weten wat de vereisten zijn voor podcasts en online video.  Want ja podcasts kunnen de perfect basis zijn om nadien social media snippets, blogposten,… te gaan maken. 👌

 

Digitale inkijk bij dergelijke (home) studio’s

Enja ik ben echt grote fan van de inkijk in studio’s en hoe zij het allemaal aanpakken. Hier enkel favoriete YouTube video’s van het afgelopen jaar, waar ik echt met veel plezier naar kijk.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments