Update 11/01/2022:

Enkele verduidelijkingen toegevoegd na de webinar van de VRM.

 

Update 14/12/2021:

Het is zover. De Vlaamse VRM (Vlaamse Regulator voor de Media) is in actie getreden en heeft een richtlijn (het CCP – Content  Creator Protocol)gepubliceerd rond online video’s gemaakt door influencers.

 

Update 20/06/2021:

In de UK beginnen ze met naming en shaming…. 🙈🙄

 

Update 29 april 2021:

Deze blogpost was een totale ramp geworden met oude en nieuwe updates door elkaar. Dus ik heb me er nog eens een avond aan gezet om een duidelijker overzichtje te proberen maken.

Wat is het probleem?

 • Reclame is aan het veranderen (zie adblockers, verloren vertrouwen consumenten,…)
 • Influencer worden is nu zelfs een carrière waar kinderen van dromen… 🤷‍♂️
 • Het is de far west, waar iedereen maar iets doet (en waar ik geregeld met mijn ogen rol en zeker als er kinderen betrokken zijn – mag dat eigenlijk wel?).
 • TV-reclame is aan best wat regels onderworpen, maar hoe zit dat eigenlijk online?

Let op: Ik ben geen jurist en probeer een zo duidelijk mogelijk overzicht te brengen. Heb je aanvullingen, hit me up of gooi het in de comments.

 


Belgische influencer regels?

Samenvatting: Nog geen officiële regels, enkel (softe) guidelines door de sector opgesteld, maar sinds december 2021 nu al wel regels rond video’s.

Al jaren was er eigenlijk gewoon weg niets in ons landje van duidelijke wetgeving of regels. In mei 2018 is de FOD economie plots dan met een (mooi gelayout) document op de proppen gekomen. Maar als je weet dat een paar uur nadien deze tweet werd gelanceerd, dan weet je genoeg. 🙈

Dit was de eerste stelling van de FOD Economie en deze zette direct de toon van het document:

U ontvangt gratis een product of dienst, krijgt een bepaald product in bruikleen, u mag gratis naar een evenement of op reis of u ontvangt gratis andere diensten of kortingen in ruil voor een vermelding of weergave in een post. Ook als u bijvoorbeeld op televisie mag verschijnen in ruil voor de vermelding van een merk, product of dienst, is er sprake van reclame.

Voor referentie doeleinden heb ik het originele (teruggetrokken) document hier even opgeladen: Guidelines-voor-online-influencers. En jawel er stonden enkele pittige passages in… 💰

 

Na het éénzijdig lanceren (en daarna terug intrekken) van de guidelines is er vanuit de sector veel protest gekomen ( influencers, FeWeb, UBA, BAM, AC,…), daar deze voorgestelde guidelines wel héél streng waren.

Hieruit is er toen in het najaar van 2018 een document met guidelines gekomen vanuit de sector zelf (ondersteund door het JEP). Zie persbericht van Feweb en de guidelines zelf.

Een korte samenvatting:

 • Deze guidelines gelden bij een betaling in natura of geld in ruil voor communicatie voor de adverteerder. Ook een gratis gekregen product is een vergoeding. Daarnaast dient de adverteerder ook een significante controle te hebben over de communicatie over het product.
 • Een eerlijke review (waar de influencer zijn eigen ding kan doen en er niet wordt gebruik gemaakt van verplichte hashtags of communicatie) is dus niet onderhevig aan deze guidelines. (hoera voor Dailybits dus en zogoed als elke influencer campagne dus 😅).
 • Dergelijke commerciële communicatie moet duidelijk kenbaar gemaakt worden (denk aan hashtags #spon, #adv, #prom, #reclame,…) en dit moet goed vindbaar en zichtbaar zijn.
 • Het JEP (Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame) staat in voor de behandeling van klachten (waarbij zowel de influencer, agency als merk verantwoordelijk kunnen geacht worden), die de campagne kan laten stilleggen (van boetes is er natuurlijk geen sprake daar het vanuit de sector wordt geregeld).

Hierbij wat voorbeelden van of het nu commerciële communicatie is of niet:

Persoonlijke mening: laat ons stellen dat het duidelijk vanuit de sector is geschreven. 😉

Begin april 2021 is dan dat er in België terug actie in de zaak is gekomen. Dit doordat er een Europese richtlijn in onze wetgeving moet omgezet worden en er dus een aanpassing van de mediawet bezig is (zie ook verder bij het stukje Nederland). Dit onder leiding van het kabinet van de Minister van Consumentenzaken Eva De Bleeker. Hierbij is ook weer Feweb en de andere sectorfederaties betrokken (zie Feweb persbericht).

Ook minister van Jeugd Benjamin Dalle is vanuit Vlaanderen bezig met een gedragscode en zocht zelfs influencers die mee willen werken.

In december 2021 heeft de VRM dan de CCP gelanceerd (Content  Creator Protocol) gericht naar “Vlaamse content creators, vloggers en influencers die video’s plaatsen op sociale mediaplatformen.”.  Dit protocol is er gekomen, daar in mei 2021 de Europese Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten werd omgezet in het Vlaamse Mediadecreet. 

Dit nieuwe protocol is van kracht vanaf de publicatie (nu dus) voor Vlaanderen en voor Brussel (als je je richt tot Vlaamse consumenten) .

Belangrijke verduidelijkingen (na het webinar op 11 januari 2022):

 • Ook betaling via affiliate links, unieke ervaringen, aankoop met korting, bruikleen,… zijn onderdeel van commerciële communicatie!
 • Enkele duidelijke voorbeelden en cases over hoe je de vermelding moet plaatsen per platform.
 • De VRM zal wel degelijk de influencers zelf aanspreken (zij hebben ondertussen een grote database met de influencers die actief zijn in Vlaanderen). De eerste stap is contact opnemen, de 2de stap is een interne procedure met administratieve sancties.
 • De 2 social media watchers (bereikbaar via socialmediawatchers.vrm@vlaanderen.be) gaan wel degelijk ook dagelijks aanwezig en gaan zelf scannen naar overtredingen (bvb Instagram stories) en gaan dan natuurlijk de grootste accounts eerst volgen. Dit is het grootste deel van hun dagelijkse taken.
 • Dit protocol en de controle hierop is dus wel degelijk enkel op videobeelden. De bevoegdheid op stilstaande beelden ligt bij de FOD Economie.
 • Via het VRM kan je ook een klacht indienen.
 • Er is een verschil tussen commerciële communicatie en zelfpromotie.
 • Als een Vlaamse influencer samenwerkt met een buitenlands bedrijf, moet die influencer wel degelijk het Vlaamse protocol navolgen.

 

 

Belangrijk uit de FAQ: “Het Content Creator Protocol is enkel van toepassing op jouw online video’s.”

Zie de reactie van Feweb op dit protocol.

 

 

 

 

Nog wat leesvoer vanop deze blog voor in België:

Bij mijn blogposten (waar een reviewexemplaar of vergoeding is gegeven) kan je het trouwens altijd transparant onderaan de blogpost terugvinden met deze disclosure.

Nederlandse influencer regels?

Natuurlijk was Nederland enkele jaren vroeger wakker en sinds 1 januari 2014 hebben ze daar al een heuse reclamecode voor social media (RSM). Deze geldt voor alle bloggers, twitteraars en andere online influentials (van TikTok of Instagram influencers was er toen nog geen sprake). In 2019 is er hier dan ook een nieuwe update aangebracht aan deze Reclamecode Social media & Influencers met ook duidelijke regels voor Instagram en YouTube.

Voorbeeld: een consument wordt betaald (in euro’s of in natura) om een nieuw product te reviewen en hierover te schrijven op een weblog. In naleving van de regelgeving dient in de review zelf een vermelding te worden gemaakt van het feit dat de blogger wordt betaald voor de product review.

Dit kan door de blogpost af te sluiten met: “Disclaimer, deze printer/telefoon/tablet kreeg ik gratis aangeboden van HP/Apple/Samsung om te testen.”

Indien het gaat om een microblog bericht, kan er gebruik worden gemaakt van een hashtag. Wanneer het gaat om een gesponsord product, gebruikt men #spon, bij een advertentie #adv.

reclamecode social media
bron van foto

Ook in de Nederlandse pers wordt er gesproken over een strengere controle hierop (bron).

cr-wenvxeaam0qk

Het Nederlandse Commissariaat voor de Media (CvdM) ging dan ook nieuwe regels opstellen tegen sluikreclame door vlogger met zelfs bijhorende boetes.

vloggers-sluikreclame

De website Reclamecode.nl heeft trouwens een eenvoudig te gebruiken adviestool die een influencer direct juist advies geeft.

In het najaar van 2020 begon in Nederland alvast wat te bewegen door de aanpassing aan hun mediawet (aanpassing aan die Europese Richtlijn audiovisuele mediadiensten waar België nu aan begint midden 2021). Zo zullen professionele vloggers (nog niet vastgelegd wanneer je professioneel bezig bent) 🤷‍♂️ zich aan een hele rij extra verplichtingen gaan moeten houden (zie pdf):

 • Expliciet duidelijk maken wanneer een product betaald is
 • Aansluiten bij stichting Reclame Code, Kijkwijzer en het NICAM (660EUR/jaar)
 • Meer dan 30% van de reclameproducten moet uit de Europese unie komen

Al is alles nog niet helemaal duidelijk (zie reactie Enzo Knol en Beautygloss).

De Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is trouwens ook actief in de sector van de online influencers met bijvoorbeeld een procedure tegen fitnessvlogger en ondernemer Mo Bicep.

 

Britse influencer regels?

De Britse reclamewaakkhond Advertising Standards Authority (ASA) heeft in februari 2021 een nieuwe regel uitgebracht, waar influencers geen filters meer mogen gebruiken bij het aanprijzen van cosmetica.

Sinds midden juni 2021 begint de ASA (Advertising Standard Authority) ook met een naming en shaming van influencers, die de reclamewetgeving overtreden. Zie deze specifieke pagina hiervoor

 

Update januari 2022: Ondertussen zetten ze zelf social ads in om volgers van influencers op Instagram te tonen, dat deze influencers zich niet aan de regels houden…

 

 

Duitse influencer regels?

In Duitsland hebben ze begin december 2018 een duidelijk pdf gelanceerd met op welke manier je alles moet meegeven en duidelijk aangeven op de verschillende social media platformen.

Ben je dus actief in Duitsland, check dan zeker deze nieuwe reglementering.

Amerikaanse influencer regels?

De meest harde strijd is in de VS te vinden, waar de FTC (Federal Trade Commission) al vele jaren een ware kruistocht is gestart tegen merken, die bloggers en online influentials verdoken inzetten.

Enkele voorbeelden van enkele gekende cases:

Als je deze cases bekijkt is het dus ook op toepassing van affiliates en moeten disclosures direct zichtbaar zijn (dus zelfs niet via een read more link in de beschrijving van een Youtube video).

Wat zijn dan de FTC regels?
De FTC heeft een lange lange tekst met voorbeelden en regels opgesteld (psst maak er een duidelijke infographic van en scoor ermee op een US marketingblog).

Native_Advertising__A_Guide_for_Businesses___Federal_Trade_Commission

Opvallend trouwens dat het merk de verantwoordelijkheid draagt en dus niet de online influencer of het tussenliggende agency!

Share.

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments