Bloggers en online influencers waar moet je je aan houden? (update 8/02/2021)

Update 8 februari 2021:

De Britse reclamewaakkhond Advertising Standards Authority (ASA) heeft een nieuwe regel uitgebracht, waar influencers geen filters meer mogen gebruiken bij het aanprijzen van cosmetica.

 

Update 11 november 2020:

In België beweegt er niets meer, maar in Nederland komt er een aanpassing aan de mediawet (aanpassing aan de Europese Richtlijn audiovisuele mediadiensten), waardoor professionele vloggers (nog niet vastgelegd wanneer je professioneel bezig bent) zich aan een hele rij extra verplichtingen zal moeten gaan houden (zie pdf):

  • Expliciet duidelijk maken wanneer een product betaald is
  • Aansluiten bij stichting Reclame Code, Kijkwijzer en het NICAM (660EUR/jaar)
  • Meer dan 30% van de reclameproducten moet uit de Europese unie komen

Al is alles nog niet helemaal duidelijk (zie reactie Enzo Knol en Beautygloss).


Update januari 2020:

Hoe kan je je trouwens in regel stellen als influencer met officiële facturen?


Update 15 mei 2018

De Belgische FOD Economie is nu plots met een guidance document gekomen rond online influencers en de reclame wetgeving (link offline, mail maar als je kopie wilt). Dit gaat niet enkel over betaalde opdrachten, maar ook over reviews/uitleengadgets/reizen/… Laat onze stellen dat de regels HEEL ver gaan. Benieuwd hoe dit verder gaat verlopen bij influencers en bij de bloggerbureau’s (die meer aansprakelijk gaan worden gesteld). BELANGRIJKE kanttekening. 😉

U ontvangt gratis een product of dienst, krijgt een
bepaald product in bruikleen, u mag gratis naar
een evenement of op reis of u ontvangt gratis
andere diensten of kortingen in ruil voor een vermelding
of weergave in een post. Ook als u bijvoorbeeld
op televisie mag verschijnen in ruil voor de
vermelding van een merk, product of dienst, is er
sprake van reclame.

België zou België niet zijn als een paar uur later dit bericht de wereld zou worden ingestuurd… 😉

(Ik ben trouwens echt onder de indruk van de afwerkingskwaliteit en design van dergelijke “niet-gevalideerde documenten van de FOD Economie. Mij leken het meer dan wat voorstellen of een draft. 😉 )


Originele blogpost van juni 2016

De afgelopen jaren is het hip en trendy om als marketeer over het inzetten van online influencers te spreken (tel maar eens hoeveel het terugkomt in allerhande keynotes, slideshares…).

Zolang ik blogger ben, word ik geregeld wel eens gevraagd om ergens aan mee te werken (als techblogger, autoblogger of travelblogger) en eerder heb ik hierover al de nodige blogposten geschreven (zoals bloggers part of de marketing mix).

Met de opkomst van vooral Youtube, Instagram en Snapchat is het fenomeen nu verder aan het opkomen en wordt de grens steeds kleiner. Met dank o.a. aan de steeds sterk wordende adblocker evolutie.

Online influencers zie je dus in alle vormen en maten en enkele maanden geleden toonde ik hier bijvoorbeeld een geval van een fake blog die Test-Aankoop gsm’s probeerde te slijten (door een affiliate publisher).

Opvallend is dat er op wetgevend vlak in verschillende landen ook beweging begint te komen. Daar ik gisteren in een FB-discussie wat voorbeelden meegaf, hierbij een overzichtje.

Disclaimer: Ik ben geen expert in deze materie! Aanvulling zijn steeds welkom in de comments.

De Amerikaanse FTC (Federal Trade Commission)

De meest harde strijd is in de VS te vinden, waar de FTC een ware kruistocht is gestart tegen merken, die bloggers en online influentials verdoken inzetten.

Enkele voorbeelden van recente cases:

Als je deze cases bekijkt is het dus ook op toepassing van affiliates en moeten disclosures direct zichtbaar zijn (dus zelfs niet via een read more link in de beschrijving van een Youtube video).

Wat zijn dan de FTC regels?
De FTC heeft een lange lange tekst met voorbeelden en regels opgesteld (psst maak er een duidelijke infographic van en scoor ermee op een US marketingblog).

Native_Advertising__A_Guide_for_Businesses___Federal_Trade_Commission

Opvallend trouwens dat het merk de verantwoordelijkheid draagt en dus niet de online influencer of het tussenliggende agency!
carry on meme

 

De Nederlandse Reclamecode Social Media

Natuurlijk is de Nederlandse wetgever er snel bij geweest en sinds 1 januari 2014 hebben ze een heuse reclamecode voor social media (RSM).

Deze geldt voor alle bloggers, twitteraars en andere online influentials.

Voorbeeld: een consument wordt betaald (in euro’s of in natura) om een nieuw product te reviewen en hierover te schrijven op een weblog. In naleving van de regelgeving dient in de review zelf een vermelding te worden gemaakt van het feit dat de blogger wordt betaald voor de product review.

Dit kan door de blogpost af te sluiten met: “Disclaimer, deze printer/telefoon/tablet kreeg ik gratis aangeboden van HP/Apple/Samsung om te testen.”

Indien het gaat om een microblog bericht, kan er gebruik worden gemaakt van een hashtag. Wanneer het gaat om een gesponsord product, gebruikt men #spon, bij een advertentie #adv.

reclamecode social media
bron van foto

Ook in de Nederlandse pers wordt er gesproken over een strengere controle hierop (bron).

cr-wenvxeaam0qk

Het Nederlandse Commissariaat voor de Media (CvdM) gaat nu ook tegen sluikreclame door vloggers nieuwe regels opstellen met bijhorende boetes.

vloggers-sluikreclame

En in België?

In België zitten we nog in het product placement tijdperk op TV. Er wordt geregeld verwezen naar het JEP (die Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame), maar veel vertelt deze ook niet over online influencers.

Iedereen doet dus gewoon verder en negeert deze evolutie van native advertising. 😉

De Belgische FOD Economie is nu plots met een guidance document gekomen rond online influencers en de reclame wetgeving. Dit gaat niet enkel over betaalde opdrachter, maar ook over reviews/reizen/… Laat onze stellen dat de regels HEEL ver gaan.

U ontvangt gratis een product of dienst, krijgt een
bepaald product in bruikleen, u mag gratis naar
een evenement of op reis of u ontvangt gratis
andere diensten of kortingen in ruil voor een vermelding
of weergave in een post. Ook als u bijvoorbeeld
op televisie mag verschijnen in ruil voor de
vermelding van een merk, product of dienst, is er
sprake van reclame.

blank

België zou België niet zijn als een paar uur later dit bericht de wereld zou worden ingestuurd… 😉

Duitse regels?

In Duitsland hebben ze begin december 2018 een duidelijk pdf gelanceerd met op welke manier je alles moet meegeven en duidelijk aangeven op de verschillende social media platformen.

Ben je dus actief in Duitsland, check dan zeker deze nieuwe reglementering.

blank

 

Vergeten we BigG niet?

Wie online zegt, zegt natuurlijk Google, die het internet domineert. Rond betaalde links hebben ze al jaren hun standpunt (da mag ni!) en in maart hebben ze ook recent een verduidelijking voor bloggers online gezet.

Zo zijn ze duidelijk in het gebruik van de nofollow-tag voor elke link die een vorm van betaling heeft gehad (vanuit hun SEO-standpunt natuurlijk).

<a href="https://www.dailybits.be" rel=nofollow">dailybits</a>

Enja in 2012 heeft mijn dailybits hiervoor zelfs een Google penalty gekregen (die me veel heeft bijgeleerd over het oplossen van Google penalties).

En Dailybits dan?

Als ik een samenwerking doe met een merk, dan ben ik steeds strenger en strenger aan het worden hierop. Waar ik vroeger veel meepakte, is het nu vooral een afwijzen en enkel de passende samenwerkingen doen.

Zo heb ik ook al zwakke reviewproducten geweigerd of zelfs teruggestuurd. Elke blogpost waar een samenwerking heeft plaatsgevonden heeft dan nu ook een disclosure gekregen (dit doe ik door een bepaalde tag aan een blogpost te hangen).

Vanuit fiscaal standpunt regel ik trouwens alles mooi als blogger in bijberoep met bijhorende facturen en contracten (zie ook mijn vorige blogpost hierover).

dilbert-sm

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing voor tips, tricks en random stuff.

Abonneer
Abonneren op

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments