Bankshoppen: de accordeonlening

De afgelopen weken hebben we onze tijd nuttig besteed met bankshoppen voor de aankoop van onze droomwoning (nog 100 dagen te gaan voor de verhuis!). We hebben voornamelijk gekeken naar de traditionele grootbanken: BNP Paribas Fortis en KBC (met een vergelijking bij de immotheker).

We hebben gekozen voor een zogenaamde accordeonlening, waarbij er wordt gewerkt met vaste maandlasten en een variabele looptijd (naar gelang de daling/stijging van de jaarlijks aanpasbare rentevoet. Door de lage referte-index zijn we realistisch genoeg om te weten, dat we onze maximale verlenging van 5 jaar zeker gaan krijgen. Daartegen staat wel dat de gekregen rentevoet een stuk onder het voorstel voor een vaste rentevoet ligt en we in worst case nog altijd minder totale lasten zullen hebben, dan de andere offertes.

Hierbij de referte-index A, die gebruikt wordt voor de jaarlijks aanpasbare rentevoeten. deze referte index staat momenteel historisch laag en zal dus enkel nog kunnen stijgen voor de volgende jaren. Ik vermoed zelfs dat de variabele leningen, die nu afgesloten worden voor 20 jaar aan hun worst case gaan hangen…

referte index
Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing voor tips, tricks en random stuff.

Abonneer
Abonneren op

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments