Schitterende verduidelijk van de werking van de aandelenmarkt vanop kmo-insider.

(Voor wie trouwens ook de kredietcrisis wil uitgelegd krijgen, kan naar deze oldie op Dailybits doorklikken: De kredietcrisis uitgelegd met koeien.)

Op een dag verscheen er in een ingeslapen dorp een man, die zich zeer sociaal opstelde tegenover de dorpsgenoten. Hij verklaarde eikels te willen kopen en was bereid één euro per eikel te betalen. Omdat er veel eikenbomen in het dorp stonden, begonnen de dorpsgenoten ijverig eikels te verzamelen.

De eerstvolgende vrijdag kwam de man naar het dorp en kocht hij duizenden eikels voor één euro het stuk. De man toonde zich erg enthousiast en zei tegen de dorpsbewoners dat hij zeer tevreden was met het resultaat en dat hij volgende vrijdag terug zou komen. Hij zou dan twee euro per eikel betalen.

Opnieuw begonnen de dorpelingen massaal eikels te verzamelen, hoewel ze nu al wat moeilijker te vinden waren. Toch konden ze de man een tiental zakken aanbieden. De vreemdeling hield woord en betaalde contant twee euro per verzamelde eikel. Meteen deelde hij mee dat hij een week later opnieuw op vrijdag zou langskomen en deze keer – omdat de eikels schaarser werden – zou hij bereid zijn vijf euro per stuk te betalen.

De dorpbewoners deden hun uiterste best om nog eikels te vinden. Dag en nacht gingen ze alle hoeken en kanten, alle pleinen en wandelpaden van het dorp af en vonden toch nog enkele eikels. Toen de vreemdeling de volgende vrijdag stipt op de afspraak was, toonden ze trots hun kleine voorraad eikels. Hij betaalde hen correct zoals afgesproken vijf euro het stuk.

Opnieuw verklaarde hij dat hij volgende vrijdag opnieuw langs het dorp zou komen. Indien de dorpelingen nog eikels konden vinden zou hij bereid zijn hiervoor twintig euro het stuk betalen.

De dorpelingen keken elkaar aan, zochten overal maar vonden nergens nog eikels. Toen ze op het punt stonden zich bij de situaties neer te leggen, kwam er plots een bestelwagen langs die op het marktplein halt hield. Op de zijkanten van zijn bestelwagen stond geschreven: “Eikels te koop: vijftien euro het stuk”!

Het bericht ging als een lopend vuurtje door het dorp en voor de man wel en goed zijn bestelwagen had geopend en zijn zakken met eikels op de grond had gezet, krioelde het van het volk. Spaarpotten werden geplunderd, alle muntstukken die in de verschillende jassen van de familieleden verdwaald lagen, werden tevoorschijn gehaald, zelfs kasbons werden verkocht. Iedereen wou eikels kopen tegen vijftien euro het stuk, zo’n gelegenheid zou zich nooit meer voordoen. Binnen de kortste keren was de verkoper al zijn eikels kwijt.

De volgende vrijdag stond het volledige dorp ijverig en in spanning te wachten op het marktplein op de komst van de inkoper die hen nu al weken goed betaald had voor hun eikels. Het werd middag. Het werd avond. De opkoper daagde niet op. Ook ’s anderendaags niet. Ze zagen de opkoper van eikels nooit meer in het dorp. Alle ijverige dorpelingen waren al hun geld kwijt en alles wat ze nog hadden was een grote voorraad eikels.

En zo, beste lezers, werkt de aandelenmarkt. (Frank Blatt)

THX to Hans

update
Nog een leuke, via @Cpt_Bufu

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments