Phishingmails, waarbij men onwetende gebruikers in de val wilt laten trappen, waren de voorbije jaren altijd snel herkenbaar door de knullige teksten en uitwerking (zie voorbeeld uit 2010 en 2009).

Ik had al gehoord van steeds betere mails en deze ochtend kreeg ik een dergelijk voorbeeld in mijn mailbox: “Uw KBC bankkaart wordt na 5 februari 2016 geblokkeerd”.
Uw_bankkaart_wordt_na_5_februari_2016_geblokkeerd

Geachte relatie,

Hierbij willen wij u de nieuwe bankkaart introduceren

De nieuwe bankkaart is beter beveiligd tegen frauduleuze praktijken en voldoet zich aan de Europese veiligheidsvoorschriften betreft bankzaken. Wij bieden onze klanten een zo veilig mogelijke virtuele omgeving aan om bankzaken te doen met maximaal gebruiksgemak. Onze oude bankkaart speelt hierbij een belangrijke rol, maar biedt niet altijd de flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid die we voor onze klanten nastreven.
….

Ook de website waarheen je wordt verstuurd is echt goed gemaakt. Alles linkt naar KBC.BE, maar natuurlijk zal het ingeven van je gegevens hen de mogelijkheid geven om razendsnel overschrijvingen te doen aan de hand van jou sessie (hiervoor vragen ze in een 2de scherm een handtekening aan te maken met je bankkastje).
phising mail kbc

Hoe herken je dat een mail een phishing mail is?

Enkele kleine puntjes, waardoor je kan herkennen, dat een bepaalde mail een valse phishing mail is:

  • Verstuurd vanuit volgend mailadres: kbc@infokbc.pw (domeinnaam van het eilandje Palau)
  • De website waarheen je wordt verstuurd staat op een vreemde url, zonder https-encryptie: http://kbcnieuwepasaanvraag.bid/

Voor de rest worden KBC-links, telefoonnummers, contactgegevens,… gebruikt en ziet alles er echt goed uit. Waarschuw dus even mensen in je omgeving, die vatbaar zouden kunnen zijn voor deze fraudetechniek!

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
J. Desmet
8 jaren geleden

Hallo ik ben van Zwevegem en heb de mail ook ontvangen…..zeker opletten en niet op ingaan…gr