Update 10 februari 2016
“Gij ze onnozelaar, ge kent er niets van, zelfrijdende treinen gaan er nooit komen, want dan gaan er meer ongelukken gebeuren….”

Echte reacties op onderstaande blogpost. *Kuch* automatische spoorwegsystemen hebben een reden *kuch*.

En kijk tegen 2020 mag een machinist meerijden met zijn trein en gaat die trein efficiënter kunnen rijden. Enja na 5-10 jaar zit er geen machinist meer….


2016 kondigt zich aan met reeds 5 dagen treinstakingen. Onderhandelingen tussen vakbonden en directie leveren niets op, de media graaft met veel plezier in de vreemde NMBS voordelen en treinbestuurders schrijven hun recht van antwoord.

En toch gaan we er ooit mee kunnen lachen. Weet je nog in 2016 dat ze de treinen 5 (V-I-J-F) dagen lang niet lieten rijden in een strijd om verworven voordelen uit het verleden te vrijwaren?

De toekomst komt er razendsnel aan

2015 was het jaar dat meer en meer mensen inzien hoe snel zelfrijdende wagens hun intrede zullen gaan doen. We spreken hier over jaren en niet meer over tientallen jaren.

Google, Tesla, Uber, Apple, Volvo, Mercedes,… zijn allen hard bezig en de wedloop is in volle gang (zie verschil in technologie tussen Google en Tesla) om over enkele jaren de zelfrijdende wagens op ons los te laten.

Enja in Silicon Valley rijden ze reeds gewoon in het verkeer.

Hierbij rapporteert Google zeer transparant elke maand nieuwe learnings, accidenten (bijna altijd een gewone wagen, die achterop de zelfrijdende wagen rijdt),.. in zijn maandelijkse self-driving car reports. Een must-read voor wie de toekomst wilt zien aankomen.
Monthly_reports_–_Google_Self-Driving_Car_Project

In 2013 mocht ik ook reeds op een persevent op het geheime autotestcircuit in Lommel wat nieuwe autotechnologie ondervinden: lege wagen die zichzelf parkeerde, wagens die obstakels zelf ontweken, communicerende wagens over aankomende obstakels…

Maar de toekomst is reeds bezig bij treinen en metro’s

We vergeten soms te kijken naar hoe deze revolutie in transport reeds bezig is. Een voertuig op een gesloten systeem met vaste stopplaatsen is ideaal om eenvoudig zelfbestuurd te maken.

Je moet deze Wikipedia page maar eens bekijken hoeveel treinen en metro’s reeds zelfbestuurd rondrijden over de verschillende continenten.

Als ik de lijst afga, dan heb ik blijkbaar al met enkele van deze zelfbestuurde voertuigen gereden:

  • London Gatwick Airport
  • Budapest Metro – Line 4
  • AirTrain JFK in New York
  • London’s Northern line
  • Madrid Metro

MTA_nyc_airtrain

Het echte gevaar voor NMBS personeel

Deze verdergaande revolutie van automatisatie zie ik over 5-10 jaar ook zijn intrede doen op ons spoornetwerk. Waarom nog vertrouwen op treinmachinisten, die door het rood rijden, te snel rijden, voorbij het station rijden, 5 dagen staken op 1 maand tijd,…

Dat HR rail (het vehikel dat verzonnen is om die historische spoorwegcontracten in over te nemen) de grootste werkgever van ons land is (in 2014 exact 34.228 werknemers), zal deze evolutie spijtig genoeg niet tegenhouden. Ook de koetsiers waren een grote beroepscategorie voor de auto opkwam.

trendstop_knack_be_articles_136455_2_9_documents_persberichten_Persbericht-2016-NL_pdf

Een trein rijdt op een gesloten netwerk, waar alles super gecontroleerd kan verlopen en met inter-trein communicatie ongevallen perfect kunnen vermeden worden en stiptheid verhoogd. De technologie is er en wordt reeds gebruikt in metrostellen en treinen. Maar…

Ethisch zijn we er nog niet klaar voor

Ook met de zelfrijdende wagens zijn we nu in het stadium, dat we over ethiek gaan moeten beginnen nadenken. Wat als een wagen ooit de keuze moet maken, tussen het aanrijden van een fietser, een kind op de stoep of zelfmoord plegen tegen de vangrail?

Ethical cars

Ook bij treinen zal het voorkomen dat “de computer” zal beslissen dat remmen voor een spoorloper zorgt voor een risico op gewonden in zijn trein en hij dus beter niet kan remmen. Zijn we daar al klaar voor?

Jij hebt mooi praten…

Ja herman, vanachter uwe laptop heb je veel praat. En wat met jouw job?

De levenslange job is voorgoed verleden tijd. Ik geef mijn vrouw meer kans dat ze over 5-10jaar nog dezelfde job (opvoedster) zal gaan doen, dan dat ik mezelf hiervoor kans geef. Transformatie, evolutie en eeuwig blijven leren zullen mijn lot zijn.

Ik was dan ook sterk verbaasd dat ze bij defensie deze week al de moed/visie hadden om het 8 jaren contract voor te stellen. Dit lijkt me voor vele beroepscategorieën iets waarheen we zullen evolueren. Schaf die statutaire benoemingen alvast maar af. 😉

Ook voor vakbonden is dit een zure appel, waar ze zullen door moeten bijten. Dat die van De Lijn, NMBS en BPost het hardste zullen getroffen worden door de aankomende automatiseringsgolf zal nog voor woelige tijden gaan zorgen.


Maar OOIT gaan we dus nog goed kunnen lachen als we samen straffe verhalen ophalen over hoe in januari 2016 er 5 dagen geen treinen reden, omdat ze enkele historische verworvenheden absoluut wilde beschermen.

Ik stel voor dat we er nu al mee lachen en elk die 5 dagen gebruiken om een nieuwe vaardigheid aan te leren. Want we gaan die kracht om nieuwe zaken aan te leren, hard kunnen gebruiken!

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
8 jaren geleden

weerom een zeer interessant artikel !