Het filteren van website kennen we vooral op nationaal niveau. Denk maar aan onze Belgische DNS-firewall tegen kinderporno (zie mijn blogpost uit 2009) en vooral de gekende Great Firewall of China. Via websites zoals greatfirewallofchina.org, kan je trouwens zelf even nagaan of jou eigen website toegankelijk is vanuit China (Dailybits.be dus wel).

Great_Firewall_of_China

Daarnaast zijn er ook vele firewalls op bedrijfsniveau, die websites gaan blokkeren. Deze bedrijfsfirewalls werken meestal met 1 van de bestaande weblijsten, waarbij websites met “foute” inhoud een bepaalde categorie opgeplakt krijgen. Systemadmins in de bedrijven vinken dan aan welke categorieën niet meer toegankelijk zijn binnen het bedrijf.

Als je website dan ook onterecht op een dergelijke weblijst komt in de foutieve categorie, kan dit grote gevolgen hebben.

Vorige week was ik aan het mailen met een Vlaamse oprichter van verschillende IT bedrijven, die ook een persoonlijke website/blog heeft (zijn persoonlijk mailadres is van zijn persoonlijke website).

Groot was dan ook mijn verbazing, dat zijn website standaard geblokkeerd wordt door de FortiClient firewall, die ik geïnstalleerd heb staan (voor het gebruik van de company VPN).
Web_Page_Blocked_

Via de Fortiguard.com website kan je een domeincheck doen op hun weblijst en krijg je ook meer details (zie dailybits.be bijvoorbeeld).

fortiguard

Zo merk je dat de betrokken website reeds sinds 2013 in de “Adult material category” is verzeild geraakt en dat er toch wel wat bezoekers van zijn website de FortiClient gebruiken en mogelijk dus geblokkeerd worden op de website.

Ik heb dit dan ook even doorgegeven en de raad gegeven om het online formulier te gaan invullen om een wijziging van categorie aan te vragen voor zijn website. Het staat als online ondernemer namelijk zo “lullig” om je persoonlijke website (op je eigen naam) geblokkeerd te zien omwille van “Adult material”.

Zelf je website checken?

Check dus zelf even je eigen website/maildomein in de verschillende blacklists/weblijsten en valideer of je website geen foutieve categorie heeft opgeplakt gekregen:

Als je zelf nog weet zou hebben van bepaalde blacklists of firewalls, laat het dan even weten!

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments