Update Mei 2024:

Remarkable heeft zijn referral programma op 3 mei afgesloten. Weet dus dat de kortingscodes van reMarkable dus niet meer werken. 😢

MAAR ik merk dat reMarkable nu zelf ook via bol.com verkoopt aan een lagere prijs dan op hun eigen webshop (499EUR versus 587EUR)!

 

Ik krijg bijna wekelijks een vraag in een klantenmeeting (of in mijn mailbox) of ik er nu tevreden mee ben (tov. bijvoorbeeld een iPad Pro die zij gebruiken). Daarom even mijn real-life ervaringen na 15 maanden gebruik:

 • Nog steeds dagelijks gebruik voor notities in een notebook per klant op de Remarkable
 • Ik zit nu aan mijn 4de stiftje in de schrijfpen
 • Opladen doe ik om de 3 weken ongeveer. Ideaal van batterijduur dus voor mij
 • Het enige nadeel is dat ik de response en “snappyness” soms echt te traag blijf vinden. Nobody has time for that… 😉
 • Ik zet mijn (onleesbare) kribbels eigenlijk nooit over naar digitaal tekstformaat, maar weet van anderen dat ze het wel doen.
 • En neen er is nog geen nieuw over een mogelijke release datum van de opvolger, de Remarkable 3. Daarop is het nog wachten en voor het najaar van 2024 verwacht ik dit nog niet.

Het is gebeurd… Eind december heb ik me laten overhalen (na lang twijfelen en toch maar luisteren naar enkele tevreden gebruikers onder mijn klanten) en heb ik de creditcard bovengehaald om een Remarkable 2 aan te schaffen (ps: check eens via bol.com de lagere prijs) en 6 dagen later werd deze al geleverd vanuit Hong Kong 😳. Voor wie niet weet wat dit ding is. Proficiat, je hoort bij een klein clubje… 🙈

 

De Remarkable 2 is dus een digitale manier om mijn overvloed aan notitieboekjes, todolijsten, krabbels en post-its toch wat gestroomlijnder te krijgen in het nieuwe jaar.

Ik ben namelijk een oldskool notitie-persoon en kan echt niet digitaal notities maken tijdens een vergadering of videocall. Op het einde van de dag heb ik dan ook ettelijke A4’s rondzwerven vol notities, waar ik nadien begin in te schrappen.

 

De specs van die Remarkable 2?

 • 18,8 cm x 24,6cm x 0,47 cm met een 10.3″ scherm
 • 403.5 gram
 • Aluminium frame
 • WiFi
 • 8 GB internal storage (6,57 GB beschikbaar)
 • Draait op Codex (een custom Linux gebaseerd OS)
 • USB-C connectie
 • De data zit in de Europese Google Cloud

Als ik dit vergelijk met de iPad 2018 die ik hier heb liggen, dan zijn deze gelijkaardig van grote (24 x 17cm x 0,75cm), maar de Remarkable2 is dus wel een stuk dunner en ook een goede 60gram lichter (469 gram versus 403gram).

Het grote voordeel? het e-ink scherm

“Maar je kan dan toch ook gewoon een iPad of andere tablet gebruiken?”

Euhm neen, want het grote voordeel van die Remarkable zit hem net in het scherm, een monochroom e-paper scherm (dus met enkel grijswaarden) dat anti-reflecterend is.

Een zogenaamd e-ink scherm bestaat uit kleine capsules (witte en zwarte), die via een bepaalde lading in een bepaalde status gebracht kunnen worden. Deze status aanhouden kost dan ook geen energie (in tegenstelling tot led/lcd schermen).

Ik heb op mijn bureau steeds een papieren todolijstje liggen, waar ik zaken wegstreep. Zowel privé zaken (wasmachine, verzekeringsshit opvolgen van die inbraak vorige maand, naar de post gaan,…) als werk gerelateerde todo’s. Deze streep ik doorheen de dag dan weg, zodat ik controle heb over alles wat er in mijn hoofd rondspookt.

Die Remarkable 2 ligt hier nu ook met mijn todolijstje en toont dit de hele dag (door het lage energieverbruik van die e-ink technologie). Wanneer ik wijzigingen wil maken, druk ik even op de on-knop en daarna wordt alles editeerbaar.

 

Hoe schrijft die Remarkable 2?

Natuurlijk het belangrijkste is hoe het schrijft. Ik kan zeggen dat het echt super goed voelt om te schrijven. Doordat je verschillende penmodes en diktes kan kiezen, kan je zelf testen wat jou het beste ligt.

Doordat ik de Marker plus pen heb, kan ik deze eenvoudig omdraaien en gebruiken als gom om iets weg te gommen. Daarnaast heb je de select/knip/copy/paste tool gebruiken om bepaalde zaken te gaan kopiëren en verplaatsen.

Zoals op een gewone tablet, kan je ook swipen (swipe down is het menu om naar je bestanden, folders en notebooks te gaan). Ik heb alvast geleerd om de nodige aparte notebooks aan te maken (voor verschillende klanten, projectjes,…). Bij een swipe naar rechts in een notebook maak je een nieuwe pagina aan (met de template naar keuze).

Ohja voor linkshandigen is er ook een mode, waardoor het menu aan de rechterkant uitklapt.

In de verpakking zit er trouwens een kaartje met 9 zogenaamde tips voor de pennen (een pakketje met 9 tips kan je voor 14EUR nabestellen). Zoals een potlood slijt de tip ook en moet je deze dus een paar keer per jaar vervangen.

Enja als je wat artistiek en creatief talent hebt, kan je er blijkbaar echt wel een pakje op schetsen (video is trouwens op de oude Remarkable 1 gemaakt)… 😱

 

 

 

Read mode on

Ook als e-reader is deze te gebruiken. Zowel ePub als pdf bestanden kan je importeren en deze in de grijswaarden lezen. Zelf ben ik niet echt een e-reader (geef me maar een oldskool boek), maar ik heb het de afgelopen weken toch wel gedaan.

Ideaal voor het lezen van wat pdf’s, die al vele maanden/jaren op mijn laptop staan om ooit eens te lezen. Natuurlijk is het wel in grijswaarden, dus een pdf met reisverhalen en reisfoto’s gaat niet ideaal zijn. 😉

Dat er geen backlight op zit, maakt wel dat je hem niet in een donkere omgeving kan gebruiken en steeds een nachtlampje nodig zal hebben in bed.

 

Sync it…

Syncen doe je via Wifi naar hun cloud, waarna je met de desktop/mobile apps aan je notities kan (en bijvoorbeeld pdf’s of ebooks kan importeren).

Via de optie screensharing kan je daarnaast ook live alles wat je tekent of schrijft in de desktop app laten verschijnen (hiervoor dien je op hetzelfde wifi netwerk aangesloten te zijn). Dus ideaal om in een fysieke meeting op een groot scherm alle notities te projecteren.

Als je dan nog eens de Chrome extensie gaat installeren, dan kan je eenvoudig krantenartikels, longreads en blogposts naar je Remarkable device gooien. De Dailybits blogposten komen alvast perfect mooi door. 👌

Nog een leuke is om met de USB-kabel deze aan je computer te hangen, hierna kan je vervolgens in de settings een USB Web interface activeren. Via http://10.11.99.1/ kan je nadien eenvoudig bestanden downloaden van je schrijfding.

Doordat het een op Linux gebaseerd operating systeem heeft, zijn er leuke zaken mee te doen (wat een hele hack/developer community heeft doen ontstaan).

Zo kan je het root-wachtwoord vinden in het menu Settings / Help / Copyrights and licenses. Hiermee kan je dan zelfs via ssh inloggen op de Remarkable 2. 🤓

Je kan dus naar hartelust alles verknoeien of zelf andere software gaan opladen (bezin eer ge begint natuurlijk 😅).

 

 

 

Is de hoge kostprijs van de Remarkable 2 het waard?

Ja die vele instagram ads moeten ergens betaald worden en het is dus geen goedkoop ding.

Mijn factuur ervan kwam op een goede 450EUR. (maar check dus ook via bol.com)

Tips voor de aankoop?

 • Die dure Marker Plus pen biedt nu ook weer niet zo heel veel meerwaarde (voor die prijs)
 • Die Book Folio zou ik dus NIET meer aanschaffen en gaan voor een 3th party hoesje, waar de marker beter in verwerkt/beschermd kan worden.

Ena zoals je kan zien, zijn ze ook zo slim geweest om hun business model ook een SaaS licentie mee te geven. Het Connect plan zorgt voor meer sync-opties en kost je dus 8EUR/maand (96EUR/jaar). Heb je dit echt nodig? Goh… Je krijgt er wel 36 maanden garantie door en wat extra’s, maar echt super noodzakelijk hangt van je eigen usecase af. Zelf ben ik momenteel nog niet echt overtuigd van het lang gebruiken van die Connect licentie.

Update 18 maart 2022
Ik krijg net het bericht, dat de connect diensten (het maandelijkse abonnement om je bestanden te kunnen delen met andere tools) in Europa nu GOEDKOPER wordt (ja je leest het goed, dus niet duurder 👏).

Ondertussen betaal ik nog 2,99EUR/maand voor de Connect service.

Blijkbaar krijg je dit nu ook het eerste jaar gratis. 🤗

 

Enja die hoge kostprijs is nodig voor hun waanzinnig remarketing en social ad campagnes. Ik ken weinig producten, die zo hard momenteel aan het knallen zijn met social ads… 💰💸

 

Uiteindelijk dus zeer tevreden van aankoop, maar ik zou bepaalde optie’s dus niet meer aanschaffen en een case op Amazon zoeken.

 

 

Wil je nog enkele andere meningen lezen?

Top review op Medium door Owen Williams (UX manager bij Shopify).

En ook deze review zag ik vorige week op Linkedin voorbijkomen.

Maar je kan dan toch ook gewoon een iPad of andere tablet gebruiken?

Euhm neen, want het grote voordeel van die Remarkable zit hem net in het scherm, een monochroom e-papier scherm.

Een zogenaamd e-ink scherm bestaat uit kleine capsules (witte en zwarte), die een bepaalde lading hebben, waardoor ze in een bepaalde status gebracht kunnen worden. Deze status aanhouden kost dan ook geen energie (in tegenstelling tot led/lcd schermen). Natuurlijk het belangrijkste is hoe het schrijft. Ik kan zeggen dat het echt super goed voelt om te schrijven. Doordat je verschillende penmodes en diktes kan kiezen, kan je zelf testen wat jou het beste ligt.

Doordat ik de Marker plus pen heb, kan ik deze eenvoudig omdraaien en gebruiken als gom om iets weg te gommen. Daarnaast heb je de select/knip/copy/paste tool gebruiken om bepaalde zaken te gaan kopiëren en verplaatsen.

Zoals op een gewone tablet, kan je ook swipen (swipe down is het menu om naar je bestanden, folders en notebooks te gaan). Ik heb alvast geleerd om de nodige aparte notebooks aan te maken (voor verschillende klanten, projectjes,…). Bij een swipe naar rechts in een notebook maak je een nieuwe pagina aan (met de template naar keuze).”}}]}

3D printed clip voor de Remarkable

1 van de problemen waar ik nog mee zat, was de losse schrijfpen, die ik dan steeds ergens in mijn rugzak voorzichtig diende weg te steken. Gelukkig heb ik een 3D printer ter beschikking en vond ik op printables.com een beschermclip.

Deze gebruik ik nu wekelijks om in mijn backpack samen met met laptop mee te nemen naar meetings bij klanten.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karen
2 jaren geleden

Hoe kom je aan een prijs van 275, wanneer ik doorklik zie ik 399?

Linda
1 jaar geleden

Heb je een link naar de hoes? Ik heb de remarkable 2 vandaag binnen gekregen. Het was even wennen maar ik ben zeker positief. Ik heb nog geen abonnement en weet ook nog niet of ik dat ga doen. Eerlijk gezegd vind ik dat dan weer een beetje ‘naaierij’. Enja,…. rechtstreeks uit HongKong….. Mijn pubers zeiden direct dat ik er ingeluisd was. Maar goed, ondanks dat heb ik een mooie indeling gemaakt van al mijn projectjes en wordt ik erg blij van dat ding. Nu nog een goede hoes.

Linda
Reply to  Linda
1 jaar geleden

wordt zonder T 😉
Wat ik wel jammer vind, is dat de omzetting naar getikte tekst ook in een abonnement valt. Plus dat het zonder abonnement het een stuk ingewikkelder wordt om te exporteren naar je laptop.

Martine
1 jaar geleden

moet je dan nit nog extra import kosten en BTW en zo betalen? Als die van Hong Kong komt?

Elke
1 jaar geleden

Hi Herman, ik schrijf als therapeut heel veel op tijdens consulten en type het daarna over (ik wil niet achter een scherm zitten tijdens consulten). De Remarkable zou mij dus heel veel tijd kunnen schelen, maar wat me niet duidelijk is, is of je notities over kan zetten in getypte tekst naar laptop in Word zodat je hierin de tekst kan aanpassen en aanvullen. Kan dit?

Elke
Reply to  Herman
1 jaar geleden

En kan je ze dan verzenden naar laptop waardoor je ze in word kan aanpassen?

Lore
1 jaar geleden

Ik ben erg tevreden met mijn Remarkable 2. Ik werk als therapeut en dit bespaart me heel wat administratie en zoeken naar juiste schriften. Alles is binnen een handomdraai te vinden in mijn digitale notitieblok.
Met deze Referral code kan je jouw toestel aankopen met 40 euro korting:
https://remarkable.com/referral/XCFH-BXHU

Hans
Reply to  Herman
1 jaar geleden

Snel even meegeven dat de referral link niet meer klikbaar is in de blog (er staan wat tekst voor de effectieve https://remarkable.com/referral/xxx url).
Het is wel gelukt om met de referral code te bestellen door de URL manueel op te kuisen. Als je binnen 100 dagen nog een nieuwe referral code nodig hebt, laat je maar iets weten 😉

Reply to  Herman
7 maanden geleden

Wanneer je ‘m koopt via bol.com kan je dan ook het abonnement los afnemen bij remarkable.com?

https://www.bol.com/nl/nl/p/remarkable-2-met-staedtler-stylus-pen-en-antraciet-hoes/9300000147278557/?s2a=#productTitle

En als je dat niet doet, kan je dan nog steeds opslaan via een al bestaand iCloud abonnement?

Nele
9 maanden geleden

Ik werk als psycholoog en vind het oprecht een heel handig instrument om nota’s bij te houden en te organiseren. Voorlopig ook geen technische moeilijkheden (1 jaar in gebruik). Je betaalt na 1 jaar wel een maandelijkse kost voor het gebruik van de cloud maar alles in overweging vind ik het wel de (professionele) investering waard. Je krijgt ook een korting van €40 via volgende referral link : https://remarkable.com/referral/XCFH-BXHU