Zoals ik hier eerder aangaf, werkte ik mee als jurylid aan de ludieke campagnewedstrijd van webhoster Combell: Ugly Belgian Websites.

Met meer dan 1200 unieke goedgekeurde nominaties een groot succes en vooral een waanzinnige tijdsmachine terug naar de vroege jaren van het internet.

Over de winnaar hadden we een hoop discussies (terecht, want er waren best wel wat kanshebbers), maar zelf kan ik me ook vinden in de uiteindelijke winnaar met de website van Davy Brocatus. Hij nam het alvast leuk op, want dat telefoontje naar hem, waarbij hij zelf nog niet van de wedstrijd had gehoord, was best spannend voor ons. 👏

Tijdens het jurymoment op 12 oktober vielen me echter enkele zaken op als technisch jurylid en deze wil ik dan ook hier delen (het kan iedereen die met websites bezig is maar helpen, nietwaar?).

 

Mijn 10 vaststellingen…

 

1. Frontpage, MS Word, … en andere exotische desktop webbuilders zijn nog steeds aanwezig

Voor de jonge lezers hier, jawel Microsoft was ooit een dominante speler in het bouwen van websites. Rond 1998-2002 werden vele websites gebouwd als statische websites met Microsoft Frontpage. Een desktop tool, waarin je dus de website in elkaar gaat knutselen en daarna opladen naar je webhosting.

Waanzinnig te zien dat er best nog wel websites tussenzaten, die recent waren geüpdatet met Frontpage (vooral Frontpage 6.0 -> Microsoft Office FrontPage 2003 – Version 6) Ik vraag me echt af of Frontpage nog steeds goed draait op de recent Windows 11 of dat die enkel nog bolt op oude Windows XP machines?

Je kan deze alvast nog downloaden

Nog leuker om te zien, was dat er nog steeds Microsoft Word websites in het wild te vinden zijn. Gemaakt in Word en daarna als HTML bestanden opgeslagen en geüpload (met typisch de overdaad aan code en tags in de source code).

Deze websites zijn wel veiliger, dan de vele totaal unpatched Drupal 6 en Drupal 7 websites, die ik zag voorbijkomen. De vraag is niet wanneer deze gehacked gaan worden, maar hoelang ze al gehacked zijn… 🤪

 

2. Sommige UX is zo crazy, dat deze ook weer geniaal te noemen is

We kwamen in de finalisten soms websites tegen die echt zo waanzinnig waren, dat onze hersenen knetterden en we zelfs respect kregen voor deze parels. Enkele voorbeelden (en echt uit respect voor deze creativiteit).

Ik denk niet dat ik ooit een meer waanzinnige UX heb gezien op een website, zoals bij deze Excel meets architecten (enja dit is een WordPress website).

 

Dit kattenhotel geeft me echt een soort Efteling gevoel en hier zit echt veel werk in. 🤗

De jury was het direct eens, dat deze websites moeten behouden blijven als een soort kunstwerk.

3. To HTTPS or not to HTTPS?

Veel van de genomineerde websites waren nog steeds een website zonder https certificaat. Hierdoor is de verbinding tussen de computer van de bezoeker en de website niet beveiligd en zou er steeds iemand (in theorie) mee het verkeer kunnen onderscheppen en bijvoorbeeld ingevulde formulieren lezen.

In Nederland kreeg er een tandartspraktijk nog een stevige boete in 2021 voor het ontbreken van dergelijk https certificaat.

De afgelopen jaren is dit een werkje van niets geworden om een gratis https certificaat te gaan activeren op een webhosting pakket.  Dus doe dit even bij je oude websites…

 

 

4. Iframes hier, iframes daar,…

Een steeds terugkomende webdesign techniek was toch wel het concept iframes, waarbij je een website in een andere website toont. Dit heeft best veel nadelen, zoals responsiveness (mobielvriendelijkheid), tracking problemen, SEO problemen,… Laten we afspreken om dit toch niet meer te doen?

Voor wie het hoort donderen in Keulen, hier een online demo van zo een iframe.

 

 

5. Naast vergeten groenten, zijn er ook vergeten html tags

Een goede vraag voor de huidige afstuderende webdesigners. Waarvoor gebruik je de marquee html tag?

<marquee>Zo gebruik je deze tag dus en ❤️ voor deze html tag, die ik in 2000 leerde gebruiken.</marquee>

* Gebruiken op eigen risico op websites, want mijn WordPress CMS wilt deze zelfs niet meer saven, wegens niet meer ondersteund. 😉

6. De juiste domeinnaam is soms alles

Een simpele html pagina en een domeinnaam die reeds in 2006 is geregistreerd. Soms is het niet zo moeilijk om te scoren in Google, zelfs met een lelijke website… Function boven design hier. 😉

 

 

7. Hoe ouder de website, hoe meer anti-copyright scriptjes

Een methode die vroeger met een eenvoudig scriptje op websites werd geplaatst was een anti-rechter muisklik functie (om dus de “NFT’s” te beschermen van save as image… dieven? 😏).

Dat je in elke browser nu een menu optie hebt om de source te bekijken, maakt dat dit echt totaal nutteloos is geworden.

8. Toen Google Analytics nog niet bestond

Voordat we Google Analytics hadden, gebruikten websites dit soort online tellers, waarbij je een javascriptje van een 3de partij gaat gebruiken en al dan niet je statistieken publiekelijk gaat openzetten.

 

9. Wees niet te olijk met belangrijke informatie

Een brandweerkazerne, die het noodnummer 112 zo gaat weergeven is ja origineel en creatief… 🤷‍♂️😅
telefoon.gif (27389 bytes)11.gif (6276 bytes)11.gif (6276 bytes)12.gif (10467 bytes)

10. Overheid fix your shit

De meest genomineerde website, was natuurlijk die van het Belgisch staatsblad en deze is gewoon buiten categorie en volledig terechte nominatie. Ik wil zelfs niets bedenken wat een mega overheidsopdracht hier ooit gaat voor uitgeschreven worden met een doorlooptijd van 4 jaar om deze te gaan vervangen. 😉

 

Leuk om deze trip down memory lane nog eens te kunnen meemaken en aan al die bezitters van een totaal verouderde website. Weet dat het echt niet meer zo duur is om een nieuwe website te gaan laten bouwen of zelf in een webeditor bij elkaar te gaan klikken. You can do it! 👊

Ahja en sommige websites zijn zo puur als passieproject, dat je die gewoon niet mag redesignen of afnemen van hun bezielers: gorsem.be, Sjamaan Rudy,… ❤️

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Yves
1 jaar geleden

Smartschool vergeten te vermelden Herman…. 😉
In de categorie slechte interfaces waar mensen verplicht worden mee te werken.

Last edited 1 jaar geleden by Yves
sebastian
1 jaar geleden

Ik denk dat veel mensen heel fier zijn op wat ze online hebben gezet.
En ze bekronen met dergelijke prijs eerder als een belediging zouden zien van hun kunnen… Of toch gewoon niet echt geinteresseerd zouden zijn om dat te laten vervangen door een “professional”

1 jaar geleden

Voor ik begon met wordpress nog liggen prutsen in Dreamweaver. En zelfs dat programma bestaat nog steeds bij Adobe 😉