2024 zet zich in de marketingwereld/techwereld vol in op besparen en naar winst toewerken. Dit hoor ik in gesprekken met agencies, bedrijven, de persberichten over de alomtegenwoordige 10% snoei bij grote techbedrijven en marketing teams.

Maar wat er zeker ook opvalt is de trend na een (slechter) Q1 om nu Referral programma’s te gaan stopzetten. Het gratis geld is overal op, Q1 was niet overal evengoed en het stopzetten van een referral programma brengt direct een impact op de winstmarge bij elke verkoop. Een referral programma (via word-of-mouth marketing) is zeker een sterk kanaal bij de introductie van een nieuw product. Maar zeker bij producten in een teruglopende markt (of waar het wachten is op een nieuw aankomend model wegens verouderd huidig model) is dit niet altijd meer een aangeraden marketingkanaal.

Deze blogpost is trouwens gewoon mijn persoonlijk archief om dit te documenteren (andere mensen gebruiken een privé Notion document, ik gebruik deze blog 😅).

 

Tesla stopt met Referral programma eind april 2024

Na een slecht Q1 kwam Tesla vorige week vrijdag met het plotse nieuws (op Twitter/X) dat ze eind april stoppen met hun referral programma voor hun klanten.

Dit liep reeds sinds 2015 (onder verschillende vormen), maar deze aankondiging kwam dan ook onverwacht.

 

 

reMarkable stopt met referral programma op 3 mei 2024 (top datum daar niet van)

Een ander referral programma dat nu stopt (op 3 mei) is dit van de reMarkable tablet (dit was actief sinds 2021). Mijn blogpost over deze tablet heeft een goede 15 lezers hun reMarkable2 terugverdiend (wie er nog lacht met bloggers en hun marketingkracht tov Instagram filmpjes, think again 😉).

Maar dus €40+€40 meer winstmarge voor hen nu bij elke verkoop. Maar mijn blogpost en het succes ervan toonde misschien, dat het wat uit de hand was gelopen. 🫣

 

 

Cowboy eBike referral programma is een schim van zichzelf geworden

Dat het Belgische fietsenmerk Cowboy al even op zijn centen moet letten is wel bekend. Reeds 22 december 2022 hebben ze hun referral programma omgezet naar een Mention Me tombolaprincipe, waar elke referral je een kans geeft in een niet-transparante/vage tombola met swag van het bedrijf.

(Wat ik over hun Affiliate programma hoor en hoe ze omgaan met afwijzen van conversies, is daarbij nog meer… 😬🙈)

De referrallink staat nog in mijn Cowboy blogpost en heeft best nog wel een effect (weer blogpost versus korte termijn Instagram post 😉).

Heb je nog ergens een referral programma gezien dat er nu plots mee stopt, gooi het even mee in de reacties hieronder. 👇

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments