In mijn Daily Bits 2012 blogpost sprak ik er reeds over dat ik met vele affiliate partners samenwerk. 1 van de kleinste partnerships die ik heb is met het grote Nederlandse bol.com. Het is waanzinnig om te zien hoe de Nederlandse internetwereld zoveel jaren voor staat op de Belgische internetwereld en dat hun webshops wel kunnen wat in België nooit is gelukt.
bol.com

Praktijkvoorbeeld van deze week:
Karlien bestelt maandagnamiddag om 15u. een pakket bij bol.com en dinsdagnamiddag is dit tussen de vele sneeuwbuien door, mooi afgeleverd bij ons, binnen de 24uur. Ondertussen hebben we al 3 dagen geen postbode meer gezien, maar een pakket van een Nederlandse webshop geraakt wel tot in ons besneeuwde wijk.

Als je bij de Belgische webshops voor boeken en cd’s, zoals een proxisazur iets bestelt, krijg je meestal een leveringstermijn van 3-17dagen. De Nederlandse webshops blijken hun logistiek verhaal wel op orde te hebben en zelfs ons katteneten wordt door een Nederlandse dieren-webshop aan huis afgeleverd.
bolcom1

Bol.com partnerevent

Bol.com beheert volledig zelf zijn affiliate partnerprogramma (met bijhorende open API voor developers) en weet als geen ander, dat kennis uitwisselen met hun website-partners een grote WIN-WIN is voor beiden. Hoe beter de websites van de partners presteren, hoe meer trafiek naar bol.com met kooplustige bezoekers.

Jaarlijks organiseren ze dan ook een Bol.com partnerevent met een mooi schare aan internet/marketing-sprekers voor alle partners. Dit event gaat door in het bol.com HeadQuarters in Utrecht wat een mooie kans biedt om daar eens wat rond te kijken. De sprekers op dit event, kan je ook op andere web/marketing events horen, maar dan betaal je al snel 100-200€ inschrijvingsgeld.

Hieronder kan je de sessies vinden, van het partnerevent afgelopen donderdag 17/1, die ik zelf heb bijgewoond. Van de andere sessies hoop ik ook nog de slideshares te vinden.
bolcompe13 partnerevent daniel ropers

Keynote Daniel Ropers – CEO bol.com

De opening van het event werd afgetrapt met 2 keynotes.

Enerzijds de oprichter van bol.com Daniel Ropers, die de huidige plaats van bol.com en de toekomst ervan kwam uiteenzetten. Bol.com is momenteel reeds de grootste online shop van de Benelux met 520 werknemers, 3,8 miljoen actieve klanten, gemiddeld 500.000 dagelijkse bezoekers met 5.000.000 pageviews die zorgen voor 60.000 verkopen.

In 2012 kocht supermartketen Ahold bol.com op voor een bedrag van ongeveer 350 miljoen Euro en dit blijkt een goede zet geweest te zijn, getuigen de grote groeicijfers van de combinatie Bol-Ahold.

1 van de duidelijke toekomstplannen van Bol is trouwens om ook in België vaste voet aan de grond te krijgen. Ook Ralph Remkes (manager van het Bol.com partnerprogramma) verzekerde me persoonlijk, dat er in de toekomst de nodige aandacht zal komen voor de Belgische partners van bol.com (met wie weet wel een toekomstig Belgisch partnerevent). Een mooie evolutie dus, die zeker uitnodigt om partner te worden van hen.

Daniel ziet onszelf nog maar aan de start van echte e-commerce en de cijfers bewijzen dit. Waar er in de UK al meer dan 18% van de non-food verkopen online gebeuren is dit in Nederland een goede 7-8% en in België amper 5%.

#bolcompe13 keynote kees zegers

Keynote Kees Zegers – oprichter nu.nl

Daarna was het een totaal andere presentatie gebracht door internetpionier Kees Zegers.

Kees zette direct de toon met een vraag naar iedereen: “Weet jij nog wanneer je je eerste mail verstuurde?“. Ik ben het zelf net even gaan terug opzoeken, daar ik reeds in 1995 een internetcursus heb gevolgd samen met mijn moeder op amper 13jarige leeftijd. Waar is de tijd van netscape en minuten lang een afbeelding zien opbouwen?

Kees Zegers startte als reclameman in 1997 zijn eerste internetbedrijf, zonder zelf ook maar enige notie te hebben van wat het internet was en hoe je een mail kon versturen. Een zeer vermakelijke presentatie over de pioniersperiode met de opzet van nu.nl en hun ervaringen met de eerste reclamebanner in Nederland (die toen nog een CTR van meer dan 60% haalde, omdat niemand dat kende).

Voor mij is Kees Zegers zeker een must-have op een web-event als spreker voor het geven van een keynote.

“Imbull Success story” door  Jochem Vroom

Jochem staat mee aan de top van de zogenaamde kortingscode-websites o.a. met zijn actiecode.nl, waardoor hij in 2012 even net geen 25.000 bol.com sales deed en een team van 30 werknemers te werk stelt. Vooral in Nederland zijn deze kortingscodesites reeds een grote markt, maar het blijft toch ook een markt met veel cowboy-werk en low-quality, zoals hijzelf ook mooi aangaf en de laatste dagen weer zelf aan het bloot leggen is.

https://twitter.com/jochemvroom/status/291842204157231104

Jochem zijn 5 top #winnen tips:

  • Passie!
  • Niches, maar blijf niet te lang in 1 niche hangen.
  • Kennis & ervaring (vergeet trouwens Joomla sites als je in Google wilt scoren 😉 )
  • Kwaliteit – zelf zijn ze ook hard getroffen door enkele pinguin/panda algoritme changes.
  • Netwerk – bouw je netwerk uit en gebruik de kracht ervan.

Een mooie quote uit zijn presentatie, die inderdaad goed weergeeft hoe je moet denken:

Who got rich during the California gold rush era? The people who sold the miners and other gold rush followers the tools and supplies they needed.

Jochem zijn presentatie heeft me ertoe gezet om toch ook eens een kijkje op de kortingscode markt te gaan zeggen met kortingfans.be. Hoe kan jer er anders een goed oordeel over vormen?

“15 SEO mythes” door Eduard Blacquière

SEO blijft steeds een heilige graal en niemand kent echt alle algoritme-geheimen van Big G. Dat er veel tegenstrijdige adviezen gegeven worden, merkte ik ook weer snel bij de adviezen van Eduard tov. de eerdere adviezen van Jochem.

Eduard geeft via zijn SEO-blog edwords.nl steeds mooie denkpistes omtrent SEO en is daarom zeker een aanrader om te volgen. Hij geeft al tip mee om niet zomaar al die weather reports van Google webspam manager Matt Cutts te geloven.

“Finding Funding” door Herman Kienhuis

Een meer zakelijke sessie was deze van de investment director van Sanomaventures. Een onderdeel van de grote Sanoma-groep, die sinds 2012 participaties neemt in early-stage start-ups. In deze sessie was er eens de kant van de investeerder op welke basis zij hun investeringen gaan afwegen. Een mooi verhaal en best interessant met enkele persoonlijke ontwikkelingen de laatste weken.

Hij was als investeerder zeer open over hoe hij geen fan is van NDA’s in de eerste fase’s, Sanomaventures zich richt op een minderheidsbelang van 20-40% en de gemiddelde investment size zich situeert tussen de 100.000€ en 500.000€ (cash – mediabudget afh. van de behoefte). In 80% komen de startups momenteel zelf op hen af, waardoor het belang van een goede pitch/tease-methode nogmaals wordt bewezen. Grijp die aandacht!

Nog 1 van de tips, die ik zeker in het achterhoofd hou is dat voor een investeerder een mixed team het meest ideaal is (1 commerciële, 1 UX en 1 technische persoon).

“Optmialiseer je affiliate marketing met social media” door Jan Willem Alphenaar

Als laatste spreker zag ik Jan Willen Alphenaar met een lekker rebelse vorm van presenteren en het uitleggen van zijn boodschap (voor zijn stijl kan je zeker eens zijn guestposts op marketingfacts.nl nakijken).

Jan Willem heeft de gouden tijden meegemaakt met het lanceren van porno.nl en is nog steeds on top van alle webzaken als kennisdeler en trandwatcher. De echte inhoud van zijn presentatie zijn evidente zaken geworden, die idnerdaad onontbeerlijk zijn aan het worden voor elke webmaster. Deze week heb ik nog de kracht van social media mogen ervaren, door een tweet van de Nederlandse RTL weervrouw Helga Van Leur van een oude blogpost van me. Die tweet heeft op 1 dag tijd voor bijna 3000 bezoekers op die oude blogpost gezorgd (met de nodige adsense inkomsten en doorklikkers op andere blogposten). Bam!

 

Eigen lessons learned

Naast de vele tips van de sessie zijn er ook nog wat zaken, die me echt opvielen voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Het valt namelijk op dat alle sprekers het belang van hun eigen brand zeker benadrukten.

In deze social media tijden worden twitter, linkedin,… steeds belangrijker om zelf op internet je eigen brandbuilding/netwerk te kunnen sturen en bijsturen. De meeste van de sprekers investeren hun eigen schaarse tijd naast het ondernemer ook nog eens in het onderhouden van privé blogs (zie edwords.nl) of het plaatsen van guestposts (Jochem met zijn affiliateblog.nl, Jan Willem Alphenaar op marketingfacts.nl ,…).

Kennis delen doet je zelf stijgen en ik vond het dan ook opmerkelijk dat Jochem zijn verhaal wilde doen voor een zaal gevuld met directe concurrenten van hem.

Een belangrijke les, die ik zelf ook probeer te gebruiken in het kennis delen en het beantwoorden van vele vragen van nieuwelingen, die ik in mijn mailbox mag ontvangen. Dit is trouwens ook de reden dat ik het liefst alleen naar een dergelijk event ga, daar je dan “gedwongen” bent om zelf contacten te leggen met anderen.

De goodiebag van het event bevatte nog een leuke verrassing met een exemplaar van het boek Digitale verleiding, dat pas volgende week gelanceerd wordt en wij nu reeds mee naar huis kregen. In dit boek worden gekende winkeltechnieken ook ingezet voor bezoekers van webshops te overtuigen daadwerkelijk een aankoop te doen. Mijn to read-boekenlijst is weer langer geworden dus.

Met veel dank aan het partnerprogramma van bol.com voor de organisatie van dit event. Ik hoop dat er snel een Belgisch event mag komen! Voor een ander verslag verwijs ik door naar affiliateblog.nl en marketingfacts.nl.
https://twitter.com/Bol_com_partner/status/292028255463157760

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
11 jaren geleden

Thanks voor het verslag! Ik hoop zeker dat ze wat doen in België. Maar ja, het aantal gebruikers van het partnerprogramma zal hier wel een pak lager liggen…

Reply to  Jelle Verdoodt
11 jaren geleden

Daar gaan ze zeker hun best voor doen om dit mee te vergroten. Dergelijk partnerevent is volgens mij ook wel een mooie trigger, want ik sprak daar verschillende nieuwelingen, die zelf nog maar pas gestart waren.

11 jaren geleden

Leuk, uitgebreid verslag Herman.

En dank voor het includen van m’n presentatie + het verwijzen naar m’n blog!

Domingo Karsten
11 jaren geleden

Goed stuk Herman!

Als ik had geweten dat jij er ook was had ik je wel even willen ontmoeten.

11 jaren geleden
Michael Wegman
11 jaren geleden

Top verhaal en mooi uit een gezet! zo jammer dat ik er niet bij kon zijn.
Deze pak ik in ieder geval toch nog even mee op dit late tijdstip!
groet, Michael

Madsurfer
11 jaren geleden

Ben je toevallig ook nog vanavond bij de Affiliate borrel?

Reply to  Madsurfer
11 jaren geleden

Neen, gisterenavond nog event gehad ’s avonds (mobistar), morgenavond richting shortski, volgende week nog een infoavond en een event over onlineprivacy. Agenda zit druk genoeg. 😉

11 jaren geleden

Op de bol.com partnerwebsite kan je nu ook alle presentaties terugvinden:

https://partnerevent.bol.com/

Sofie Dewilde
11 jaren geleden

Hallo Herman, heel fijne presentaties, ik wist niet af van dit event en heb al veel opgestoken met de info die ik hier vind. Ik ben zelf ook al een tijdje aan het experimenteren in de branche van de kortingscodes, maar het is nog vooral een verhaal van vallen en terug rechtkrabbelen. Geen gemakkelijke branche omwille van de vele concurrentie.

10 jaren geleden

Goed geschreven Herman, Heel leuk om te lezen en veel bijgeleerd!
Nog veel werk voor de boeg om mijn website eens in orde te krijgen, zo te lezen … 😀

8 jaren geleden

Hoe ga de affliate links gemakkelijk een nofollow attribuut geven of is dat reeds opgelost bij bol.com?