Update 2020
Lees zeker ook even deze blogpost over het sturen van facturen als influencer/blogger.


2012 was voor mij persoonlijk een jaar vol grote stappen (als in een super trouw op de Schelde, schitterende honeymoon en het ontdekken dat we Kate en William enkele weken gaan voor zijn in 2013).

Daarnaast was 2012 ook mijn eerste jaar als zelfstandige in bijberoep met Dailybits (en alle websites van me die overal wat rondzweven).

Daar ik geregeld anderen mijn ervaringen doorgeef (of gratis zaken deel op deze blog, zoals onze IJsland reisgids), is eind december nu ook weer een mooi moment om alles op een rijtje te zetten, zodat ik anderen misschien kan inspireren?

Ik ben er me bewust van, dat dit een gevoelig onderwerp is, maar toch hoop ik wat navolging/reactie hierop te krijgen. Hierbij reeds wat plaats voor wat links naar bloggers die ook hun bezoekersstats publiceren (laat even een link achter in de comments!).

Zelfstandige in bijberoep?

Het statuut van zelfstandige in bijberoep, is 1 van de vele manieren om een eigen onderneming in ons landje te beginnen. Dit statuut is het eenvoudigste (weinig boekhoudkundige verplichtingen), goedkoopste en snelst opgezet. Via het ondernemersloket van een sociaal secretariaat is het op een uurtje in orde gebracht (bij Acerta diende ik hiervoor 79Euro te betalen en was alles op een uurtje opgestart/aangevraagd).

Natuurlijk zitten er ook wel wat nadelen verbonden aan dit statuut:

  • Je moet een volwaardig hoofdberoep hebben en je werkgever ook best inlichten over je plannen (anders kan dit bijberoep tegen jou gebruikt worden bij een eventuele discussie over een ontslagvergoeding bij een ontslagronde).
  • De winsten in een bijberoep worden extreem stevig belast. De winst wordt namelijk in je belastingen bovenop de inkomsten van je hoofdberoep geplaatst, wat in mijn geval een aanslagvoet van 50% (inkomen hoofdberoep boven 36300€ voor 2012) op die winst geeft in de personenbelasting.
  • Daarnaast ontkom je ook niet aan sociale bijdragen (op je winst) en onderstaande tabel geeft een snel overzicht (let op: hier gaat je sociaal secretariaat nog wat kosten bijgooien. Bij Acerta is dit 3,05%, wat het laagste tarief is van het land.)
  • Let op met tijdskrediet en andere gunsten voor gewone werknemers. Zo krijg je als bijberoeper geen premie voor tijdskrediet/ouderschapsverlof als je dit 4/de opneemt.

Ik denk dat ik dus mijn bijdrage aan de overheidsbegroting meer dan goed heb voldaan na dit jaar… :-/

Bijdragen sociale bijdrage bijberoep:
bijberoep - sociale bijdragen

Lessons learned?

Enkele lessen, die ik al snel heb geleerd afgelopen jaar en die ik jullie niet wil onthouden:

  • 1. Work hard, play harder -> Lijkt me logisch, maar toch steeds een val voor zelfstandigen om ook nog te beseffen dat je soms ook even moet kunnen genieten.
  • 2. Sommigen dingen kunnen anderen gewoon beter -> Laat het boekhoudkantoor maar alles uitvlooien van btw-aangiftes, voorafbetalingen, fiscale aftrekposten,… De tijd dat ik daarmee zou verliezen, kan ik al snel gebruiken om iets nuttig te doen online.
  • 3. Release early, Release often -> Het motto van Google, Facebook,… Gewoon knallen en snel bijsturen ipv. een jaar alles voorbereiden en merken dat de concurrentie ondertussen met je idee aan de haal is gegaan. Beter een halve website online gooien en de dagen erna verder afwerken, dan de start steeds uitstellen. Mijn mooiste eigen voorbeeld was mijn bedrijfswagen rekentool. Ik was als eerste online hiermee (op zondagmorgen 4/12/2011 om 10u.) en heb daarna steeds verder getweaked/de wetswijzigingen opgevolgd. De grote spelers (SD, Deloitte,…) waren pas na enkele weken online met hun tool, maar iedereen linkte reeds naar mijn tool (die 10min. php programmeerwerk heeft gekost).
  • 4. Onderschat jezelf niet -> Ik geef toe dat mijn omzetdoel voor 2012 belachelijk laag was. Nu eind 2012 merk ik dat mijn omzet meer dan 300% is van mijn vooropgestelde target. Dit zorgde ervoor dat ik dus ineens teveel winst had en me genoodzaakt zag fors te investeren (overname van wat andere websites, uitbouwen facebook-pages zoals de dailybits FB-page, hier en hier en hier,…
  • 5. Vele kleintjes -> Wat elke “ondernemer” al snel leert is dat het gevaarlijk is om alle gewicht op 1 inkomstenbron te leggen. Vanuit 1 inkomstenbron begin januari (Adsense) heb ik dit omgezet naar een diversificatie van inkomsten. Ook in mijn websites heb ik dit getracht, zodat ik nu elk seizoen een andere hoog scorende website heb. Zie ook hoe kwetsbaar je bent met het BigG-verhaal hieronder.
  • 6. Share and learn -> Twitter is zo een super medium om snel veel bij te leren. Volg de juiste mensen die durven te sharen, share zelf ook geregeld nuttige info, stats, kennis… Afgelopen jaar heb ik ook offline geregeld even samengezeten met anderen in de internet-wereld om wat te brainstormen en tips uit te wisselen.Dailybits.be stats overview 2012

Even in Google Analytics gedoken voor een vergelijking met 2011 van Dailybits.be.

Cijfer 2011 2012
Pageviews 180.121 357.708
Bezoekers 118.761 251.286
Zoekmachine oorsprong 58% 78%
Mobile bezoekers 2.400 (2%) 26.090 (10%)
(not provided) zoekterm 0.18% Google bezoekers 13.5% Google bezoekers
Facebook visitors 4.338 10.798
Twitter visitors 524 1.808

De (not provided) zoekterm is gestegen naar 25% van alle Google bezoekers in december 2012. Voor wie het hoort donderen in Keulen:

If the a visitor is signed in to a Google account, however, The keyword will have the value “(not provided)” in Google Analytics.

Mobile internet is echt dé hit van 2012 en websites, die zich hierop niet voorbereiden verliezen dus een enorm potentieel aan bezoekers. Het responsive maken van Dailybits kwam dus niets te vroeg.

De grote trafficspike dit jaar kwam (zoals elk jaar) van mijn Tomorrowland-blogpost (in totaal heeft deze net geen 20.000 pageviews gehad)).

stats 2012_klein

Doelen 2012 bereikt?

In mijn stats-blogpost van februari plaatste ik enkele (zeer optimistische) doelen voor dit jaar. Even kijken of deze gehaald zijn…. 😉

Doel Done of Fail? Het verdict
500 blogposts in 2012 in mijn website-netwerkje Failed 407 blogposts in 2012 online geplaatst. 198 op dailybits.be. Op mijn andere websites werk ik trouwens met outsourcing naar tekstschrijvers.
250 Feedburner rss volgers Failed 150 feedburner volgers, geen aandacht meer aan gegeven.
1 miljoen pageviews Failed Net geen 550.000 pageviews dit jaar in mijn netwerk. Vooral juni-augustus-september waren zeer zwak.

Nog genoeg dus om in 2013 beter te doen.

Daily Bits financiële cijfers in 2012

Een moeilijk/gevoelig gedeelte. Daar ik veel inspiratie heb gehaald uit de talrijke internetondernemers/ bloggers (zie lvb in 2009, Mitchel zijn blogposts, smartpassiveincome.com, pieter-jan.eu, Nathan Barry, …), die hun cijfers/inkomsten gewoon online plaatsen, doe ik dit hier ook. Anderzijds is er teveel copycat-concurrentie aan het werk in mijn sector alles gewoon op tafel te leggen.

Daarom toch enkele cijfers, waar de grote lijnen uit af te leiden zijn, zonder mijn secrets weg te geven.

Inkomsten herkomst Daily Bits netwerk
dailybits-inkomsten2
Adsense komt op bijna 20% uit (dus met de andere cijfers in deze blogpost kan je beginnen inschatten). In het vakje Private advertising zit ook de starterspremie van Provant. Onder consultancy kan je wat wordpress websites voor derden vinden en domeinhandel-support.

Inkomsten Daily Bits netwerk over de kwartalen heen

dailybits-kwartaalcijfers
Duidelijke stijging over het jaar door. Vooral door enkele beslissingen van onze nieuwe regering, waarop ik slim heb ingespeeld.

Adsense

Adsense blijft nog steeds een mooie inkomstenbron voor webmasters/bloggers. Het grootste nadeel hierbij is dat Google almachtig is en je zonder enige vorm van verweer uit het Adsense programma kan zetten (Nietwaar wim? ). Een super Handige tool om dit trouwens te checken.

Om toch eens cijfers op tafel te leggen voor mijn blognetwerk. In 2012 verdiende ik een goede 3400€ aan Adsense (waarbij Dailybits.be goed was voor 38% hiervan).

Ik denk dat dit velen zal verbazen, daar je als terugkerende bezoeker niet veel storende Ads te zien krijgt. Enkele van mijn code-technieken hiervoor, heb ik in een guestpost op wplounge.nl uit de doeken gedaan. Vooral die code om adsense niet te tonen op specifieke blogposts (met bvb. met naakt op) had enkele bloggers goed kunnen helpen om geen ban te krijgen.

Adsense redelijk stabiel over het hele jaar gezien:
adsense

Een goede relatie met BIG G onderhouden is wel belangrijk hierbij. De afgelopen weken heb ik een pagerank-penalty opgelopen met dailybits.be wegens wat dodgy-links in enkele advertorials (met reconsideration requests van mijn kant uit). Gelukkig is mijn ranking niet getroffen, maar ik heb er wel wijze lessen uit geleerd. Ook een andere website van me heeft bijna 10 maanden een verbanning gehad naar pagina 5 in de google zoekresultaten, maar dit is nu opgelost geraakt in december. Weer een wijze les voor 2013: wegblijven van betaalde advertorials op Dailybits.be (ook al krijg ik daar wekelijks aanvragen voor).
reconsideration request

Na het bannen van enkele grote Adsense-spelers heeft Big G gelukkig de afgelopen maanden wel extra mail-support toegevoegd bij Adsense-problemen voor Adsense-partners die minstens 25$/week verdienen met Adsense (75€/maand):

Publishers earning more than US$25 (or local equivalent) per week on a consistent basis will be eligible for email support, which they can request via a form in the Help Center. Publishers can see if they qualify for email support and contact one of our specialists by visiting How can I contact AdSense support?

We look at earnings over the past 5 weeks and focus on longer-term earning trends when assigning support level. This helps prevent publishers from moving between support options too frequently. Publishers who have fluctuations in their earnings that take them above and below US$25 per week may not qualify for higher levels of support until earnings are consistently above US$25.

Affiliate inside view -> GoPro partnership

Als we dan toch even een inside view mogen geven over mijn affiliate partnerships, dan 1’tje dat ik de afgelopen maand heb stopgezet, wegens niet meer rendabel genoeg.

Het afgelopen jaar heb ik me tot GoPro-expert omgetoverd op Twitter en de verschillende windsurf-forums. In mijn vele GoPro-blogposts had ik dan links naar de officiële gopro.com webshop voor het aankopen van een GoPro met behulp van een affliate-partnership.

Ten tijde van de lagere dollar en groter prijsverschil, kon je daar goedkoper een Gopro bestellen, dan hier in België (hoogtepunt was het eerste kwartaal van 2012) en velen hebben dit dan ook gedaan via mijn affiliate-links.

Totale verkoop op gopro.com via dailybits: 4261€
Affiliate-commissie voor Dailybits: 20% van aankoopbedrag

Een mooi voorbeeld van hoe je eerst jezelf tot expert in een niche-onderwerp maakt (door vragen te beantwoorden, mensen te helpen,…) om dit daarna te gaan verzilveren.

gopro affiliate
Toch weer een mooi bedrag dat volledig op automatische piloot binnenkwam via het GoPro affiliate programma. Persoonlijk zou ik niet meer aanraden hierin te stappen, daar het prijsverschil niet meer kan opboksen tegen de plaatselijke grotere GoPro dealers.

Daar de Affiliate-netwerk van Gopro Comission Junction aartslelijke affiliate-links voorziet, heb ik de WP-plugin Prettty-link gebruikt om toch meer betrouwbare links te voorzien:

Affiliate-link: http://www.anrdoezrs.net/click-4260666-10701008
Pretty-link link: https://www.dailybits.be/gopro

gopro

Wat brengt 2013?

De eerste keuze voor 2013 wordt voortdoen als zelfstandige in bijberoep of toch maar alles in 1 van de vele vennootschapsconstructies te steken. Iemand nog goede raad hieromtrent voor mij?

Het schitterende aan de hele opzet van Daily Bits en dan vooral de vele nichewebsites in mijn netwerk, is dat deze zo tijdrovend zijn, als ik zelf bepaal. Door een doorgedreven automatisatie, outsourcing en gebruik van passive income inkomsten, lopen deze allemaal redelijk op automatische piloot.

Ik vermoed dat ik best een naam kan bedenken voor die automatische piloot, daar hij in 2013 veel aan het stuur zal zitten, daar ik andere zaken zal moeten zien op te laten groeien vanaf begin mei… 😉

De laatste 4 dagen van 2012 was reeds een testcase, daar een longvliesinfectie me goed te pakken had. Voor 4-5 dagen geen computer aangeraakt, maar toch net geen 400€ verdiend terwijl ik in de zetel lag af te zien. Not bad… Not bad at all!

Daarnaast is bijleren en bijbleven dé grootste raad die kan gegeven worden in internetland. Zelf ben ik bijvoorbeeld reeds ingeschreven voor het Bol.com partnerevent en heb ik weer wat boeken aangeraden gekregen om op de boekenlijst te plaatsen.

Belangrijk om te weten is dat mijn hoofdberoep nog steeds prioriteit 1 blijft (veel te leuk als SAP HR consultant) en ik ben niet van plan om me fulltime zelfstandige te gaan maken in het huidige tegenwerkende ondernemersklimaat. Laat mij maar rustig wat spelen, ontdekken en het internetwereldje verder opvolgen.

Zelf beginnen?

Ik noteer bijna wekelijks wel ergens een idee voor een nieuwe nichewebsite en meestal heb ik er geen tijd voor (maar noteer ik het in mijn groeiende lijst van nog-uit-te-werken-projecten).

Hieronder het genoteerde idee van afgelopen week, dat ik voor de lurkers even achter een like/tweet-wall heb geplaatst. Een volledige uitgewerkt idee voor het uitbouwen van een expert-rol en info-website omtrent een onderwerp, dat in 2013/2014 wel eens dé hype zou kunnen worden.

Bij het lezen van alle trendsrapporten in de media lees je overal 1 gadget terugkomen, dat iedereen als dé doorbraak voor 2013 tipt: de 3D printer.

Ik zou het gokje wel durven wagen om hiervoor reeds een verzamel/info-website te starten met alle info, affiliate-links naar 3d printers (Amazon gaat zwaar inzetten op de Benelux-markt),…

Het is een langetermijnprojectje, waar je moet zien te groeien naar dé infobron omtrent 3D printing van Vlaanderen. Als het echt dé hype wordt in 2013-2014, dan sta je reeds goed in de markt als info-leader.

SEO-concurrentie: bijna onbestaande op google.be. Als je iets zou opstarten, dan link ik vanuit deze blogpost met veel plezier als startduwtje.
Domeinnaam: Zowel 3dprinter.be als 3dprintershop.be lege/te koop staande domeinen. Dus wees wat creatief. Ik zou persoonlijk voor 3dprinter-info.be of 3dprinterblog.be durven gaan.
Invulling: Wat is er al op de markt? Toekomst? Eco-veiligheid? Toepassingen? Kickstarter 3D projecten…
Monetizing: Adsense, Affiliate naar Amazon, importeurs/shops benaderen voor private advertising deals.
Kosten? Domeinnaam van 10-15€, mooie gratis wordpress theme en de nodige eigen tijd en creativiteit.
Toekomst? Ik ben er zelf van overtuigd dat we over enkele jaren geen speelgoed meer kopen, maar gewoon een 3D printfile bestand kopen/downloaden en het speelgoed zelf printen.

Zeker met 3D printers als de Makerbot Replicator, die al voor 1700$ op de markt komen, lijkt me dit dé hype voor de volgende jaren.

Ik ben benieuwd of ik die domeinnamen nu ineens ga zien geregistreerd worden op dns.be! Laat iets weten als je ermee aan de slag zou gaan. 😉
thereplicator_photo_small_1

 

Share.

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

32 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments