Update 31 maart 2020

Proximus lanceert vanaf 1 april het eerste publieke 5G aanbod in België. Al is dit momenteel nog maar een 5G Light, daar enkel het bestaande 3G/4G spectrum kan gebruikt worden.

Dit wordt gelanceerd in een 30 tal gemeenten in ons land en zou 30% hogere snelheden dan 4G gaan halen.

Lees ook zeker eens het goede 5G en zijn risico’s artikel van Pieterjan en neen Covid-19 en 5G hebben niets met elkaar te maken. 🙈


De afgelopen dagen ging het overal over die +300 pagina’s van het nieuwe Vlaamse regeerakkoord.

En natuurlijk waren de geeks er ook snel bij om te kijken wat erin stond. 😉

Er komt dus ook 5 keer 5G voor. 5G is de 5de generatie van mobiele netwerken (en heeft trouwens NIETS te maken met dat 5GHz wifi-netwerk bij je thuis). Wat fabrikanten zijn hard aan het werken om het een topprioriteit te maken van een grote uitrol…

Ik heb toch niets beter te doen, dus hoog tijd om dat regeerakkoord eens zelf te gaan doorlezen, wat ze er nu over zeggen.

 

We beginnen hiervoor bij de basis: we brengen Vlaanderen aan de top in digitale
infrastructuur. Met de recente evoluties die zich voordoen in de markt wil de Vlaamse
Regering de motor zijn voor een gebiedsdekkend 5G-netwerk, volgens een open model van
infrastructuurdeling waarop alle dienstverleners aan gelijke voorwaarden hun diensten
kunnen aanbieden. Om dat model te garanderen, is het noodzakelijk dat de Vlaamse overheid
substantieel participeert in de initiatieven van de operatoren. De Vlaamse Regering ziet erop
toe dat eventuele bijkomende spelers onder dezelfde voorwaarden kunnen participeren.

Dus we willen het snel uitrollen over HEEL Vlaanderen. Dan denk ik even terug over de belachelijke discussie tussen de deelstaten over de verdeling van de opbrengsten van de spectrumveiling voor 5G netwerken en dan lees ik dit:

We onderhandelen met de federale overheid voor een merkelijk hoger aandeel in de
verdeling van de éénmalige én jaarlijkse opbrengsten van de veiling van het spectrum
voor mobiele breedband.

Dus we willen het snel uitrollen, maar we gaan de huidige (al jaren aanslepende) discussie over de opbrengsten ook hard spelen. Good luck with that… 🙄🙈💰

Hoera voor 5G over heel Vlaanderen dus?

Hoera, we gaan over heel Vlaanderen 5G uitrollen en daarover zag ik dan veel discussie starten op Twitter.

Ik raad iedereen aan om eens de 5G-in-the-wild reviewvideo van techvlogger Marques Brownlee te bekijken. Hij heeft 1 van de weinige 5G smartphones (Samsung S10 5G) gekocht en is naar 1 van de US steden gereden waar 5G momenteel wordt uitgerold om het eens zelf te gaan testen.

Momenteel zijn er dus enkele steden in de US die in het stadscentrum al een beperkte 5G coverage hebben, via aparte initiatieven van de verschillende operatoren (elke kleur van pin is een andere operator op deze kaart).

In de video van MKBHD zie je in de praktijk dat een boom of een straathoek omgaan, al genoeg is om je 5G bereik in de praktijk weg te halen en je smartphone terug naar 4G te sturen.

Maar over welke 5G hebben we het hier in Vlaanderen?

Het is tijd om eens te gaan kijken naar de verschillende tussen 5G in de US en in Vlaanderen.

Het bereik van 5G heeft namelijk te maken met de frequentie die wordt gebruikt. Hoe hoger de gebruikte frequentie hoe hoger de mogelijke datasnelheden, maar ook lastiger om door obstakels te geraken.

Flashback naar mijn cursussen ind. ing. Electronica 🙈

Om eerst al eens in context te plaatsen waar die frequenties ergens liggen (via).

 

Tijd om dus eens op te lijsten welke frequenties er gebruikt worden:

wat? gebruikte spectrum
FM Radio 94.2 MHz voor Radio 1 hier in Antwerpen of begin 2000 het Antwerpse Channel-X op 107.8MHz (op de rand van de band)
3G/4G bij onze 3 operatoren 700 MHz (landelijk) + 1400 MHz (alle steden en grote gemeenten) + 2100 MHz (in steden)
5G Light Proximus Ze zetten de 3G zendmasten met 2100 MHz in
Wifi bij je thuis 2.4GHz en 5GHz
5G voorstel in Vlaanderen 3,5 GHz-band of als backup de 3,8 GHz-band bij een 4de operator + veiling door Vlaanderen van de 3.6 GHz band voor tijdelijke en regionale 5G netwerken
5G voorstel in Europa Europa heeft gekozen voor de 3.5 GHz en later eventueel ook de 26 GHz-band
5G huidige uitrol in de US 28GHz en 39 GHz-band (millimeter wave) door Verizon, AT&T en T-Mobile

De US draaien dus op een ander spectrum, dat nog véél gevoeliger is voor obstakels, dan wat we hier in Vlaanderen willen gaan doen.

Het nadeel is natuurlijk wel dat we niet moeten dromen van die 5G snelheden, die in de VS nu reeds mogelijk zijn (als je recht onder een 5G antenne op straat gaat staan). Daar halen ze nu reeds snelheden van +1Gbps.

Dit onderzoek geeft het verschil goed weer:

The Frankfurt simulation is the more basic network, based on 100 MHz of 3.5GHz spectrum with an underlying gigabit-LTE network on 5 LTE spectrum bands, but the results are still staggering. Browsing jumped from 56 Mbps for the median 4G user to more than 490 Mbps for the median 5G user.

The San Francisco simulation was even more impressive. There, Qualcomm modeled a network operating in 800 MHz of 28 GHz mmWave spectrum. Browsing speeds went up from 71 Mbps for the median 4G user to 1.4 Gbps for the median 5G user (in mmWave coverage).

 

Ter vergelijking de huidige topsnelheden op 4G in België.

De Samsung S10 5G uit de US kan je dus ook niet zomaar gaan inzetten op de 5G netwerk, dat we hier gaan uitrollen. Dus laat je vooral niet verleiden om zo een toestel op reis in de VS te gaan aankopen.

In Vlaanderen zouden de telecomspelers trouwens dienen te gaan samenwerken met nutsbeheerder Fluvius. Dit vind ik dan weer wel een goed plan om op deze manier niet 3-dubbel zoveel 5G-antenne’s te gaan neerpoten.

Als je nog wat meer technische vragen bij de uitrol van 5G wilt lezen.

Met dank aan Bram  G. voor deze tip… 😅🙈

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments