Weet je nog, enige jaren geleden dachten we nog het WK voetbal te kunnen binnenhalen en met grote nieuwe stadions in Antwerpen/Mechelen…

Toen waren er al enkele drukkingsgroepen die zich afvroegen of we met ons land met de billen bloot diende te gaan voor de FIFA-bende met betrekking hun eisen en willetjes.

Nu het WK 2014 in Brazilië eraankomt (dat WK waar we in de finale gaan staan of toch tenminste Holland) wordt ook mooi duidelijk hoe ver Brazilië moet gaan om de FIFA-bende gelukkig te maken. Zo gaat hun nieuwe voetbalwet wel zeer expliciet de strijd aan met creatieve acties van concurrenten van de sponsors. De Bavaria-meisjes zullen moeten oppassen…

De jongste Sirius Weekly van het Sirius legal media advocatenteam brengt wat leuke wetswijzgingen naar boven:

Artikelen 32 t.e.m. 36 van de WK Voetbal Wet bestraffen Ambush Marketing via (i) rechtstreekse en onrechtstreekse associatie met het WK Voetbal zelf en de officiële logo’s of (ii) door het binnendringen van WK evenementen en de aandacht van het publiek op jouw product of merk te trekken, zoals de Bavaria promomeisjes b.v. deden. Overtreders kunnen gestraft worden met een gevangenisstraf van 3 maanden tot 1 jaar en daarenboven kan de FIFA nog eens een burgerrechtelijke schadevergoeding bekomen.

Artikelen 16 t.e.m. 18 van de WK Voetbal Wet maken het ook mogelijk bepaalde acties zoals onrechtstreekse, rechtstreekse of virale reclamecampagnes in het kader van commerciële of culturele promoties burgerrechtelijk te vervolgen waardoor de FIFA schadevergoedingen kan eisen en zelfs opsporings- en beslagmaatregelen kan nemen.

Ten slotte voorziet artikel 11 van de WK Voetbal Wet in Speciale Zones voor reclame en handel in de omgeving van en de toegangswegen tot de Officiële Wedstrijdplaatsen. Binnen een maximale afstand van 2 km van die plaatsen, zullen de FIFA en haar commerciële partners exclusief reclame mogen maken en handel voeren, met uitzondering van plaatselijke handelaars die zich daar reeds bevinden.

Gelukkig zijn de volgende organisatoren Rusland en Qatar ook altijd te vinden voor wat wetswijzigingen in ruil voor één of andere deal.

Ik ben benieuwd hoe ze daar in Qatar ineens bier gaan beginnen schenken in de stadions, daar de FIFA ook de opheffing van het Braziliaanse stadion-alcoholverbod heeft verkregen.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments