Nu onze e-commerce webshops ook Black Friday (en in mindere mate zelfs al het Chinese Singles Day op 11/11) aan het importeren zijn naar ons land (waarbij Black Friday wel soms tot 3-7 dagen duurt bij ons 🤔), moeten we eens in de toekomst kijken.

Het e-commerce landschap in de VS wordt al jaren gedomineerd door “het bijberoep” van Jeff Bezos: de Amazon.com webshop. Mr. Amazon is ondertussen de rijkste man ter wereld geworden en is de 100miljard $ grens voorbij.

Black Friday en Amazon?

Black Friday is en blijft natuurlijk hét e-commerce feest in de VS en zorgde voor alweer nieuwe records met Amazon als gangmaker.

Schattingen gaan naar een OMZET van 1 miljard $ op die ene vrijdag 24 november 2017 op dat ene bijberoep winkeltje van die onderneming (hun winst komt namelijk niet vanuit die webshop maar vanuit hun AWS datacenters).

Super indrukwekkend natuurlijk!

Met dank aan het secretsantaorganizer.com hobbyprojectje bij Intracto heb ik ook wat zicht in US traffic en aankopen op Amazon.com. We hebben namelijk wat affiliatelinkjes (met xxxx doorkliks/dag) in dat project ingebouwd, waardoor we een graantje meepikken.

Onze Amazon statistieken van de afgelopen dagen:

Wat zaken die direct opvallen:
1. Op donderdag (Thankgiving) vallen onze Affiliate inkomsten echt stil. Stilte voor de storm. Je zou zot zijn om op donderdag iets online aan te kopen aan de volle prijs en heel Amerika zit aan de kalkoen die dag. Ook op woensdag was er al een duidelijk effect.
2. Het verkeer naar Amazon was ook op woensdag en donderdag hetzelfde, maar er werd dus véél minder gekocht.
3. Op Black Friday is het dan losgaan en “take my money” crazyness op Amazon.
4. De Amazon Echo smart speakers (concurrent van de Google Home die ik ondertussen heb staan) worden opvallend vlot verkocht met de lopende Black Friday/Cyber Monday promoties. Dit wordt de ingangspoort/paard van Troje voor Amazon in de komende jaren in de Amerikaanse huishoudens.

Belgische toekomst?

Dat Amazon een dergelijk dominante speler is en ook andere markten ondertussen aan het oprollen is, is ook iets wat hier zeker te vrezen is.

Lokaal beginnen onze spelers zich ondertussen te wapenen. Coolblue doet nu “the last mile” zoveel mogelijk met eigen chauffeurs (omwille van extra service bieden) en opent daarnaast ware mega Coolblue XXL stores in Nederland.

Maar als Amazon met een groot aanbod en eenzelfde lage prijs hier volledig neerstrijkt, dan zie ik toch ook een deel van de markt verschuiven naar deze dominante speler.

Toevallig zag ik gisterenavond deze tweet nog passeren van een goede vriend, die nu al enkele jaren in de VS woont.

Al zullen ze zich dan toch wat beter moeten gaan schikken aan onze Europese manier van werken (zie ook deze undercover reportage uit de UK)…

Dat Black Friday ook eerder Black november aan het worden is in de VS, komt dan weer uit de persberichten van Adobe en Salesforce naar buiten.

Vooral als je weet dat die webshop echt maar hun bijberoep is en ze vol inzetten op een volledige disruptie van alle markten.

Enja als er ergens geld te verdienen is en veel trafiek is, dan komen ook de foutere cowboys buiten met scam-ads…. :-/

Ook voor Black Friday 2020 kan je nu als Nederlandse verkoper aan de slag, want je kan nu ook verkopen via Amazon Nederland en zo ook gebruik maken van de Black Friday machine die Amazon is geworden.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments