Update augustus 2022:

Momenteel zie ik hier veel bezoekers binnenkomen, die op zoek zijn naar informatie over een bepaalde Decathlon fans winactie op Facebook, waarbij Decathlon fietsen zou weggeven. Dit is een hoax natuurlijk (bevestigd door Decathlon). Dit is zogenaamde Facebook likefarming en nadien worden deze FB pagina’s doorverkocht (zie deze oude blogpost hierover).

We hebben 160 fietsen die vanwege kleine krasjes niet verkocht kunnen worden. Omdat het nog in goede staat is, hebben we besloten om het voor 12 augustus aan iedereen te geven die “Klaar” heeft gedeeld en getypt.


 

Het internet, daar kunde soms nogal mee lachen hé….

Deze blogpost is een zoveelste in een rijtje aan het worden, waarin ik voor mezelf zaken wil documenteren om zo bezoekers te waarschuwen voor foute zaken, scams en oplichterij.

Een blogpost dus in een rijtje met Facebook Like & Share wedstrijden, valse Nike webshops, valse schoenen webshops, AVG/GDPR keurmerken, crashdieet websites, fake blogs van Test-Aankoop affiliates,…

Ditmaal is het onderwerp deze Facebook post: Decathlon smijt met waardebons voor zijn verjaardag. Yeah sure… 😉

De achterliggende pagina is deze Decathlon Belgium pagina met de volle 16 fans.

Met dank aan de Facebook ads library zien we inderdaad dat deze pagina op 23 april 2020 is opgezet en sinds zaterdag 25 april deze FB dark ad heeft lopen.

De advertentie loopt met enkele tussenstationnetjes. Eerst gaan we naar een super korte en onschuldige Google form survey.

De bit.ly links die gebruikt worden zijn trouwens zo ingesteld dat ze geen publieke stats geven (normaal kan je dit steeds nakijken door een +-teken achter een bit.ly link te plaatsen).

Deze invullen maakt dat je “geselecteerd bent als winnaar” en je gaat doorsturen naar het volgende tussenstation.

Hier wordt het interessant, want deze bit.ly link loopt over een affiliate cloackingservice easytrck123.com, die afhankelijk vanwaar je komt je naar een andere website gaat sturen.

Hierachter zit dus dit affiliatebedrijf Big Bang Ads, die zich specialiseert in dergelijke “leadgen”. Dit bedrijf betaalt je dus een commissie op elke nieuwe lead (persoonsgegevens die ingevuld worden), die via bovenstaande link gaat gebeuren. Zij trekken zich dus niets aan, van op welke manier je mensen deze link laat volgen (zoals de voorgaande scam dus).

 

Ga je de redirects nakijken van die bit.ly link in een online tooltje (zoals httpstatus.io), dan ga je naar onschuldige blogs worden doorgestuurd.

Klik je door vanuit de Google survey pagina, dan wordt je naar een volgende website doorgestuurd waar de echte leadgeneratie pas gaat beginnen en waar ze al je gegevens beginnen opvragen (met de nodige affiliate partner parameters die plots verschijnen in de url).

Deze website is mooi met algemene voorwaarden, privacy pagina, cookie statement,… en geeft je mooi inzicht over waarom deze hele constructie is opgezet. Leadgeneratie om nadien emailmarketing/callcenter/… marketing te gaan uitvoeren.

 

Naturvel PTE. LTD. gaat ervan uit dat de instemming om telefonisch of via tekstberichten, e-mail, pushmeldingen en post reclame van ons en onze sponsors te ontvangen, ook inhoudt in het kader van de wet inzake gegevensbescherming en privacy, dat u instemt met de verwerking van uw persoonsgegevens in deze context, voor direct marketing-doeleinden van de organisator en/of de sponsors van de organisator, en met de bekendmaking van de hieraan gekoppelde gegevens, zodat – bovendien – ook op dit gebied de relevante gegevensverwerking wordt toegestaan (Artikel 6(1)(a) AVG).

Mogelijk wordt er een analyse gemaakt van uw affiniteiten, interesses en voorkeuren voordat de gegevens worden gebruikt voor direct marketing en/of worden bekendgemaakt aan sponsors. Hiertoe kunnen ook de antwoorden die worden verstrekt na de inschrijving voor de prijstrekking worden geanalyseerd, en kan een profiel worden opgesteld om meer doelgerichte prestaties te verkrijgen van onze direct marketing-maatregelen en die van onze sponsors, indien er maatregelen zijn getroffen (Artikel 6(1)(f) AVG).

Met behulp van de verkregen gegevens, in het bijzonder de gegevens uit onze enquêtes na de pagina van de inschrijving voor de prijstrekking, maken wij een “gebruikersprofiel” van u aan, om u een op uw interesses gebaseerde service aan te bieden die is afgestemd op uw individuele behoeften en wensen. Door dit profiel te creëren kunnen wij persoonlijke aspecten, zoals uw interesses en voorkeuren, indelen in categorieën bij de verwerking van uw gegevens, zodat wij en ook onze sponsors u exclusieve reclame en aanbiedingen kunnen sturen, die overeenstemmen met uw profiel.

Deze laatste stap gaat legaal de grenzen opzoeken en spreekt er niet meer van dat ze Decathlon zijn, maar is niets anders dan een prijzenwebsite, die toevallig een Decathlon waardebon weggeeft.

De stappen ervoor zijn volgens mij dan ook door een lokale affiliate opgezet, waarbij het vuile scamwerk dus wordt uitgevoerd in ruil voor de nodige euro’s.

 

Hoe Covid-19 deze scammers een handje helpt

Het zijn goede tijden voor het opzetten van dergelijke scams momenteel om zo aan leadgeneratie te doen voor het opzetten van marketingdatabases:

  • De grote adverteerders hebben al hun advertentiecampagnes afgezet, waardoor adverteren op Facebook momenteel (nog) goedkoper is geworden.
  • Het Facebook leger van eigen reviewers (lees: externe bedrijven die voor een laag loon manuele reviews laten uitvoeren in opdracht van FB) werkt op een laag pitje. Hierdoor gaat de actie op het rapporteren van deze advertentie/fake pagina wel even op zich laten wachten (zeker nu in het weekend).
  • Mensen zijn nu sneller vatbaar voor winacties en geldprijzen door de technische werkloosheid en bijkomende financiële drama’s.
  • De uiteindelijke leadgeneratie database gaat legaal ok zijn, maar het zijn dus die vluchtige affiliates, die de fake advertenties maken uit naam van Decathlon, die de scam opzetten.

 

Enja ik rapporteer die zaken altijd overal. Twitter is trouwens voor mij het social media platform met altijd de snelste reactie en ook opvolging nadien op een rapportage. Bij Facebook hoor ik niets meer terug en bij Instagram krijg je gelukkig soms toch ook een opvolging nadien.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments