Update 24/04/2014
Ook voor de verkiezingen van 25/5 ben ik nu een tweede maal opgeroepen als bijzitter. Het voordeel is wel, dat normaal gezien de voglende verkiezingen pas over 5 jaar zullen gebeuren.

De presentiegelden voor de verkiezingen van 25 mei blijven gelijk aan onderstaande bedragen, in mijn geval dus 25€. Ook al zal het dit jaar een uurtje extra werken zijn (tot 16u. ipv. 15u.).


update 2012
Velen komen op deze blogpost terecht, nadat ze waarschijnlijk te horen kregen dat ze bijzitter zullen mogen zijn op 14 oktober 2012.

Ik kan jullie geruststellen, dat het bijzitter-schap zo erg nog niet is. Tenslotte zit je met 5 anderen in hetzelfde schuitje en vliegt de dag meestal vooruit. Zorg ervoor dat je soms eens kan wisselen van functie en dan zal je zien dat je al snel je vergoeding hebt verdient, een goede daad hebt verricht, vele bekenden uit je dorp/wijk hebt teruggezien,…

Hierbij een overzichtje van de presentiegelden die geïndexeerd werden:

Stem- of telbureau Voorzitter Secretaris en bijzitters
Gemeentelijk stadsdistricts- provinciedistricts- provinciaal hoofdbureau 100 € 67 €
Hoofdbureau van het kanton 83 € 33 €
Stembureau en telbureau van gemeente waar op papier gestemd wordt 17 € 17 €
Stembureau van gemeente waar digitaal wordt gestemd 25 € 25 €

Vandaag met veel plezier de aangetekende brief geopend, dat ik als bijzitter word opgeroepen.

Ik had het wel verwacht met mijn leeftijd (28). Daar we amper een maand geleden terug naar Ranst zijn verhuisd, is het bijzitter-schap ideaal om alle dorpsgenoten nog eens te zien passeren. De vergoeding van 23€ is een bijkomstigheid, want ik zie het eerder als mijn stukje burgerplicht (bijkomend voordeel is dat Karlien die dag zelf moet gaan werken).

Natuurlijk hoop ik wel op een windloze, regenachtige dag zonder goede windsurfcondities.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
peter b
14 jaren geleden

net op tijd verhuisd dan, of je kon terug naar Katelijne
fijn dat je het als je burgerplicht ziet, mij kunnen ze met heel hun gedoe niet (meer) bekoren, kiezen voor mensen waarna dan niet opkomenden minister worden, wat heeft het dan nut?

14 jaren geleden

Yep even nagevraagd bij gemeentehuis en ze hebben ons gelukkig al op de kiezerslijsten gezet in Ranst en niet meer in Katelijne.

Over het bijzitten: een betere wereld begint altijd bij jezelf… 😉
.-= herm zijn laatste blog ..twitter-conversatie Leterme =-.

Andre Mook
14 jaren geleden

Herman kan je ons als Nederlandse volgers uitleggen wat een bijzitter is? Ik vermoed dat het iets met de verkiezingen heeft te maken maar helemaal snappen doe ik hem nog niet.

14 jaren geleden

In het Belgenlandje met zijn 5 verkiezingen in de afgelopen 7 jaren is er stemplicht, dus enkele tienduizenden stembureaus, die steeds bestaan uit een voorzitter en 4-5 “bijzitters”. Het is bij vele gemeenten de traditie om mensen rond de leeftijd van 30 jaar op te roepen voor deze taak en als 28-jarige had ik me daar dan ook al op verwacht (zeker omdat de 30 en 31 jarigen een jaar geleden al eens zijn opgeroepen).

Buiten een kleine vergoeding van 23€ moet je dus mee helpen bij de verkiezing van 7.30 tot 15u. Mits een zeer goede reden kan je nog bezwaar indienen en daarin zijn vele Belgen dan ook echte kunstenaars in geworden.

Door de hele BHV-problematiek (iets met Brussel en onze 2 taligheid, die daar roet in het eten gooit met betrekking tot de kieskring) zijn deze verkiezingen eigenlijk on-grondwettelijk en zijn er dus vele bijzitters, die weigeren mee te werken.

Yves
14 jaren geleden

Veel plezier alvast!
Hierbij de weersverwachtingen: 25° + 25 knopen.
Bijkomend voordeel: ik ga in NL varen, zodat ik ‘in het buitenland’ ben die dag en een geldige reden heb om niet te gaan stemmen 🙂
.-= Yves zijn laatste blog ..Congé ! =-.

14 jaren geleden

Iedereen die niet gaat stemmen, moet de volgende jaren wel niet komen zagen over de politiek… 😉
.-= herm zijn laatste blog ..Surfsessie 9 – Herkingen =-.

14 jaren geleden

Blijkbaar komen hier wat bang wezels nu terecht op de zoekwoorden “niet gaan stemmen” en “niet gaan bijzitten”.

Wij hebben in ons bureau alle niet kiezers en de bijzitter, die 2u. te laat was aangegeven. Aan de vrederechter nu om een boete te bepalen tussen 50-400€… 😉

Jan
11 jaren geleden

Zelf ben ik tegen de kiesplicht doch moet nu ook nog eens gaan bijzitten op bijna 60 jarige leeftijd,een schande,dat ze diegenen nemen die na mij geboren zijn en geen dienstplicht meer moesten vervullen,ik heb reeds één jaar in Duitsland in het leger liggen verkloten,ik vind dat genoeg gepresteerd voor m’n land!