We zitten weer in een lockdown en ditmaal in vies herfstweer, dus ideaal om die stapel boeken (zie mijn al gelezen boekenstapel) eens aan te vallen (en vooral mijn wishlist met boekentips eens te bestellen om die stapel nog hoger te maken πŸ™ˆ).

1 van de boeken die tot bij mij is gewaaid is een boek geschreven door iemand, die ik al eens tegenkom op events (toen dat nog gebeurde, waar is de tijd…): “Scoren met creatieve content op social media”.

Dit boek is geschreven door Kristof D’hanens (en zijn collega/ex-stagiair Brecht Vanderstraeten), die al vele jaren als social media coach in het Vlaamse marketing wereldje meedraait. Hij verdiende zijn sporen bij Mediaraven is geeft nu al vele jaren communicatietrainingen en coaching voor interne social media teams.

Creatieve content op social media?

We kennen allemaal wel die zot creatieve en dus ook virale social posts van topmerken, die op social geregeld voorbijkomen. Ikzelf probeer dan altijd screenshots te maken en zo heb ik ondertussen een verzamelmap (met “structuur”) met een 1000tal screenshots, met dus ook 150 social voorbeelden (reminder: “kuis die mappen nog eens op Herman”).

Wie kent bijvoorbeeld deze tweet nog van toen Brussel ook eens enkele uren (dat was nog eens lachen een paar uur) in lockdown diende te gaan in 2015?

Of zoals toen Mc Donalds onlangs wat steun kon gebruiken en het even later een hele zelfhulpgroep was van merken, die mee kwamen doen en hun hart kwamen uitstorten.

Of Burger King UK, die afgelopen maandag de hoofdvogel afschoot met zijn oproep om bij de concurrentie te bestellen.

Of nog en wat dichter bij huis bol.com die soms zeer creatief uit de hoek kan komen.

MAAR ook kleinere organisaties kunnen social media creatief inzetten en daarom is dit boek er dus gekomen. Een boek met 100 voorbeelden van geslaagde formats, die inspiratie geven. Voorbeelden van kleine Belgische bedrijven of gemeentes en dus niet de multinationals met een uitgebreid social team.

Een mooi recent voorbeeld was de social media manager van de Nederlandse profclub VVV Venlo die groots was in hun verlies en zo veel harten kon stelen op social media. Top gedaan. πŸ‘

Of het Antwerpse museum Plantin Moretus, dat in het begin van de 1ste lockdown liet zien dat reisbeperkingen echt wel van alle tijden zijn.

Of welke sportfan kent er niet het “Ministerie van sport”?

Moet ik dit boek bestellen?

Ik ben er op een avond doorgegaan en ga het boek zeker aanraden voor nieuwe social media collega’s. Er zitten leuke invalshoeken of inspiratie in, die altijd inzetbaar zijn, wanneer je een contentplan moet maken voor een bedrijf.

Geregeld krijg ik de vraag van iemand, die met social/marketing wilt starten en een goed boek zoekt erover en vanaf nu, kan ik deze blogpost toesturen. πŸ‘Œ

Verwacht je dus vooral aan een 100tal voorbeelden, die je dan nadien eenvoudig online kan gaan bekijken.

Je kan het boek online bij hen bestellen OF je kan proberen kans te maken op mijn exemplaar (mijn boekenkast in mijn homeoffice puilt uit).

Geef even in de comments een voorbeeld van een creatieve social media  account/social post mee. Ik ben er zeker van, dat je wel ergens een post of account in je hoofd hebt zitten, die je altijd super creatief uit de hoek ziet komen. Nu vrijdag (6/11) kies ik een reactie en gaat dit boek naar de bijhorende persoon verstuurd worden. Succes!

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maarten Rediers
3 jaren geleden

Hema social media for the win!

inbound7026110797422501555.jpg
Benito
3 jaren geleden

Deze vind ik super actueel op de laatste trend in het voetbal!

A2651FFB-B0AF-4E62-BEB1-E337BAE82B46.jpeg
3 jaren geleden

Als er 1 account is waar ik meteen aan denk is het toch wel Wendy’s. Niet bepaald Belgisch maar de tweets die zij soms uitsturen zijn gewoon killer. Zoals deze bv:

Screenshot 2020-11-03 at 09.58.44.png
Shari
3 jaren geleden
Last edited 3 jaren geleden by Shari
Maarten Demeyere
3 jaren geleden

Misschien al wat ouder, maar voor mij blijft het dΓ© inhaker der inhakers. Wanneer tijdens de Superbowl 2013 het licht uitvalt, haakt Oreo (koekjesfabrikant) in: “You can still dunk in the dark”. Het leidde (toen) tot een immense interactiegolf.

Schermafbeelding 2020-11-03 om 17.28.00.png
3 jaren geleden

Mad over marketing repost geniale campagnes, zoals oa. deze van IKEA

FBA9CC11-B49E-4636-AF4F-F1ACC5635038.jpeg
3 jaren geleden

Starbucks inhaker

3 jaren geleden

Als Eurosongfan toch een van de betere inhakers voor mij!

2EEE53B3-F9B1-4ACA-91B9-20A021A23A67.jpeg
Reply to  Herman
3 jaren geleden

Bedankt Herman, super!