Deze blogpost is weer een typische “zelf documentatie” blogpost, waarbij ik voor mezelf zaken wil documenteren (om later naar te kunnen verwijzen en ook als lesvoorbereiding voor komende weken in mijn vakken). Zie ook mijn blogpost van 2015 in de dagen van de aanslagen in Parijs.

De afgelopen dagen had ik vakantie en heb ik dus vele uren kunnen doorbrengen met CNN om de Amerikaanse verkiezingen te kunnen volgen. Het is wel duidelijk dat er best wat fake news wordt verspreid (Ja D.T. ik kijk naar jou) en dat techbedrijven zijn beginnen ingrijpen.

Ik wil dit documenteren, daar er toch ook een speciaal ethisch kantje zit aan het ingrijpen door privΓ© bedrijven in deze communicatie rond de verkiezingen. Hoe ver mag en kan een bedrijf hierin gaan?

Maar hoe ver zijn ze nu gegaan?

Techbedrijf Actie
Twitter Reeds weken voor de verkiezing lieten ze weten fake news rond uitslagen te gaan flaggen en voorzien van een melding (zonder nog engagement toe te laten). Een 25% van de Tweets van Trump  de afgelopen dagen zijn nu verborgen achter deze waarschuwing. πŸ™ˆ

 

Nu dat de verkiezingsuitslag bekend is, krijgen nieuwe (twijfelachtige) tweets enkel een label en worden ze niet meer verborgen.

Twitter Ze lieten ook reeds weten dat indien Trump niet herverkozen wordt, hij vanaf 20/01/2021 (overdracht van de macht) zijn speciaal privileges zal verliezen en dus ook strikes en een mogelijke ban op het platform riskeert. Twitter heeft dit nog eens laten zien door het opschorten van de account van Steve Bannon (@WarRoomPandemic na zijn bedreigingen richting top ambtenaren (hoofd FBI en dr. Fauci).
Facebook Facebook geeft enkel een neutralere melding bij de berichten van Trump dat het tellen nog bezig is, maar alle engagement blijft mogelijk (shares, likes, comments).
Dit maakt het dus ook mogelijk dat deze week 2 “fake news” FB posts van Trump de meest populaire posts op Facebook werden.

 

Daarnaast wordt de fact checking feature gebruikt bij posts van de rest van de Trump familie.

Facebook Op 5/11 verwijderde FB een publieke groep “Stop the Steal”, die op minder dan 24u maar liefst 360.000 groepsleden had en opriep tot protest wegens de gestolen verkiezingen.

(Een andere FB groep werd van binnenuit “aangevallen”. πŸ˜…πŸ‘Œ)

Facebook Na het “callen” van de uitslag door CNN en de andere zenders heeft Facebook/Instagram volgende mededeling bovenaan in de timeline van alle VS gebruikers geplaatst.
Mailchimp Nadat Trump’s spindoctor Steve Bannon zijn duivels begon te ontbinden (met het oproepen tot onthoofdingen van enkele personen) werd een mailing verstuurd via Mailchimp geflagged door gebruikers en greep Mailchimp direct in.

Twilio SMS platform Twilio heeft ook snel ingegrepen toen sms campagnes op gang werden getrokken met oproepen tot protest, omdat de verkiezingen gestolen zouden zijn.

 

YouTube Op YouTube nergens meldingen of waarschuwingen te zien bij alle video’s die door het Trump team worden opgeladen van zijn (op iemand van zijn inner crowd) speeches. πŸ€”

Daarnaast doen ze ook niet meer dan het beperken van advertentiemogelijkheden bij de vele kanalen, die momenteel bewust foutieve informatie verspreiden (zoals OAN – One America News).

YouTube Na het “callen” van de uitslag door CNN en de andere zenders heeft YouTube volgende mededeling onder hun recommended video’s geplaatst (dus niet op de homepage of bij alle gerelateerde video’s).

TikTok Ook TikTok is links en rechts wat hashtags, video’s en searches aan het verwijderen.

The report identified 11 examples of election misinformation on Wednesday that racked up more than 200,000 combined views before TikTok removed them. On Thursday, it found that videos pushing a Qanon-related conspiracy theory about ballots went viral, amassing more than 200,000 views in just a few hours before TikTok removed them for violating its misinformation policy.

TV zenders Deze tweet van Alex (Ex-CSO van Facebook) over die wacko toespraak van Trump op donderdag 5/11  (vrijdag 6/11 0.30u bij ons) vind ik de beste vergelijking.

1 van de belangrijke nadelen en gevaren van het ingrijpen van de techbedrijven is het verschuiven van de communicatie naar “ondergrond” platformen zoals Parler bijvoorbeeld.

Heb je nog andere voorbeelden, gooi ze zeker in de comments. Ik probeer andere zaken ook nog toe te voegen.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments