Het vooruitbestellen en uitkijken naar een boek, doe ik niet snel, maar bij dit boek (“Lost and Founder” van Rand Fishkin) was dit toch wel het geval.

Voor wie Rand Fishkin (@randfish) niet kent: Het is 1 van die personen die in het SEO wereldje als een top autoriteit wordt aanzien. Dit door zijn werk als founder van het bedrijf Moz (wat SEO software aan de man/vrouw brengt).

De afgelopen jaren heeft hij steeds open en eerlijk laten zien hoe hij zelf in een mindere periode zat, Moz op een gegeven moment een grote ontslagronde (95 werknemers) heeft moeten doen, hij ontslag nam als CEO en enige tijd geleden zelfs Moz volledig verliet.

Dit boek brengt nu het volledige verhaal over de startup MOZ en zijn leven rond dit bedrijf.

Alweer een hoera startup boek?

Alweer zo een boek over een succesvolle startup (die 45 miljoen $ omzet/jaar draait), waar ze nooit echt iets durven delen?

Nope, integendeel! Rand gaat echt ver in dit boek en laat geen taboe liggen. Zo lees je over zijn financiële status, waarom hij nog steeds vloekt dat hij het “magere” overnamebod van HubSpot niet heeft geaccepteerd, hoe die ontslagronde intern verliep,…

Een klein voorbeeldje is deze tabel over de burnrate/inkomsten/… van Moz (zie ook het Crunchbase overzicht van hen).

Ook het hoofdstuk over hoe Moz in de zomer van 2016 bijna 100 werknemers heeft moeten laten gaan (om hun cashflow te redden) komt uitvoerig aan bod.

Of hoe hij nog steeds iets huurt, ook al is hij met zijn vrouw nog steeds de grootste aandeelhouder van Moz met een omzet van +47 miljoen $/jaar.

Must read voor iedereen in het marketing/SEO wereldje

Natuurlijk komt er heel wat marketing advies voorbij. Bijvoorbeeld over hoe Growth hacks een startup eerder pijn doen, dan iets opleveren op lange termijn. Rand Fishkin kan het dan nu ook niet laten om de SEO kant van dit boek te onderzoeken. 😉

Rand Fishkin is natuurlijk vooral bekend van zijn jarenlange Whiteboard Friday video’s (zo heb ik in het begin veel bijgeleerd over SEO). In onderstaande whiteboard Friday geeft hij wat marketing zaken prijs, die in zijn boek voorbijkomen.

Ideaal voor de mensen, die het hele boek niet willen doorploegen.

Marketing Lessons Learned from 16 Years of Building Moz – Whiteboard Friday_1

Must read voor iedereen in de startupwereld

Dit boek geeft een mooie inkijk in de startupwereld. Over hoe het ophalen van kapitaal bij investeerders niet altijd een goede beslissing is. Over hoe een pivot van je product/bedrijf doen ook niet altijd een goede beslissing is.

Na het lezen van dit boek heb ik nu toch wat meer inzichten op bijvoorbeeld deze 3 berichten van de afgelopen dagen: Adwords bedrijf Wordstream die wordt overgenomen voor 150 miljoen $, Davy Kestens die stopt als CEO van zijn eigen bedrijf Sparkcentral en Klout die ermee stopt.

https://twitter.com/davykestens/status/993925959291031553

https://twitter.com/nickwilsdon/status/994903351140782081

Een aanrader?

Je zal het misschien al wat aanvoelen, maar dit is echt een aanrader van een boek. Natuurlijk is het door 1 persoon geschreven met zijn eigen kijk op alles, maar je krijgt eens een andere kijk op al die zaken.

En zelfs nu geeft hij mooie inzichten over hoe zo een boekverkoop verloopt (PS: bij bol.com staat het boek nu ook maar op amper 16EUR).

Dit boek zal hem waarschijnlijk ook niet in dank afgenomen worden door sommige mensen, doordat het boek zo eerlijk alles open en bloot gaat weergeven. Zelf hebben mijn hersenen ook overuren gedraaid na het lezen van weer een deel in het boek (over product bedrijven versus service bedrijven bijvoorbeeld).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments