Update januari 2022

Cake heeft laten weten dat de consumentenapp Cake stopt op 31 januari 2022 en gaat (zoals beloofd) alle huidige data van gebruikers ook verwijderen op die momenten. Cake gaat volledig B2B en de functionaliteiten verhuizen dan ook naar de Argenta app.

 

Update oktober 2020
De originele blogpost stamt uit december 2019, maar waar staan deze apps nu een jaar verder?

Cake is ondertussen zoveel versies verder en is dan ook al enkele maanden zijn belofte aan het houden. Iedereen met een actieve bankenconnectie draagt bij tot meer data, die anoniem inzichtelijk wordt gemaakt voor hun commerciële partners. Dus die gebruikers krijgen dan ook maandelijks hiervoor een kleine vergoeding.

https://twitter.com/davykestens/status/1320819193646899202

Ik heb ondertussen het ook eens getest en jawel het geld kan je ook echt laten uitbetalen. Rijk ga je er niet van worden, al hebben ze wel steeds meer cashback partners.  😉
cake geld verdienen

Daarnaast is de rapportage ook hard verbeterd en merk ik nu pas welk bedrag ik maandelijks bijvoorbeeld in de bakker uitgeef (op zondag, want brood halen we in de automaat).

Gebruik ik die app nu veel? Neen totaal niet. Ik merk dat ik de app zelf, amper opendoe, daar je voor echte bankverrichtingen toch in mijn bankapp moet zijn.


Blogpost van 4 december 2019

Nadat de PSD2 bankenrichtlijn in Europa er is gekomen kan je nu als consument de eerste grote veldslag op dit nieuwe oorlogsterrein aanschouwen.

PSD2? Deze Europese richtlijn verplicht banken om hun klanten de mogelijkheid te geven hun gegevens met derde partijen te gaan delen. Dus je kan er nu voor kiezen als bankklant om jouw bankgegevens te gaan delen met een andere bank of een bedrijf.

Deze weken is de eerste grote strijd nu echt goed losgebarsten met 2 spelers die elkaar gaan bekampen: Cake app en KBC. KBC natuurlijk vanuit de gedachte dat ze liever hun klanten in hun eigen ecosysteem houden, dan dat deze via de PSD2-sharing van hun data andere apps gaan gebruiken.

Wat is de Cake app (vorige werknamen: Dino / Spencer)?

Cake app is een startup gelanceerd door de Belgische ondernemer Davy Kestens en zijn team (met bvb Peter van Hees die van KBC komt), waarbij ze onafhankelijk je bankdata inzichtelijk willen maken.

Ze haalden investeringen op bij andere techondernemers (zoals Dries van Drupal) begin dit jaar en lanceerde enkele weken geleden hun beta met 300 betatesters.

https://twitter.com/davykestens/status/1092676755113025536

Ik ben ondertussen al een tijdje beta-tester van hun app (momenteel nog beperkt in functionaliteit). In die beta zetten zij nu eerst hard in op data, een overzicht bieden van je transacties en ook de data-kwaliteit verbeteren. Zo begin ik beter en beter te zien waar mijn geld naartoe gaat.

Die PSD2 wetgeving is trouwens mooi op papier, maar je merkt dat niet elke bank nu even graag samenwerkt met hen. Ik moet bijvoorbeeld om de 90 dagen terug met mijn bankkastje (de horror!) mijn connectie met mijn bank hernieuwen in de app. Bepaalde banken hebben zelfs nog helemaal geen PSD2 interface en kunnen niet gekoppeld worden (zie hiervoor de lijst met reeds gesupporteerde banken).

Zeker als ze dit lanceren… 😉

https://twitter.com/CakeDotApp/status/1202202610213765122

Voorafgaand aan de beta heb ik ook al wat schermen mogen usertesten van de aankomende features en het businessmodel voor Cake werd dan ook mooi zichtbaar.

Zo kunnen retailers geaggregeerde data krijgen over de aankopen bij hen (of de concurrentie?) en geven ze in ruil ook cashback promoties aan de Cake App gebruikers. Het geeft je dus de mogelijkheid om als consument geld te gaan verdienen met je eigen banktransacties.

Over het gebruiken van de data hebben ze op hun privacypagina hiervoor een handige quick answers link-box gemaakt, die alles best goed duidelijk maakt.

Wat meer context in deze video podcast met Davy

Wat is KBC Deals?

Het is indrukwekkend om te zien dat grootbank KBC al snel een tegenoffensief heeft kunnen bouwen en sinds vandaag hebben ze KBC deals gelanceerd wat draait rond het concept van cashbackdeals:

  • Overzichten van je bestedingen (met ook gekoppelde bankrekeningen bij andere banken of je PayPal rekening)
  • Zogenaamde deals van retailers waarop je kan intekenen en waardoor je op het einde van de maand een cashback krijgt op je aankoop via je KBC bankrekening bij die retailer.

*Hier wilde ik een screenshot van KBC deals in actie tonen in mijn KBC mobile app, maar door hun securitysettings van die app kan je op geen enkele manier screenshots maken van de KBC mobile app. Het resultaat als ik met een screenshot app een screenshot maak. ;-)*

1 van de problemen is nu wel dat die KBC mobile app bloated wordt met opties, menu’s, mededelingen… Naar UX wordt dit echt een uitdaging om dit op te kuisen en helder te maken. Daar zie je dat Cake App van een wit blad is kunnen starten.

Zeker als ze dan nog vaste marketing boodschappen over hun Payconiq wafelkraam ertussen gaan duwen. Dit soort boodschappen wil ik blijvend kunnen weg swipen bijvoorbeeld.

(via de webcam van mijn Macbook heb ik het op foto kunnen vastleggen…)

Een voorbeeld van 1 van die deals is er eentje van JBC waar je éénmalig 10% cashback krijgt tot eind januari. Dat is er eentje die ik zeker ga activeren. Als ze dit kunnen schalen EN vooral personaliseren, dan kan dit best gaan werken (en gelijkaardige cashback partijen zoals Earnieland bijvoorbeeld pijn gaan doen).

Want ik krijg nu bijvoorbeeld nog een deal voor een bepaalde bakker (blijkbaar een keten van bakkerijen in het Genste), maar zonder adres geen idee waar die juist is te vinden. 🤷‍♂️

Het voelt dus toch vooral snel snel gelanceerd om toch zeker die grote launch van Cake App te vroeg af te zijn, maar er zitten UX-gewijs best nog wat losse draadjes.

Deze KBC Deals lancering is natuurlijk een extra stapje in het masterplan met de KBC mobile app, die al steeds meer optie’s kreeg (tickets voor De Lijn, parkeertickets,…) en nu zelfs zal worden opengesteld worden voor NIET-KBC klanten. Koen Delvaux maakte hierover vandaag nog deze video.

KBC deals is trouwens als marketingmogelijkheid naar retailers opgezet, waarbij er via “no cure, no pay” advertentieruimte wordt aangeboden en er een transactiekost zit bij een uitgevoerde deal. Dit ziet er echt wel goed uit als bijkomend B2C marketingplatform!

Er zijn geen opstart- of mediakosten voor Deals, en er komt weinig papierwerk aan te pas. Als adverteerder pluk je mee de vruchten van de marketinginspanningen van KBC.

Gebruikt iemand je deal? Dan betaal je een kleine commissie op het cashbackbedrag. We werken met andere woorden volgens het ‘no cure, no pay‘-principe.

Ook naar privacy van de gebruikers maken ze het duidelijk dat ze geen data delen met de handelaars en het dus puur voor interne datacaptatie is en als advertentieplatform voor de handelaars.

Ondertussen heb ik ook vernomen dat ING al een tijdje een dergelijk ING+ deals-platform heeft.

Waar zitten de data uitdagingen?

Het is duidelijk hoe die verschillende PSD2 interfaces van de banken naar Cake App de data niet altijd even gestructureerd of goed gaat doorgeven. Zo zijn het soms echt vage transacties, die je ziet voorbijkomen (met ook foute data).

Het blijft dus een grote uitdaging voor Cake om die data goed te gaan vertalen en weergeven.

Daarnaast zijn zij reeds hard bezig in de app met het ontcijferen van ontvangers van geld. Hierbij een voorbeeld, waar Cake App me nu vroeg welk bedrijf er achter deze transactie zat.

Ik wist nog waar ik had gewinkeld en weet nu ook dat Lucri bvba namelijk een AD Delhaize in franchise is. Doordat ik dit nu manueel heb aangegeven binnen de Cake App, kunnen zij dit nu voor al hun gebruikers vertalen naar AD Delhaize.

Dit zal belangrijk worden om echte inzichten te gaan kunnen geven, daar vele retailers en bedrijven in België via zulke franchise-constructies geld ontvangen via de meeste vreemde handelsnamen.

Ik ben dan ook heel benieuwd hoe KBC dit gaat willen oplossen, zonder manuele gebruikersvalidatie?

 

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
4 jaren geleden

Op iOS kan je blijkbaar wel screenshots maken.

Thnx Lien!