Update 13/03/2013:
Vlerick heeft onderstaande compilatie van de talk van Dries online geplaatst.

Buiten de webwereld zijn er waarschijnlijk weinig landgenoten, die beseffen dat een Belgisch uit de hand gelopen studenten hobbyprojectje nu de basis vormt waarop meer dan 2% van alle websites op het internet draaien. Dries Buytaert (@dries op twitter) legde 12 jaar geleden op zijn studentenkot de eerste basis van het Drupal-concept, dat nu 1 van de meest gebruikte CMS-systemen (Content Management System) ter wereld is geworden.

Ter promotie van de verschillende IT management cursussen van Vlerick was Dries door Vlerick uitgenodigd om in de campus in Leuven een startup-talk te komen geven onder de #weinvite-vlag.

De blokkendoos Drupal kan je bijvoorbeeld vinden achter de schermen bij de websites van de artiesten van Sony, Warner music, stubru, the white house, de websites van 80 van de 100 topuniversiteiten, Greenpeace, Artsen zonder grenzen, ING,… Hierdoor is het 1 van de basis bouwstenen waarmee het huidige internet is opgebouwd.

Drupal is een volledig open source project, en baseert zich op de 4 freedom principes van open source software:

 • 1. The freedom to run the program.
 • 2. The freedom to study the program. (> freeware).
 • 3. The freedom to modify the program.
 • 4. The freedom to re-distribute the program.

drupal dries2
De grote kracht achter Drupal is de community, waarbij er duizenden vrijwillige developers mee werken aan de core of 1 van de 15.000 modules, die beschikbaar zijn voor Drupal. Dat deze community nog steeds een belangrijk punt is voor Drupal bewijst bijvoorbeeld de jaarlijkse drupalcon conferenties. In 2011 huurde Drupal bijvoorbeeld voor een hele week de Sheraton in Chicago af voor het Drupalcon 2011 event (met bijhorende pittige rekening van 1.4miljoen $).

The big drupal server meltdown

Dat niet altijd alles vanzelf gaat is natuurlijk een groot understatement. Dries was dan ook zeer openhartig over wat hij 1 van de grote challenges voor Drupal heeft gevonden in de beginperiode: “the big Drupal server meltdown” in 2005.

Op die moment kon de gesharede server waarop het hobbyproject Drupal stond de grote trafiek niet meer aan en stond Dries voor een grote challenge. Als student had hij niet de benodigde 3000$ om een nieuwe server te kopen, maar die was wel van levensbelang voor de verderzetting van het Drupal project.

Als antwoord op deze challenge werd de Drupal-website dan ook omgezet tot 1 landingspagina met een paypal-button en de vraag om een nieuwe server mee te sponsoren. In minder dan 24uur had de prille community gezorgd voor 10.000$ aan donaties, stelde OSL (Open Source Lab) voor om de nieuwe server gratis te hosten (zie hun hele verhaal hiervan) en had SUN een gratis server opgestuurd (the “Sunprice” 😉 ).

Acquia

De Drupal-community is steeds een commercieel ingestelde community geweest met vele contributers, die daarnaast als webbouwer ook geld verdienden met het aanbieden van Drupal websites. Ironisch gezien verdiende Dries er zelf 7-8 jaar lang niets mee en was het niet meer dan een gratis hobbyproject voor hem.

5 jaar geleden heeft Dries dan ook Acquia gestart. Deze startup opereert vanuit Boston (Oostkust VS) en zorgt voor betalende services aan grote Drupal gebruikers. Dit gaat van het aanbieden van standaard paketten (zogenaamde drupal gardens) over private of cloud hosting (om de Amazon cloud) van high-traffic drupal websites (van bijvoorbeeld The white house website).
acquia-strategy
De eerste jaren pendelde Dries nog elke maand tussen België en Boston, maar ondertussen is hij ook een vaste bewoner van deze stad geworden waar hij nu met Acquia het snelst groeiende softwarebedrijf van de VS heeft. Momenteel werken er 300 werknemers voor Acquia (waarvan 60-70 salesmedewerkers) met het overgrote deel gebaseerd in Boston.

Boston heeft als voordeel gehad dat het relatief dichtbij België is (tov. Silicon Valley in San Francisco), veel talent heeft aan de plaatselijke top-univ’s en een grote toegang tot investeerderskapitaal.

Een bijzondere passage in de startup-talk was ook de manier waarop men bij Acquia aan sales doet. Hierbij gaan ze vooral gebruik maken van inbound marketing. Door het aanbieden van white papers en relevante content gaat men leads verzamelen op de eigen website, die door lead nurturing een score gaan krijgen en daardoor een prioriteitsscore krijgen voor de sales-medewerkers.

Een totaal andere sales-marketing aanpak dan vele andere bedrijven, waar ze liever op goed geluk alle consumenten gaat bestoken met reclame.

Durfkapitaal


Met Acquia heeft Dries ondertussen 5 investeringsrondes doorlopen:
 • SeriesA kapitaalronde: 7miljoen$
 • SeriesB kapitaalronde: 8miljoen$
 • SeriesC kapitaalronde: 8.5 miljoen$
 • SeriesD kapitaalronde: 15 miljoen$
 • SeriesE kapitaalronde: 6 maanden geleden nog eens 30miljoen$

In totaal heeft hij nu dus voor bijna 70 miljoen dollar aan durfkapitaal achter Acquia staan, waardoor hij wel de nodige ervaring kan voorleggen over hoe een kapitaalronde succesvol uit te voeren.

Hierbij de toptips van Dries voor iedereen die aan een investeringsronde wilt beginnen:

 • 1. Pick a big fight: Go big or go home principe. Komt met een nieuw product af en niet met een feature op een bestaande service.
 • 2. Find a higher purpose: Do well, do good principe.
 • 3. Just powerpoint: voor de pitches in de verschillende investeerdersrondes hadden ze niet meer dan een powerpoint slidedeck met 15 slides.
 • 4. Pick investors carefully: Vooral de termsheet (lijst met voorwaarden) van de eerste investeringsronde was cruciaal. Geen enkele investeerder gaat volgende investeerders namelijk betere voorwaarden willen laten geven. Enja daarbij hoort een adviserend legal team met een bende advocaten en bijhorende rekening van 100.000$…
 • 5. Timing maters: Neem de timing zelf in handen en hou het kort.
 • 6. It’s all about the people: De specifieke bedrijfscultuur bij Acquia is steeds hun voordeel.Tot enkele jaren terug deed Dries nog alle recruitment gesprekken zelf. 1 van de topprioriteiten bij hem is Passion. Wie geen duidelijke passies heeft naast het werk, heeft de nodige minpunten tijdens zijn sollicitatie (fyi: zijn passies zijn fotografie, skiën, zeilen en zijn 2 kids).

The future for Acquia?

Dries ziet volgende grote challenges op hem/Acquia afkomen:

 • Wegens het waanzinnige groeitempo van Acquia willen ze in Q1 maar liefst 80 nieuwe werknemers aannemen. Dit zal een zekere strijd worden tussen mensen nodig hebben en de lat hoog genoeg blijven leggen.
 • De verdere globalisering van Acquia is ingezet en zal zeker zorgen voor de nodige nieuwe challenges, waarmee ze voorheen nog niet te maken hadden. In België heeft Acquia trouwens 10 werknemers op dit moment.
 • Daarnaast is er nog de duidelijke wil om in de toekomst een IPO beursgang te gaan doen met Acquia. Zowel voor de investeerders als als groots marketing event is dit een unieke kans voor Acquia en natuurlijk ook voor Drupal. Dries ziet Acquia echt als een 1 billion$ company en is dan ok vastbesloten dit te bereiken.

drupal dries3

Vlerick #weinvite

Dit Vlerick #weinvite event was een eerste gratis event in een reeks van aankomende avondsessies. Met deze unieke startuptalk van Dries Buytaert was dit direct een schot in de roos. Een locatie waar je dicht bij de spreker zat, een publiek met veel interesse en de juiste vragen nadien,…

Dries is naast CEO van zijn startup daarnaast ook nog altijd Lead developer van zijn kind Drupal. In alle investeerderscontracten staat er dan ook duidelijk dat Dries nog altijd zelfstandig beslissing kan/mag nemen in het belang van Drupal (ook al zouden ze Acquia financieel kunnen schaden).

Deze weken/maanden zou ik elke avond wel ergens 1 of andere vipavond, lanceringsfeestje,… kunnen meemaken, maar geef mij maar avondsessies zoals deze #weinvite talk. Echte inspiratie-events zoals het bol.com partnerevent, het Mobistar CEO blogevent, de online-privacy talk van ie-net,…

Volgend week staat er trouwens de Phare conference op de agenda en ook het Online privacy debat van Plantijn hogeschool.

De volgende #weinvite events van Vlerick Leuven zullen zeker online verschijnen op de twitteraccount @vlerickBT.

In het publiek zaten er trouwens wel wat bekenden voor me, die allen met drupal hun kost verdienen (bij webbureau’s wieni, mac21,…). Dries verschaft dus onrechtstreeks eigenlijk werk aan meer dan enkel die 300 Acquia werknemers.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
11 jaren geleden

Ook de nieuwe site van VTM Nieuws draait op drupal. Het idd veel mogelijkheden maar toch nog een hoge leercurve vind ik persoonlijk.

Reply to  Jeroen
11 jaren geleden

Zelf ook maar beperkte ervaring mee, maar wordpress is inderdaad meer een aanrader voor kleine projecten als je snel iets online wilt krijgen als niet-techneut.

10 jaren geleden

Dat Acquia goed bezig is, mag wel blijken nu:

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20131114_00839202
“cquia, het bedrijf van de Belg Dries Buy­taert, is het op een na snelst groeiende technologiebedrijf in de Verenigde Staten. Het verdient zijn geld nochtans aan software die gratis wordt weggegeven.

Op de tweede plaats in de Technology Fast 500 van Deloitte (de lijst van de snelst groeiende technologiebedrijven) staat, verrassend, een bedrijf met Belgische roots. “