Durven uit je comfortzone stappen! Een tip, die mensen mij al jaren geven en die iedereen in het groot boven zijn bed zou moeten hangen.

Ook voor mij is het steeds een mentale kwestie, om die comfortzone te verlaten. Al was het jaren geleden voor het eerst het water opgaan in Gruissan met mijn windsurfsetje met 40-50 knopen offshore wind. Of zoals ik 2 weken geleden telefonisch de vraag kreeg om in een talkshow op tv voor enkele minuten mee aan tafel te schuiven in een talkshow als expert “online kortingen”.

Dus durven uit je comfortzone stappen, de uitnodiging aangaan, poeder op je gezicht laten gooien en mee aan tafel schuiven…. Na de opnames vorige week was ik gisteren dan in totaal 7 keer te zien op de digitale zenders LibelleTV en VIJF in de talkshow “De eerste show” als expert “online kortingen” met als host de lichtgevende Els De Schepper. Dit was trouwens ook het eerste tv-optreden van de gloednieuwe woordvoerder van Test Aankoop.

Naast durven uit mijn comfortzone te stappen was er ook nog een leuk ROI-experimentje, dat direct vorm kreeg. Een mooie test om nu eens zelf te kunnen vaststellen wat de return van het vermelden van een website op een dergelijke niche TVzender is.

Ik ben zelf totaal geen echte marketeer en heb geen mediaplanning kennis, daarom is het eens leuk om als buitenstaander de impact te zien hiervan.

Libelle TV?

LibelleTV is een digitale zender van Sanoma en is ontstaan uit het gelijknamige weekblad Libelle (voor korting op een proefabonnement Libelle moet je hier zijn 😉 ), die opgenomen wordt in de nieuwe Sanoma gebouwen aan het station van Mechelen.

LibelleTV is sinds 15 augustus in de ether te vinden (Telenet kanaal 18) en bracht begin september zijn eerste kijkcijfers naar buiten:

  • Marktaandeel van 1,3% in de doelgroep vrouwen 25-54
  • In augustus telde Libelle tv gemiddeld 153.000 dagelijkse kijkers

In de hooguit 5 minuten, dat ik aan het woord kwam, heb ik 1 van mijn talloze nichewebsites mogen vernoemen: www.kortingfans.be. Wat is hiervan nu de return?

De return in Google analytics

Door de talloze herhaling van het programma was het leuk om dit effect steeds terug te zien komen in Google Analytics. De bezoekerspieken werden steeds groter, door er logisch steeds meer tv-kijkers bijkwamen gedurende de dag. Met wat correlatie, kan je nu ook inschatten hoeveel kijkers er zijn voor elk van de uitzendingen.

De uitzending rond 17u. is gelijktijdig op LibelleTV en VIJF te zien en gaf de meeste bezoekers. Waarschijnlijk de ideale timing voor vele vrouwelijke kijkers om nog even tv te kijken net voor man/kinderen thuis komen?
analytics1

kortingfans

Daarbij viel het ook op, dat het bouncepercentage zeer laag was. Waar dit normaal rond de 50-60% ligt, was dit vandaag een gemiddelde van onder de 30%. Vele LibelleTV bezoekers gingen dus de hele site doorklikken (met een gemiddelde van 6 pageviews/bezoeker).
analytics2

De grafiek van herkomst van de bezoekers, laat mooi zien, wat ik van die doelgroep had kunnen voorspellen. Enerzijds heb je er velen die de websites direct gaan ingeven, maar daarnaast waren er velen die binnenkwamen op de Google keywords “www.kortingfans.be”. 😉
analytics3

Bijzonder hierbij is dat de trafiek deze morgen gewoon hoog blijft doorlopen met vooral een groot aantal van directe bezoekers. Waarschijnlijk hebben vele kijkers, gisterenavond de website ergens genoteerd en zijn ze nu rustig op het werk of thuis de website aan het bekijken.

Ik had verwacht dat de meeste bezoekers mobile (smartphone/tablet) zouden langskomen, maar toch wint het percentage desktop-gebruikers het van de mobile gebruikers (desktop: 61.5% – mobile: 15.3% – tablet 23.2%). Al goed voor mij, daar kortingfans.be momenteel (nog) niet mobile optimized is.
analytics4

Return voor de Kortingfans nieuwsbrief

Het moeilijke in dit websites is om gebruikers terug te laten komen naar jou website en ze te binden aan jou. De afgelopen maanden had ik een bescheiden bestand van 90 mailchimp registraties, die ongeveer per maand 1 mail ontvangen met de leukste kortingen en voordelen en waarop ik een open rate van 40% haal met klik-rate van 15-20% en steeds de nodige conversies.

De WP-plugin Simple PopUp zorgde er gisteren voor, dat er na 500ms een irritante pop-up werd getoond met het nieuwsbrief formulier. De bezoekers hadden me net op tv zien verschijnen als brave jongen en de betrouwbaarheid was er dan ook naar om zich op te geven voor de nieuwsbrief. Misschien had dit wel anders (negatiever) geweest, als ik al gladde marketingjongen aan tafel had gezeten?
popup
Elke piek aan bezoekers zorgde dan ook voor een nieuwe stroom aan mailchimp inschrijvers:

  • 7 vroege vogels na de eerste uitzending om 8.30u.
  • maar 2 extra inschrijvingen na de uitzending van 11u.
  • 10 extra inschrijvingen na de uitzending rond 13.45u
  • 27 extra inschrijvingen na de uitzending rond 15.30u. op LibelleTV en VIJF
  • 22 extra inschrijvingen na de uitzending van 17u.
  • 10 extra inschrijvingen na de laatste uitzending van 22.30u.
  • 10 extra inschrijvingen deze morgen door tv-kijkers, die nu rustig de website ontdekken.

Dit geeft een waanzinnige conversion rate van 19% met die irritante pop-up en net geen verdubbeling van mijn emaillijst. Wie zegt er daar, dat irritante pop-up’s niet meer werken?

Op het net kan je soms aanbiedingen vinden, waarbij kunstmatig verdiende mailbestanden worden verkocht. Zelf ben ik ervan overtuigd, dat de verdiende inschrijvingen van vandaag een hogere waarde hebben, doordat deze mensen echt op zoek zijn naar kortingen.

Return voor de Facebook pagina

Promotie voor de Facebook pagina heb ik niet goed aangepakt, want de grote interesse voor de website genereerde een 25tal extra fans op de Kortingfan Facebook pagina.
facebook

ROI de moeite?

Een totaal van de conversies geeft dus een mooi aantal nieuwe double opt-in emailadressen, wat nieuwe Facebook fans en toch wel een hoger aantal aan affiliate conversies (wat de volgende dagen zich nog verder zal converteren, door de geplaatste cookies).

Het heeft me in totaal 1.5uur van mijn tijd gekost en voor mij dus meer dan een leuke ervaring. Het mag duidelijk zijn dat directe return van een dergelijke niche tv-zender, toch beperkt blijft. Natuurlijk zal de brand building, wel zijn werk gaan doen, als de tv-kijkers nog eens kortingfans.be zien opduiken in de google resultaten.

Wat me ook wel opvalt is dat LibelleTV zo weinig aan social doet. De programma-inhoud verschijnt niet op de website, geen eigen libelleTV twitteraccount of Facebook-page,…

Al bij al een leuke eerste kennismaking met het medium TV. Volgende keer in prime time op één in Volt? 😉
Wie nog bijkomende cijfers/grafieken wilt zien, geeft maar even een seintje! Als extra return kan ik natuurlijk ook deze dailybits-blogpost erbij rekenen… 😉

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolai
10 jaren geleden

Leuke post Herman!

Dirk
10 jaren geleden

Tof om die resultaten te zien.

10 jaren geleden

Tof dat je deze informatie zo deelt en sowieso gaaf dat je hiervoor wordt gevraagd. Het is mooie aandacht en volgens mij levert het op langere termijn meer op, bijvoorbeeld als je op je eigen website ernaar verwijst (“bekend van Libelle TV”).

10 jaren geleden

Leuk gedaan Herman!
Het valt me idd op dat ze nog geen echte online presence hebben. De filmpjes komen ook niet line en kunnen dus niet geshared worden. De hashtag #libelletv is onbenut. Er is nog werk aan de winkel 😉
Succes

Thomas
10 jaren geleden

Toch wel een mooie return voor je website. Anderzijds leerrijk en altijd goed om uit je comfortzone te stappen.