Het is bij vele bloggers ondertussen bekend dat je geen afbeeldingen van ons Belgische symbool het Atomium online mag plaatsen, om geen problemen met de vrienden van Sabam te krijgen (WTF sabam verhaal nr. 234646).

Meer info over de auteursrechten van het Atomium op de website van het Atomium.

Het beeld van het Atomium is beschermd en mag slechts in bepaalde omstandigheden worden gebruikt.

Het beeld van het Atomium, werd in zijn tijd beschermd door zijn ontwerper, wijlen André Waterkeyn, en heeft een grote symbolische waarde. De vzw Atomium ziet erop toe dat dit beeld niet wordt vervalst, vervormd of misbruikt in een negatieve context (racistische, antidemocratische slagzinnen, enz.).

De rechten worden beheerd door SABAM en door de vzw Atomium, die door M. André Waterkeyn voor zijn dood en nu door zijn rechthebbenden zijn aangeduid. Elk gebruik van de afbeelding van het Atomium moet daarom voor publicatie worden voorgelegd aan de vzw.

Naargelang het gaat om toepassingen met een cultureel, pedagogisch of strikt commercieel oogmerk worden verschillende tarieven toegepast.

Toch mag het beeld van het Atomium in bepaalde gevallen gratis worden gebruikt.

Dat geldt bijvoorbeeld voor foto’s genomen door particulieren, die op private websites zonder winstoogmerk zijn geplaatst (de moderne tegenhanger van fotoalbums).

Er zijn genoeg oude voorbeelden te vinden van bloggers, die een aanslag kregen van Sabam voor het publiceren van foto’s met een tarief van +90€/maand.

Ik heb zelf blijkbaar ook nog enkele oude blogposts uit 2007 over het Microsoft Vista launch event online staan met het Atomium erin. Mogen die nu of niet?

Hoe zit het nu?

Deze morgen zag ik een Engelse travelblogger, die wat blogposts op boardingarea.com over travelmagic aan het publiceren is, volgende tweet online gooien.

Direct mee in gesprek gegaan en niet veel later, kwam ook de account van het Atomium mee in het gesprek met een verduidelijking van wat er mag en wat niet.

het lijkt er dus op dat de strenge houding toch wel wat losser is geworden en je voor niet-commercieel gebruik toch foto’s van het Atomium online mag plaatsen. Dat commercieel gebruik betalend blijft, lijkt me niet meer dan logisch.

Hulde aan de community manager van @atomium voor de verduidelijking en goed om weten voor alle bloggers.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments