Chromecast review blogpost

Ik moet me geregeld terug even er aan herinneren, dat ik in een soort blogger/tech-bubbel leef online, waardoor ik sommige dingen te vanzelfsprekend blijf vinden, om er een blogpost van te maken.

Een goed voorbeeld is de Google Chromecast, die sinds vorige week ook voor de Belgische markt beschikbaar is. Tientallen blogposten heb ik er de afgelopen maanden over zien voorbijkomen. Maar als iedereen rond jou dan verbaasd vraagt als je zegt dat je er eentje besteld hebt: “de Chromewat?”
chromecast belgië

Dus daarom even mijn blog/tech-bubbel verlaten en nog eens een blogpost hierover schrijven (ook al zijn er tientallen anderen reeds van te vinden 😉 ).

De Chromecast is de aanval van Google op onze traditionele manier van TV-kijken. Al decennia zetten we ’s avonds de tv aan en kijken, wat er die avond op tv te zien is. Door de komst van de digiboxen/digicorders zijn we nu reeds massaal uitgesteld aan het kijken. Maar nog altijd zien we wat de heren en dames van de tv-zenders willen wat we kijken op de tv.

Er zijn reeds vele technische oplossingen om eenvoudig gedownloade films/series te gaan streamen naar je tv of via een smarttv, kan je (na veel gevloek op de rampzalige user interface) reeds youtube video’s gaan kijken. De Chromecast is een eenvoudige en vooral goedkope oplossing, om deze manier van tv kijken naar de huiskamer te brengen.

Installatie van de Google Chromecast

Een belangrijk punt, voordat je een Chromecast aankoopt is om even te checken of je tv nog een vrije HDMI-poort heeft achteraan. Je plugt dit apparaatje namelijk in je tv. Heb je reeds een HD digicorder van Telenet, dan heb je waarschijnlijk al 1 HDMI-poort in gebruik. Onze tv heeft nog een 2de HMDI-poort en daarnaast een USB-poort net ernaast, die voor de stroom kan zorgen (je kan de chromecast ook verbinden met een lader in stopcontact).

chromecast

Na het inpluggen van de Chromecast, selecteer je het juist HDMI-kanaal en kan je op je smartphone/tablet/laptop naar het  installatieadres surfen om de Chromecast te koppelen aan je wifi-netwerk thuis. De hele installatie duurt amper enkele minuten.

Wat kan je nu met een Chromecast?

Het principe van een Chromecast is dat je er een commando kan heen sturen om iets bepaald op je tv-scherm te tonen. In de Youtube-app op mijn Ipad mini, kan ik nu bij elke video het Chromecast-icoon aanklikken, waarna de video in HD op tv begint te spelen. Ideaal dus om kindervideo’s voor Seppe op tv af te spelen en de Tomorrowland aftermovie of livestreaming van bvb. de America’s cup of een keynote op een event.

Een andere toepassing is het Chromecast-icoon in mijn Chrome webbrowser op mijn Macbook, waardoor mijn webpagina direct op tv wordt getoond. Je kan dit per tabblad in Chome gaan activeren, zodat ik bijvoorbeeld deze blogpost heb gemaakt, terwijl de live preview van de blogpost op tv stond.
chromecast chrome screenshare
Dit maakt dus ook, dat alle media, die in een Chrome browservenster speelt, reeds kan worden doorgestuurd naar de Chromecast!

Momenteel worden er meer en meer apps volledig aangepast aan de Chromecast (zie huidig aanbod aan Chromecast apps) en kan je bijvoorbeeld in de Netflix-app reeds gebruik maken van de optie om je Netflix-beeld op tv voort te kijken. Het is hier dat ons tv-gebruik gaat veranderen de volgende jaren. Netflix komt ook binnenkort (eindelijk officieel) op de Belgische markt. Door de kracht van een eenvoudige User Interface op je tablet, kan je je tablet nu als echte afstandsbediening gaan gebruiken om te kiezen wat je op tv wilt zien.

Google geeft zelf volgend lijstje van compatibele devices mee:

  • Android-telefoons/-tablets vanaf Android 2.3 met wifi-verbinding
  • iPhone/iPad/iPod touch vanaf iOS 6.0
  • met Chrome voor Mac® en Chrome voor Windows® webbrowers

Stel je voor dat bvb. de Stievie-app ook aan de Chromecast gaat worden aangepast, dan voorspel ik, dat er velen hun Telenet TV-abonnement zullen opzeggen en via een maandelijks Stievie-abonnement programma’s, op tv gaan kijken.

Heb je zelf een app, die je voor de Google Chromecast wilt beschikbaar maken, dan kan je aan de slag met de Android/iOS Google Cast SDK’s.

Google Chromecast kopen?

Voor mij mijn persoonlijke pluspunten/minpunten van de Chromecast:

  • plusteken Super eenvoudig in gebruik en installatie.
  • plusteken Met een prijs van 38-39€ is dit echt een mooi lowbudget oplossing. Natuurlijk zijn er kwalitatievere oplossing, maar voor deze prijs…
  • plusteken Kwaliteit van beeld bij streamen HD Youtube video’s is super (bvb. de TML aftermovies).
  • minteken Nog beperkt aantal van apps momenteel beschikbaar met chromecast mogelijkheden.
  • minteken Alles loopt via de Google servers. Alweer wat extra info, die ze over mijn profiel kunnen verzamelen.
  • minteken Check wel even of je TV nog een vrije hdmi poort en liefst een usb-poort heeft (om niet nog meer kabels rond je tv te hebben lopen.

De Google Chromecast is gewoon te bestellen bij Coolblue, waarbij je hem de dag erna in huis hebt.

 

Chromecast kopen

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.