Events over online marketing kan je elke week wel ergens bezoeken. In mijn geval steeds kiezen en gokken, waar ik mijn tijd ga insteken.

Het event “The future of advertising” was nog eens een event, dat me echt wel aanstond van inhoud en netwerking (binnenkort meer aha’s hierover). Een organisatie door de Belgian Advertising school van Thomas More Mechelen (waar ik mijn graduaat IMS behaalde en elk jaar voor de IT-studentjes in de eindwerkjury zetel) met de nodige top sprekers.

De locatie van de eerste editie van dit event was de voormalige Lamot brouwerij, die voor mij 1 van de toonbeelden is van de transformatie van Mechelen in de laatste 10 jaar.

Op de planning stond een karrenvracht aan sprekers, debatten en keynotes, waar ik op voorhand altijd schrik van krijg. Geef mij liever een spreker, die 1uur de tijd krijgt ipv. een aantal sprekers, die elk 30minuten krijgen.

Voor de volledigheid een chroniek van de dag aan de hand van mijn notities en tweets vanuit het publiek. De eerste tweet blijft toch een heikel punt voor alle online/digital events, waar ik nog nooit een deftig werkende wifi heb mogen ervaren.

Keynote Wim Van Hees

De 73 jarige oprichter van reclamebureau VVLBBDO kwam zijn advertising-loopbaan declameren en zijn strijd bij Ademloos tegen het BAM-tracé verkondigen.

Trendwatcher Tom Palmaerts

Deze heuse trendwatcher @palmaerts kan je overal wel zien speechen op events, maar ik had hem nog nooit bezig gezien, dus daarom wel eens leuk.

FAS14 - Tom

Bij mij sprak vooral het verhaal van the Raw culture aan, waarbij we terug moeten leren overleven in onze nieuwe maatschappij.

Ook in de evolutie van Lara Croft (van grote borsten naar een stoere ruwe chick) zien we nu dat vooral de vrouwen een inhaalbeweging hebben gemaakt en richting de raw culture opschuiven.
evolution-of-Lara-Croft

Ook voor eventspeechers is snel community management een noodzaak. 😉

Bart Van De Vel – Facebook Dublin

@bartvandevel heb ik zelf al offline enkele keren gesproken en zijn presentatiestijl is dan ook meer dan vlot. Natuurlijk zit hij met het “nadeel”, dat er vanuit de FB company policy geen presentaties geshared mogen worden en al helemaal geen data en cijfers over het Belgische advertentiebudget, dat naar FB ads gaat.


FAS14 - Bart

Enkele keypunten van zijn FB-presentatie:

  • Op onze smartphone besteden we 20% van de online tijd aan de Facebook suite van apps (Whatsapp, Instagram, FB)!
  • Social mag nooit een objective zijn voor een campagne. Wat ben je met likes? ROI is wat je ook op FB moet nastreven.
  • Goede content via content manufacturing blijft super belangrijk.

Onderstaande video van Kevin Spacey over o.a. Netflix en het veranderende gedrag van consumenten is best wel een must-see en ga ik eens rustig terug bekijken.

Koen Verwee – De Persgroep

De aangekondigde keynote door mediabaas Christian Van Thillo kon niet doorgaan, door zijn afzeggen, dus was het aan de advertising manager van De Persgroep om hun sales pitch te komen doen.

FAS14 - persgroep

Enkele stats-insights van bij de Persgroep.
FAS14 - persgroep 2

Mediadebat

Het mediadebat met De Persgroep, SBS, Newsmonkey en Facebook was het enige moment van de dag, dat er een vrouw aan het woord kwam (@sigridvdh van SBS).

Lunch time met techstandjes

Dikke pluim voor de techstandjes tijdens het event. Nu ben ik zeker dat het een goede beslissing was om geen Google Glass over te laten komen en ben ik wel super fan van de Oculus Rift. Echt wel cool om in die virtual reality te stappen. Benieuwd wat Facebook hiermee gaat doen (Oculus Rift is voor 1,45 miljard Euro eigendom van Mark geworden).

Ook de drones van Kopterman waren mooi om te zien en hopelijk komt er voor hen snel een federale regering, zodat er eindelijk een wettelijk kader komt voor hun drone-activiteiten.

Tim Smits – KUL

Deze wetenschappelijke presentatie trok vooral het niet-studenten publiek en was daarnaast ook nog eens goed om even bij na te denken.

@TimSmitsTim houdt zich wetenschappelijk bezig met het product advertising en kwam dan ook met enkele insights.

  • Conclusie/brand mention eerst brengen ipv. op het einde. Vooral bij Youtube prerolls een veelgemaakte fail, daar de meeste reeds na 5 sec doorklikken.
  • Maak je campagne social proof. Infrabel maakt het precies normaal, dat je gaat vrijen naast een spoorweg in hun campagne?!?
  • Strategic creativity: het gebruik van kleuren heeft verschillende effecten op verschillende groepen van consumenten.

Valentijn Destoop – Wonderland

Voor mij een presentatie waar ik niet helemaal mee was met de presenter over design thinking. Ook zijn quote, dat creatief bezig zijn een beetje voelt als het buikgevoel als je zwanger bent, was voor mij toch een raadsel. 😉

Update10/06/2014
Hulde aan Valentijn om me in persoonlijk mailtje wat zaken te verduidelijken met bvb. link naar dit artikel over design thinking.

Elias Veris – Google

Voor mij de presentatie, die me het meeste heeft verbaasd. Ik had mijn verwachting op alweer een salespitch van Google te krijgen, maar het ging toch wel enkele stappen verder bij @EliasVeris.

Bij campagnes is de communicatie tussen de online marketeers en de creatievelingen meestal een ware toren van Babel. Het blijft ook moeilijk om goede attributie te doen van een campagne. Verkoopt onze website nu beter door die grote printcampagne of verkoopt deze beter door de goede optimalisatie van de website?

Het belangrijkst in dit hele advertisingverhaal is om toch vooral “the love for the data” te ontdekken. In Adwords heb je meer dan 80 mogelijke instellingen wat een overkill is, maar met de juiste data, kan je dus echt veel bereiken.

Hoeveel creatievelingen hebben zulke data al te zien gekregen van hun pre-roll video’s op Youtube?
FAS14 - google

We kregen ook een beta-aankondiging van extra feedbackmogelijkheden op Youtube over getoonde reclame.
FAS14 - Google2

Advertising debat

Een 2de debat, ditmaal tussen wat advertising-krokodillen met Bart Dewaele als éénzame digitaal.

1 zeer belangrijke comment over welke skills de volgende generatie nodig heeft.

Mooi filmpje van tijdens het debat, dat me toch wel de nodige glimlachen heeft bezorgd.

Mark Woerden – Sweetie-case

Als laatste spreker Mark Woerden met volgens mij de presentatie, waar iedereen echt sprakeloos naar aan het kijken was. Hij kwam zijn top-secret make-the-world-a-better-place campagnecase voorstellen, die jullie allemaal ook wel kennen als Sweetie.

Het probleem:

Mark zijn campagne met undercover-operatie

Na zijn presentatie stroomde iedereen naar buiten richting zonnige terrasjes, maar kregen we met select gezelschap nog een demo van de eigenlijke Sweetie-applicatie, waarmee het meisje tot leven kwam op de webcam.

FAS14 - sweetie

Organisatie van het event

De organisatie van dit event was voor verschillende BAS-studenten hun eindwerk. De details waren leuk uitgewerkt en vooral het paniniboek-concept, waarbij je jou stickertjes kon uitwisselen met anderen tijdens het netwerken, was echt leuk uitgewerkt.

Dat er op zulke zonnige vrijdagnamiddag zoveel mensen bleven, is natuurlijk ook altijd leuk voor de organisatie.

Voor een 2de event zal er intern wel even een evaluatie moeten gebeuren. Hierbij enkele voorzetten:

  • Heeft het nut om droge salespitchen te laten geven?
  • Wie is de doelgroep van dit event? Studenten of professionals?
  • Zijn debatten zinvol, zoals ze nu zijn gebruikt?

Natuurlijk zit de echte kracht in zulke events in het netwerken tijdens het event. Top om weer wat mensen uit het online marketing wereldje gesproken te hebben.

Enja, ook hier kan de obligate glasshole foto niet ontbreken. 😉

Post by Herman Maes.

Geachte presentatie mensen

Stop nu maar met die Paus-foto, we kunnen ondertussen elke smartphone op die foto benoemen…

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

24 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments