Nog eens een internet frustratie blogpost.

Het is een online handeltje als een anders, maar ik heb het niet zo met domeinhandelaars. Internetdomeinen zijn al enkele jaren duurder dan goud/diamant/aardolie/… en geven door de waanzinnige internetzeepbel hogere rendementen dan bankiers op Wallstraat zouden kunnen bedenken.

Een domeinnaam registreren kost amper 5-10€ en kan volledig geautomatiseerd verlopen. Dit heeft vele domeinhandelaars ertoe aangezet om werkelijk elk woord uit de woordenboek te gaan registreren, “voor het geval dat”… Nadien blijven deze jarenlang ongebruikt op het schap liggen.

Geregeld word ik door een kennis/vriend/klant wel eens ingeschakeld om een bepaalde domeinnaam, die ongebruikt rondzwerft op te sporen en indien mogelijk van de domeinhandelaar over te nemen. Meestal eindigt dit in een desillusie.

Wat voorbeeldjes

Dat sommigen de dollartekens echt zien rondzweven is wel duidelijk. Enkele gevallen van de afgelopen weken/maanden:

  • 3 letterige pdg.be domeinnaam. Hoe minder tekens, hoe groter de vraag en hoe groter de dollartekens in de ogen van de verkoper. Deze domeinnaam staat te koop op het verkoop-platform sedo en verkoper vroeg vaste prijs van 995€. We hebben dan maar snel een alternatieve domeinnaam gezocht voor die beginnende zelfstandige.
  • .com domeinnaam die niet echt een gebruikelijk woord is en veeleer als bedrijfsnaam zou kunnen gebruikt worden -> De Koreaanse domeinhandelaar vraagt minimaal 1000-1500$. Onderhandelingen nog lopende…
  • .be domeinnaam die ik voor een eigen project wilde, omdat deze mooi in het rijtje paste. De Belgische domeinhandelaar (met 8000 ongebruikte domeinnamen op het schap) vraagt minimaal 500€ exclu btw. 10 minuten nadien heb ik voor 11€ dan maar een vrije variant geregistreerd. 😉

Stel je voor dat die Koreaanse domeinhandelaar dit .com domein voor 5 jaar in zijn bezet heeft:
kosten: 5*6$/jaar = 30$
opbrengsten: verkoopprijs van 1000$
winstmarge: 3200% op 5 jaar tijd op deze domeinnaam!?!?

Je ziet dat er genoeg marge is om werkelijk de meest onzinnige domeinnamen te gaan registreren in bulk en ongebruikt te laten liggen, gewoon voor het geval dat. Hierdoor bezitten domeinhandelaars dan ook al snel honderden/duizenden domeinen.

Voorbeeldje van hoe een Nederlandse grote domeinhandelaar de verkoopwaarde van zijn gestockeerde domeinen berekend:

Voorbeeld: videocamera.nl

Het aantal spontane bezoekers op deze domeinnaam bedraagt circa 20 per dag.
Dat zijn circa 7300 spontane bezoekers per jaar.

Als van elke honderd mensen er eentje een videocamera koopt zult u dus 73 extra
videocamera’s per jaar verkopen door deze domeinnaam.

Stel dat u per camera EUR 150,= verdient, dan maakt u door deze domeinnaam een
jaarlijkse extra winst van EUR 10950,=.

Stel dat u een bedrag leent en daarmee een domeinnaam koopt. Dan zult u rente
moeten betalen over het bedrag dat u hiervoor leent. Omdat u natuurlijk een behoorlijke
winst wilt maken is het redelijk als u slechts 1/3 deel van de extra winst uitgeeft aan
de rente op de lening, en 2/3 deel uiteindelijk zelf behoudt. U kunt dus in dit geval
EUR 3650,= per jaar aan rente uitgeven. Als u 6% rente moet betalen over een lening
kunt u dus de waarde van de domeinnaam voor uw onderneming stellen op:

EUR 3650 / 0,06 = EUR 60833,=

Is het nu echt zoveel waard die domeinnaam?

Dat domeinen een dergelijk goede business blijven is natuurlijk terug te brengen naar het aloude gezegde:

“Het is maar waard wat een zot er voor wil betalen.”

Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je de domeinnaam wilt gaan gebruiken. Voor een nieuw subbedrijf van mijn werkgever gaf ik de raad om eerst de vrije domeinnamen in het lijstje mogelijke namen na te gaan, voor de uiteindelijke beslissing te nemen. Anderen willen absoluut dergelijk hoge prijzen betalen voor die unieke domeinnaam.

Voor mijn eigen projectjes stap ik dan meestal over naar de variant met een “-” streepje in de naam of andere varianten. SEO gezien merk ik weinig nadelen en zelf ben ik zelfzeker genoeg, dat ik die mooiere domeinnaam meestal wel SEO-gewijs kan verslagen in de google-strijd voor een mooie ranking.

(Eerlijk moet ikzelf wel toegeven dat ik 4jaar geleden zelf ook een domeinkaap streek heb gedaan en een mooi rendement heb gehaald op enkele maanden tijd… 😉 )

Mooie tips voor als je een domeinnaam zou willen overkopen, kan je nog vinden in onderstaande video van de Nederlandse internetondernemer Mitchel van Duuren.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bram
11 jaren geleden

De voorbije jaren heb ik al voor enkele duizenden euro’s aan domeinnamen van “domeinkapers” gekocht.

Dit is veel geld, maar ik denk dat je met een goede domeinnaam jouw investering gemakkelijk terug kan verdienen. (is mij meestal al gemakkelijk gelukt).

Je hebt verschillende soorten domeinnaameigenaars.
1) Een gewone domeineigenaar die NIET handelt in domeinnamen. Vaak weten zij niet de waarde van een domeinnaam. Dit heeft voor- en nadelen. Soms vragen ze een veel te lage prijs en soms denken ze dat ze rijk kunnen worden en vragen ze een onrealistische prijs. Het ergste is als ze gewoon niet willen verkopen en de domeinnaam ongebruikt laten.
2) Buitenlandse domeinkapers die een Nederlands woord registreren met daarachter .com. Meestal starten ze bij een vaste hoge startprijs, maar omdat ze betekenis van een woord niet kennen is het gemakkelijk om af te bieden (natuurlijk niet van toepassing op 3-letter domeinnamen). Je moet hiervoor wel gedult hebben, maar als je de ene mogelijke koper bent kiezen ze snel eieren voor hun geld.
3) De gewone domeinkaper. Hier krijg ik het meest met te maken. Meestal hebben ze mooie domeinnamen in hun bezit en is hun prijs correct.
4) De echte kapers (zoals Blixem). Aan deze categorie heb ik een hekel. Vragen onmogelijke prijzen.

Eigenlijk ben ik soms blij dat er domeinkapers zijn. Want domeinnamen in handen van gewone particulieren zijn soms gewoon niet te koop en dat is zonde.

En het is altijd was proberen. Niet elke poging kent succes.

En voor domeinkapers is het geen zuivere winst. Vaak kopen zij de domeinnamen zelf van anderen over. Of bieden ze hoge bedragen bij sites als Domainorder.

Guy
11 jaren geleden

Winkwink je moet het mij niet vertellen en inderdaad, een aantal streepjes er tussen is goedkoper. Btw wat is uw mening om een iphone te synchroniseren met outlook op een laptop ( zonder server) via thinkgrid premium exchange ? Voorstel van computerfirma maar kost wel 15 euro/maand ( premiumversie). Ik wil als ik op de baan ben ook mijn agenda en mails kunnen checken en aanpasssen.

Reply to  Guy
11 jaren geleden

iphone is niet mijn ding…

Ik heb voor android gekozen waarbij ik mijn werk exchange kalender naar gmail calendar doorstuur in beide richtingen.