Tijd voor nog eens een SEO-blogpostje, na al die eventreviews, gadgetreviews, loopbaanwijzigingen,… Een waarschuwing dus voor code-gebrabbel!

Als je zelf een website of blog hebt, mag ik hopen, dat je de Google Webmastertools heb geactiveerd voor je website? Indien niet, dan stop je NU met lezen en ga je dat in orde brengen. 😉

1 van de essentiële rapporten in de webmastertools (waar er al wel wat blogposten over verschenen zijn hier) is het rapport “Gestructureerde Gegevens” (kan je vinden in menu “Uiterlijk” van “Site Search”). Gestructureerde gegevens is zogenaamde markup, waarmee je de inhoud van je website gaat benoemen en aan Google gaat meegeven wat hij juist kan vinden. Op deze manier kan Google beter overweg met de inhoud van je blogpost en kan er dus ook een betere indexering gebeuren.

Zoals je kan zien in deze grafiek, heb ik de afgelopen maanden ervoor gezorgd dat er geen fouten meer te vinden zijn in de gestructueerde gegevens.
webmastertools

Een must-use tool hiervoor is trouwens de rich snippet test tool van BigG, waarmee je tot in detail je markup van je website kan gaan bekijken. Je ziet trouwens ook de person-markup in werking, die ik heb aangebracht op mijn dailybits.
person rich snippet

De afgelopen weken kreeg ik via Twitter geregeld de vraag voor hulp in het oplossen van enkele typische markup errors, die in de webmastertools naar boven komen. Zelf heb ik deze ook opgelost (zie daling van aantal fouten) en daarom wat tips, zodat je er zelf mee aan de slag kan.


Meestal zie ik dan vragen over deze 3 terugkomende fouten:

  • Error: Missing required field “updated”.
  • Error: Missing required hCard “author”.
  • Error: Missing required field “entry-title”.

Als je doorklikt in het rapport in de webmastertools, kan je trouwens die fouten mooi per pagina terugvinden.
fouten

Bij onderstaande fouten heb je steeds enkele oplossingen:

  • 1. Je begint te klagen bij de makers van de WordPress-theme, die je gebruikt, dat ze dit moeten oplossen.
  • 2. Je past zelf je theme aan, let op dat een eventuele update van de theme zorgt voor het wissen van je aanpassingen. Je kan altijd voor de optie van het aanmaken van een child theme gaan.
  • 3. Je trekt je er niets van aan en gaat rustig voort met blogposten plaatsen.

Fout “Missing: Author”

De fout geeft aan, dat Google niet kan vinden door wie een blogpost geschreven is. Traditioneel heb je op de homepagina van een blog alle recente blogposten staan en daarbij door wie deze blogpost is geplaatst. Dit kan je eigen naam zijn of het onpersoonlijke admin/webmaster/….

Deze fout oplossen kan je eenvoudig, door aan de slag te gaan in de themebestanden van je blog. Zo moet je in de index.php, single.php, page.php en eventueel archive.php het regeltje gaan opzoeken, dat de auteur bij een blogpost gaat tonen en deze regel gaan voorzien van de nodige author-markup. In 1 van mijn andere WP-sites, was dit wel goed gedaan in de single.php, maar miste deze markup in de index.php.

1
<span class="author vcard"><span class="fn">Author's name</span></span>

Zelf gebruik ik het Genesis-framework en dit gedeelte werd reeds mooi voorzien door Genesis op de homepagina. Op de pages (zoals mijn about-pagina of contactpagina) werd dit echter niet standaard voorzien en heb ik in de functions.php van mijn theme volgende codesnippet moeten toevoegen.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
add_action( 'genesis_entry_header', 'add_post_info_pages' );
function add_post_info_pages() {
if ( is_page() ) {
$post_info = '[post_date] ' . __( 'by', 'genesis' ) . ' [post_author_posts_link]';
printf( '
</code>
<p class="entry-meta">%s</p>
', do_shortcode( $post_info ) );
}
}

page info

Gebruik tijdens het aanpassen continu de rich snippet test tool om je aanpassingen te valideren.

Fout “Missing: entry-title”

Misschien wel de eenvoudigste om te gaan oplossen.

Gebruik je het Genesis framework, dan wordt dit reeds voor jou opgelost.

Gebruik je een ander WordPress theme, ga dan opzoek in de code (index.php, single.php, page.php, archive.php). In 1 van mijn andere wordpress-themes heb ik de single.php aangepast, waar de titel werd geplaatst naar volgende regel.

1
<h1 class="post-title entry-title"><?php the_title(); ?></h1>

Fout “Missing: updated”

Meestal zal er al wel ergens onder je blogpostitel een datum staan, dat de blogpost is online geplaatst. Ook hier moet je wat bijkomende markup doen in de code van je WordPress theme.

1
<timeclass="updated"><?php echo the_time( get_option( 'date_format' ) ); ?></span>

Schema Markup person

Zoals je reeds in de screenshot hierboven kan vinden, ben ik op Dailybits.be uitvoerig aan de slag gegaan met de Person Markup.
person rich snippet
Een tip hiervoor is om met schema-creator.org de juiste markup te gaan samenstellen.
schema person

Help, chinees of wat nu?

ALs je deze zaken hebt opgelost en de rich snippet testtool geeft geen fouten meer, dan is het tijd om te wachten. Na enkele weken zal je stilaan de fouten in het rapport in de webmastertools zien dalen.

Is dit Chinees en kan je hulp gebruiken, gooi het dan even in de reacties, dan kunnen we je misschien snel op weg zetten. Ook andere fouten uit het rapport van de gestructureerde gegevens, mag je hier altijd plaatsen, dan bekijk ik mee hoe je ze kan oplossen!

Wil je meer lezen en weten over de mogelijkheden van structured data en markup, dan kan je zeker volgende slideshare van @jbobbink eens bekijken.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
9 jaren geleden

Ik heb hetzelfde probleem maar gebruik blogger … dat ziet er allemaal toch iets anders uit 🙁