Gadgetreviews, ik zou elke week wel iets kunnen laten leveren thuis om wat mee te spelen. Maar je moet dan zorgen, dat het geleverd kan worden en vooral terug opgehaald. Soms meer zever en last mee, dan je er plezier aan kan beleven.

Voor 1 product nog eens een uitzondering gemaakt, daar ik nog nooit met een Windows 8 tablet had kunnen spelen. Inderdaad had, want ondertussen heb ik een mooie testperiode kunnen doen met een Lenovo Thinkpad 8 tablet en heb ik er dus mijn eigen mening over kunnen vormen (zie onderaan)…

Lenovo Thinkpad 8 specs

8,3 inch scherm (1920×1200)
Intel Atom Z3770 1.46-2.39 GHz w/ HD Graphics
2 GB RAM onboard
64 GB HDD SSD
Micro HDMI-Port
Media Card Reader
Windows 8.1 Professional 32 Bit
front (2 megapixel) en back-camera (8 megapixel)

blog_Thinkpad8

Test van de Thinkpad 8

Bij het in mijn handen nemen van mijn testexemplaar van de Thinkpad 8 krijg ik direct een zakelijk/premium gevoel, zoals ik ook had verwacht van een Lenovo/microsoft product. Een cleane en zakelijke look. Een vergelijking met mijn favoriete iPad mini retina (links) dringt zich dan ook al snel op.

tablets
Je ziet direct het verschil in vormfactor tussen de iPad mini en de Thinkpad. Het scherm van de iPad mini retina is met 7,9 inch (2048 x 1536 pixels) korter en breder. De Thinkpad weegt daarbij met 430gram een 100gram meer dan de iPad mini.

Het beeld van de Thinkpad 8 is haarscherp en met de resolutie van 1920×1200 kan je dan ook 1080p Full HD weergave afspelen. Mijn testversie met 64GB heeft meer dan genoeg opslag om bvb. full HD video’s mee te nemen op reis om te zien. Je krijgt er van Lenovo ook een gratis versie van Microsoft Office Home & Student 2013 bij, zodat je volledig kan gebruiken maken van alle microsoft voordelen.

Een groot voordeel tov. iPads is natuurlijk de compatibiliteit. Via een normale micro USBpoort opladen ipv. die closed Apple laders. Via een micro HMDI-poort kan je dan weer een externe monitor aanschakelen, waardoor je deze tablet ook al computer kan gaan gebruiken voor het bewerken van office bestanden met een externe monitor en toetsenbord (dat je via Bluetooth kan aansluiten).
lenovo thinkpad micro hdmi

De Windows 8.1 software is gewoon de 32-bit software, die je kent van je desktop computer of laptop. Inderdaad inclusief trager opstarten dan een Android of iOs tablet. Daarnaast kan je wel gewoon alle software erop draaien.

Een nadeel dat ik zelf al wel snel ondervind is dat de achterkant al snel warm begint te worden. Daarnaast is de batterijduur eerder slecht tov. zijn rechtstreekse “echte” tablet concurrenten (volgens de test van Engadget een 6u tov. bijna 12u voor mijn iPad mini retina).

Het verdict?

In alle andere reviews lees je hetzelfde terug. Wil je een tablet voor tablet-gebruik, dan blijven de Android/iOs alternatieven toch de betere optie. De toekomst waarbij je een tablet meezeult om die op je werk in te pluggen als werkpc is nog veraf en lijkt me geen grote toekomst te gaan worden.

Met een prijskaartje rond 499Euro kom op een 80Euro goedkoper uit dan een gelijkaardig iPad mini retina met 64GB. De iPad mini heeft daarbij slechtere camera’s (1,2 en 5 megapixels), maar wel het Apple iOs-ecosysteem als grote voordeel en vooral een veel betere autonomie (wat voor mijn SUPER belangrijk is voor een tablet).

Volgens de net uitgebrachte cijfers is Lenovo momenteel trouwens naar een 3de plaats in het tablet segment gesprongen (na Apple en Samsung) met 4.9% marktaandeel (ik verbaas me vooral over die 44% others in de tabellen).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments