De afgelopen weken heeft Google opnieuw een aanpassing gedaan aan zijn zoekmachine, die best een grote impact heeft voor online marketeers, die ook buiten België actief zijn.

Wanneer ik voorheen bijvoorbeeld zoekresultaten wilde nakijken vanuit België in google.nl, dan kon ik eenvoudig naar google.nl/ncr (NCR = No Country Redirect) surfen en op deze manier nakijken welke zoekresultaten een bepaalde zoekterm ging opleveren.

Sinds een week kan dit niet meer, daar Google nu steeds de zoekresultaten gaat afstemmen aan je eigen huidige locatie. Dit zie je duidelijk doordat ze de zoeklocatie nu ook onderaan links meegeven.

Google gaat dus je huidige locatie detecteren en relevante lokale zoekresultaten meegeven (vanuit de gemiddelde gebruikers natuurlijk super logisch).

Best lastig als je ook SEO werk doet voor NL websites bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er nog wel enkele methodes om toch Nederlandse zoekresultaten te krijgen.

1. Gebruikmaken van een Nederlandse proxy

Met een zogenaamde proxy ga je jou verkeer online omleiden en komt het opnieuw vanuit een Nederlandse server op het internet.

Een voorbeeld hiervan is http://teleport.to/Netherlands/. Let op je gaat je verkeer ZONDER encryptie via hen laten verlopen, dus dit is GEEN veilige/privacy veilige manier van surfen. WIl je ook gaan inloggen en privacy gevoelige zoekopdrachten testen, ga dan voor een volwaardige NL VPN provider.

2. Wat URL magic

Met wat parameters in de url kom je gelukkig nog wel even toe. Door de parameter gl=nl in onderstaande url te gaan veranderen, kan je kiezen vanuit welk land je de zoekresultaten wilt verkrijgen. De q-parameter is je zoekwoord natuurlijk.

https://www.google.com/search?q=lapland%20weekend&pws=0&gl=nl&gws_rd=cr

Natuurlijk best altijd wel een incognito venster gebruiken om zo zo juist mogelijke resultaten te verkrijgen.

3. Zoekresultaten instellingen

Je kan (voorlopig?) ook nog gewoon de region settings van Google aanpassen.

– Open the Google country domain you want to use for searching
– Open Settings > Search settings
– Under Region Settings at the bottom of the page, select the region corresponding to the Google domain you’re using
– Scroll to the bottom of the page and click Save

4. Rankingtool gebruiken

Via het gebruik van een (betalende) rankingtool, kan je mooi per land sets van zoekwoorden gaan opvolgen en tracken.

Ikzelf gebruik zo al een 2tal jaar Authority Labs als ranktracker voor eigen projectjes en die van SEO klanten.

Wat ik trouwens ook nu meer zie is dat .nl domeinen ook in de BE zoekresultaten mee komen spelen. Iets om eens dieper in te gaan duiken… :-/

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments