Update 2020:

Hoe kan je je trouwens in regel stellen als influencer met officiële facturen?


Influencer, influencers, influencer marketing, influencer partnerships, influencer adverteren,….

Al meerdere jaren steekt er geregeld ergens weer een online discussies hierover op, waarbij er wordt gewezen naar de leegheid van influencer marketing of juist naar welke meerwaarde dit brengt. Ik ga er niet over beginnen, maar verwijs naar volgende 2 boeken om de verschillende kanten van het verhaal goed te kunnen begrijpen:

Betaalde partnerships op Instagram?

Instagram is op enkele jaren tijd hét platform geworden voor opkomende influencers met bijhorende samenwerkingen.

Reeds eerder had ik hier een uitgebreide blogpost over hoe de regels in andere landen steeds strenger worden en dit ook in België het geval zal worden. Zo is de Amerikaanse FTC (Federal Trade Commission) zeer duidelijk over het feit dat social media influencers hun partnerships moeten aangeven (zie hun press release in april).

De grote social media platformen dienen dan ook te volgen en de nodige aanpassingen te maken. Op Youtube is er reeds een setting te vinden bij het opladen van een video om betaalde samenwerkingen aan te gaan geven.

Op Instagram is er sinds juni nu ook een “Tag a business partner” feature, waardoor social influencers samenwerkingen kunnen gaan aangeven (zonder het gebruik dus van hashtags zoals #ad #sponsoring …).


Enkel de hele grote influencers kregen deze feature ondertussen en collega Lien Berden bezorgde me onderstaande screenshot van een dergelijke vermelding.

Afgelopen week liet de business blog van Instagram dan weten dat ze deze feature verder opengesteld heeft voor alle grote Instagram accounts (met veel engagement).

Dit weekend zag ik dan ook reeds een Nederlandstalige vermelding bij een Belgische social media werknemer in mijn Instagram stories timeline (ja ik weet het, speciale foto om hier zo te plaatsen 🙈).

Gaat deze feature werken?

In een Amerikaanse context waar agencies en merken door de FTC nauw in de gaten worden gehouden, zal je deze tag zeker veel gaan zien voorbijkomen.

In Duitsland is een bekende voetbalvrouw trouwens naar de rechtbank doorverwezen wegens niet-aangegeven product placement op haar Instagram account.

In ons Belgische influencerlandje zal het vooral afhangen van het type samenwerkingen. Een samenwerking met een groot internationaal bedrijf zal al snel aangegeven worden. Een samenwerking met een online shop voor thee zal vermoedelijk minder snel worden getagged. 😉

Ik kijk trouwens ook al uit naar de influencers, die zich groter gaan willen voordoen en die tag ook gaan gebruiken, wanneer ze niet meer dan een goodiebag hebben gekregen. 😉

Het gebruiken van deze tag-feature geeft het merk trouwens ook meer analytics-insights en dit zal een vermoedelijke aansporing worden door merken, die de impact van een partnership willen gaan analyseren.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments