Na enkele weken geleden een avondvoordracht over the mobile web te hebben gevolgd, met presentatie’s van Tijs Vrolix (marking standpunt) en Emich (vanuit technisch standpunt), was het deze week de beurt aan Iphone programming.

1 van de vele subbedrijven van mijn werkgever is momenteel reeds alle kennis aan het bundelen omtrent het programmeren in het COCOA-framework voor de Iphone/Ipad/Touch. De bijhorende introductie voor het programmeren van een Iphone was dan ook best interessant om eens te kijken hoe dit nu echt praktisch verloopt.

De slides van de presentatie zijn online te vinden en hieronder mijn eigen bemerkingen.

Overview
Voor het programmeren voor een Iphone heb je dus wel degelijk een mac nodig (mét INTEL processor!). Eventueel kan de eerste stap gezet worden op een zogenaamde Hackintosch, maar echt ideaal blijkt dat niet te zijn.

De developertools kan men gratis vinden op developer.apple.com en bestaan uit:

  • Programmeer/compile-omgeving XCODE IDE
  • de Interface Builder
  • een Iphone simulator (dit nu ook reeds de Ipad ondersteund)
  • Instruments (waarmee de performance/memory leaks van je app kan testen)

Bij het programmeren valt direct op dat de interface en de programma-code in 2 verschillende bestanden worden bewaard en dat je dus zelf de event-handlers en dergelijke dient te programmeren. De programmeertaal is Objective C en daarnaast worden vele functies ook aangesproken met gewone C-code.

objectiveC

Door het ontbreken van garbage collection is het dan ook belangrijk om alle memory leaks zelf te gaan analyseren en oplossen. Het voorkomen van memory leaks in je App kan er namelijk voor zorgen dat je App niet goedgekeurd zal worden voor opname in de itunes App store!

Het aanvragen van een Developer licentie (99$) is essentieeel, wanneer je apps wilt publishen op een iphone. Deze dev licenties kan je eenvoudig aankopen via de itunes store, maar voor een bedrijfs-licentie blijkt de procedure best omslachtig met de nodige checks omtrent het aangemelde bedrijf. Ook het approval process voor het uploaden van een App naar de Itunes store kan enkele weken duren zonder dat er enige vorm van feedback is.

Wie meer concrete informatie zoekt:

Vanaf mei zou er ook een Iphone App Dev cursus beschikbaar komen via ons opleidingscentrum Oak3.

Bedenking:
Persoonlijk heb ik weinig met die hele Apple-hype en zie ik meer toekomst in platform-onafhankelijke oplossingen:

  • Phonegab: Wrapper rond een html5 pagina geschikt voor alle mobile web platformen
  • HTML5 websites met alle mogelijke nieuwe opties: drag-and-drop, offline mogelijkheden,…
blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mich
14 jaren geleden

Ah gij waart er toen 🙂 Ik begin nu pas met iPhone dev.