De gekende consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft zeker een bestaansreden, maar soms stel ik me toch vragen bij sommige marketingpraktijken.

Zo geven ze reeds geruime tijd Android smartphones mee bij nieuwe abonnementen. Dat deze smartphones tegen hun eigen logica van verouderde Android software zijn (Android 4.4.2 is van eind 2013), maakt hen blijkbaar niet veel uit.

Dus Testaankoop gaat eerst wenen over dat smartphones oude software bevatten en gaat dan zo een oude smartphone met verouderde android bij zijn boekje weggeven… #fail

Posted by Dailybits on Tuesday, February 16, 2016

Maar is dit nu de manier van promoten?

Ik werd gisteren door een familielid verwezen naar deze “blogpost”, die een trucje besprak over hoe je een smartphone van 2EUR kan verkrijgen (via Test-Aankoop dus).

Een affiliate landingspagina in de vermomming van blogpost op een persoonlijke techblog van een “blogger” (fake naam). Alle links op deze pagina (ook de menulinks) linken via een cloacked affiliatelink naar de landingpagina van Test-Aankoop voor hun abonnementsactie.

affiliate-blogger

Dit geeft aan hoe ongeloofwaardig het imago van Test-Aankoop is geworden, dat ze zulke agressieve marketingmethodes zelfs ondersteunen.

de pagina is wel mooi gedaan voor de rest!

  • Noindex metatag op deze landingspage, zodat het niet mogelijk is om te kijken welke mooie fake blog-pagina’s hij nog heeft online staan.
  • Afgeschermde whois, zodat je niet kan zien wie er achter de domeinnaam zit.

    whois__1_

  • Niets in de internet archive wayback machine.
  • Geen Google Analytics, zodat Google niet te snel het hele netwerk kan ontdekken.
  • Op het ipadres kan ik niet direct andere gerelateerde websites vinden. Overal kleine shared hosting pakketjes dus.
  • Profielfoto van de fake blogger komt vanop 1 of andere stockfoto website.
  • De Facebook reacties onderaan de “blogpost” zijn fake en via de foto’tjes kwam ik nog op enkele exacte kopieën van deze fake “blogpost met dezelfde FB-reacties en foto’s. 😉

Dit is de Facebook communitypage horende bij de “blog” (nodig voor de nodige FB advertenties natuurlijk).

blogger

Enja die fake blogpost heeft succes op Facebook…
SharedCount__Social_URL_Analytics

Wat brengt dit nu op voor deze fake websites?
Test-Aankoop zit bij een bepaald Affiliate netwerk en betaalt hiervoor de mooie vergoeding van 25EURO per goedgekeurde inschrijving op deze abonnementsactie.

Hier zit het grote probleem. Waarom gaat een consumentenorganisatie dergelijke agressieve marketingbudgetten steken in de promotie van een rommel smartphone?

Ik ben zelf ook geregeld bezig met affiliate links, maar er zijn toch grenzen (zeker daar ik als lesgever met mijn blog workshops een juister beeld van het blogwereldje wil brengen).

Ik ben ook benieuwd hoe Test-Aankoop zelf tegen zulke misleiding staat? Of zijn voor hen enkele de conversies naar nieuwe abonnementen van belang? Hallo Test-Aankoop? Want eerlijk is eerlijk hé! 😉

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sander Van der Maelen
8 jaren geleden

Terecht dat je dit aankaart Herman. Affiliate linking is – mits duidelijk vermeld – nog white hat marketing, maar dit is voor mij al “black hat”. Triest dat een consumentenorganisatie dit in haar naam laat gebeuren.