Update 4/11/2012:
Bracknell weerkaart van 4/11/2012 met een stormdepressie wat door de media een kanaalrat wordt genoemd, maar dit niet eigenlijk is door het ontbreken van het onverwachte aspect.
kanaalrat 4/11/2012

Gisteren kon je het al horen op het weerbericht, dat er vandaag nog eens een echte kanaalrat voorbij onze kust komt. De definitie van een kanaalrat op wikipedia:

Een stormdepressie die zich vormt boven de Atlantische Oceaan voor de zuidelijke ingang van het Kanaal, dan wel boven de Golf van Biskaje, door het Nauw van Calais langs de Noordzeekust noordoostwaarts trekt, veel neerslag en in de warmtesector erg warme lucht, met zich meeneemt, en een verraderlijk onverwachte sterke storm in de Lage Landen en noordwestelijk Frankrijk doet opsteken.

Op de Bracknell weerkaarten van het Engelse MetOffice is mooi te zien hoe deze kleine depressie precies door het kanaal trekt en zorgt voor een zeer onvoorspelbare mini-storm.

Kanaalrat

Hans Kleingeld heeft op weeronline.nl zijn persoonlijke verwachtingen geplaatst en als ik de actuele waterdata weerstations bekijk, dan zie je de wind momenteel al op zee draaien van de ZZO van deze morgen naar de verwachtte WNW voor deze namiddag (met mogelijk weer super speedconditie’s in Herkingen!).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
chris_bel29
15 jaren geleden

heb met de rat kennisgemmaakt in duinbergen met koen deze namiddag; zelden zo overpowered gezeten met 3.7. windmeting achteraf bleek 45kn+. en golven waar er ook natuurlijk. hopelijk schiet er nog iets over voor morgen 🙂

herm
15 jaren geleden

yep, volledig zoals je van een kanaalrat kan voorspellen (veel rgne in binnenland, zeer klein windveld met snel draaiende richting, harde windstoten, …).